oude boomgaard en vijver:

'Groene toegangspoort naar Boxtelse centrum'

Een parkachtige en rolstoeltoegankelijke omgeving met natuurpaden, bomen, bankjes en borden die historische informatie over Boxtel bevatten. De oude boomgaard en de gemeentevijver krijgen aan het eind van dit jaar een grondige metamorfose. Daarnaast zijn er nog volop wensen voor de plek, die volgens wethouder Eric van den Broek 'de groene toegangspoort naar het centrum Boxtel' wordt.

De herinrichting van de oude boomgaard en de vijver maakt deel uit van een groter plan om het Boxtelse centrum te laten bruisen. Andere projecten zijn de herinrichting van de Markt, de aanleg van parkeervakken in de binnentuin en het Zusterspad, inrichting van de cultuurhistorische as en de toekomst van de aanloopstraten richting het centrum.

Om samen met inwoners en ondernemers tot een plan voor het gebied aan de Mgr. Bekkersstraat te komen, werd vorig jaar een klankbordgroep opgericht. Dat leverde 33 ideeën op voor de oude boomgaard en 22 plannen voor de vijver. Vervolgens is door de gemeente bekeken welke voorstellen haalbaar waren en welke niet. Dit resulteerde in een eerste schets, die deze week besproken is met de klankbordgroep. ,,Er is enthousiast gereageerd op het ontwerp", aldus wethouder Van den Broek. Boxtel heeft 30.000 euro uitgetrokken voor herinrichting van de oude boomgaard en de vijver. Het definitieve ontwerp is naar verwachting in mei klaar, vervolgens zou in september de schop in de grond moeten.

kunstwerken

Van den Broek laat weten dat Boxtel nog steeds op zoek is naar mensen met ideeën voor de boomgaard en de vijver, met name over de aankleding van het park, onder meer met kunstwerken. Inwoners met plannen kunnen een e-mail sturen naar Eric van den Broek, e-mailadres: ebr@boxtel.nl.


Nominatie voor

ritueelbegeleider

Judith Marechal

Ieder jaar wordt door de landelijke beroepsvereniging de ritueelbegeleider van het jaar verkozen. Tot de drie genomineerden behoorde dit jaar ook Judith Marechal uit Boxtel. Zij is sinds 2014 gediplomeerd ritueelbegeleider bij afscheid.

,,Ik help nabestaanden bij het vormgeven van een afscheidsviering voor hun dierbare", vertelt Marechal. ,,Samen kijken we wat de nabestaanden zelf willen en kunnen doen. Waar nodig schrijf ik ook teksten en gedichten en ik ga tijdens de uitvaart voor. Vaak is er een thema of symbool dat bij de overledene past, dat wordt dan de rode draad door de viering. En als nabestaanden willen, voeren we kleine rituelen uit, zoals kaarsen aansteken, kinderen die bellen blazen, een pet of tekening die op de kist wordt gelegd."

PRACHTIGE NOMINATIE

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering die zaterdag werd gehouden, werd de ritueelbegeleider van het jaar bekend gemaakt. ,,Helaas was ik dat niet, maar ik ging naar huis met een prachtige nominatie en bos bloemen. Ik voel me gewaardeerd door de uitvaartbegeleiders en families die mij inschakelen en dat geeft zoveel voldoening, daar kan geen titel tegenop. Hoewel ik volgend jaar toch weer mee doe."