Ter voorbereiding van de restauratie in 2011, werd de zolder van de Boxtelse pastorie in het najaar van 2010 uitgeruimd. Voorzitter Dik Bol bestudeert hier de ‘Kerkklokjes’ die toen tevoorschijn zijn gekomen. (Foto: Christ van Eekelen).
Ter voorbereiding van de restauratie in 2011, werd de zolder van de Boxtelse pastorie in het najaar van 2010 uitgeruimd. Voorzitter Dik Bol bestudeert hier de ‘Kerkklokjes’ die toen tevoorschijn zijn gekomen. (Foto: Christ van Eekelen). Foto: Marc Cleutjens

HEEMKUNDE BOXTEL 75 JAAR (5)

Heel handig: Eerste Hulp Bij Opruimen

FRANK VAN DOORN

Wanneer een grote opruiming of verhuizing plaatsvindt, of iemand in de familie is overleden, rijst de vraag wat er gedaan moet worden met alles wat over de jaren heen op zolder is verzameld. Heemkunde Boxtel stelt zich voor iedereen die daar behoefte aan heeft beschikbaar om als 'eerste hulp bij opruimen' mee te kijken wat daartussen mogelijk nog van historische waarde is.

Eerste Hulp Bij Opruimen heeft in het verleden bijzondere vondsten opgeleverd. Ter voorbereiding van de restauratie van de pastorie op Duinendaal in 2011 bijvoorbeeld, werd de inboedel in het najaar van 2010 overgebracht naar de leegstaande pastorie van de Heilig Hartkerk. Koster Martijn Vlaminckx bracht de huidige secretaris van Heemkunde Boxtel, Christ van Eekelen, hiervan onmiddellijk op de hoogte, want er zou veel opgeruimd gaan worden.

KERKKLOKJE

Op de zolder kwam tussen het afgedankte meubilair en de kasten vol heiligenbeelden een intrigerende kist tevoorschijn, met daarin stapels van het parochiekrantje Kerkklokje. Een deel van de jaargangen van 1916 tot en met 1928 was aanwezig. Er bleken ook edities voor de parochies van Tilburg en Waalwijk tussen te liggen. De archieven en heemkundekringen van die gemeenten bleken deze krantjes niet in eigen bezit te hebben en waren erg blij dat ze deze dus in Boxtel konden ophalen. De Boxtelse edities zijn geïnventariseerd en liggen sindsdien gesorteerd opgeslagen in het archief in Liempde.

Bijzonder waren met name de exemplaren van juni 1924, toen de Heilig Bloeddoek vanuit het Belgische Hoogstraten terugkeerde naar Boxtel. Ter gelegenheid daarvan werd een speciale editie gedrukt op glad papier: een glossy uit 1924 dus.

ZOLDERVONDSTEN

Het overgrote deel van de collectie van Heemkunde Boxtel bestaat uit schenkingen van dit soort zoldervondsten, en de kring is iedereen zeer dankbaar die hieraan heeft bijgedragen. Immers zijn er daardoor niet alleen unieke voorwerpen bewaard gebleven, maar ook zijn er hiaten in de kennis van het Boxtelse verleden gedicht. Net die ene onopgemerkt gebleven foto kan ertoe hebben geleid dat bepaalde personen of plaatsen eindelijk op andere foto's voor het eerst met zekerheid juist konden worden geïdentificeerd.

Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen wat er na een zolderruiming weg kan of de moeite van het bewaren waard is. Als een opgeheven tijdschrift bijvoorbeeld eens in grote oplagen is verschenen, is de unieke waarde weliswaar minder groot, maar zoals het geval was met de Kerkklokjes, kunnen andere archieven er toch nog belangstelling voor hebben, omdat ze nog ontbreken in hun eigen collectie.

CONTACT OPNEMEN

Heemkunde Boxtel stelt zich graag beschikbaar om inwoners te helpen bij het bepalen van de historische waarde van zoldervondsten. Gaat er dus een opruiming plaatsvinden en vermoedt men dat er heemkundig interessante spullen of boeken tussen zitten, schroom dan niet om contact op te nemen met het bestuur. Men kan zich richten tot voorzitter Dik Bol of secretaris Christ van Eekelen; hun contactgegevens zijn te vinden op www.heemkundeboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Ter voorbereiding van de restauratie in 2011, werd de zolder van de Boxtelse pastorie in het najaar van 2010 uitgeruimd. Voorzitter Dik Bol bestudeert hier de 'Kerkklokjes' die toen tevoorschijn zijn gekomen. (Foto: Christ van Eekelen).


Dansmiddag

in De Walnoot

De muziekformatie Stardust verzorgt zondag 3 april van 14.00 tot 17.30 uur een dansmiddag in gemeenschapshuis De Walnoot. Het muzikale duo John en Marjolein uit Schijndel vormt de kern van de groep die in heel Nederland optredens verzorgt voor 40-plussers.

Stardust speelt een uitgebreid repertoire en biedt vele dansstijlen, zoals foxtrot, rumba, chacha, wals en jive. Liefhebbers van country en linedance komen ook aan hun trekken. Ook nummer uit de top 100 passeren de revue. Tijdens de muziekmiddag is een kraam met Indische hapjes ingericht. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Stardust Live Foundation, die opkomt voor huisdieren. De entree bedraagt vier euro.