Afbeelding
Foto: Dirk-Jan Bunskoek

What's Up, Dirk-Jan?

Dirk-Jan Bunskoek (17) beleefde onlangs met zijn klasgenoten van het Baanderherencollege wel een heel bijzondere gymles. Zij mochten recent onder leiding van duikschool The Dutch Dive Academy twee duiklessen volgen in Het Dommelbad. De scholieren leerden alles over het gebruik van een duikuitrusting en doken in een onderwatercircuit. Dirk-Jan ging tijdens de lessen een stapje verder, hij mocht de duikopdrachten geblindeerd uitvoeren. Een eitje voor hem, want Dirk-Jan duikt al sinds 2012.

Waarom ben je gaan duiken? ,,Ik houd van water en zwem al mijn hele leven. Ik heb achttien zwemdiploma's en ben al sinds 2008 aangesloten bij de Reddingsbrigade. Elke zomer werk ik als strandwacht in het Zeeuwse Westenschouwen. Duiken was altijd al een droom van me. In 2012 mocht ik voor mijn verjaardag kiezen tussen een typediploma of duiklessen. Die keuze was dus snel gemaakt!"

Waar duik je meestal? ,,In de winter in Het Dommelbad en in de zomer in De Langspier. Buiten duiken vind ik veel leuker. Je ziet allerlei vissen en bij De Langspier hebben ze onder water een beeldentuin, auto's, een stuk spoorlijn en een oefenplatform. Ook hebben ze een zeecontainer af laten zinken. De deuren staan aan beide kanten open en het is heel gaaf om er door heen te zwemmen."

Heb je weleens in het buitenland gedoken? ,,Ik dook twee keer in de zee bij Gran Canaria en twee keer in de Jan Thielbaai op Curaçao. Duiken op Curaçao vond ik bizar. Het is daar erg diep, maar het water is zo helder dat je heel ver kunt kijken. Als duiker mag je om veiligheidsredenen niet dieper dan veertig meter, maar je raakt daar je oriëntatie snel kwijt. Het enige wat je dan kunt doen is constant op je meter blijven kijken."

Kies je straks ook voor een carrière in het water? ,,Duiken beschouw ik als mijn hobby. Ik zal altijd actief blijven in en op het water in mijn vrije tijd. Zojuist heb ik te horen gekregen dat ik ben aangenomen voor de opleiding Podium en Evenemententechniek op het SintLucas. Supergaaf, want er was maar een beperkt aantal plekken en ik wilde niets anders dan deze studie."

FOTO RECHTS: Dirk-Jan Bunskoek (17), hier in de Jan Thielbaai op Curaçao.