Honderden deelnemers aan de Palmpaasoptocht wandelen door de Clarissenstraat richting de Markt. (Foto's: Marc Cleutjens).
Honderden deelnemers aan de Palmpaasoptocht wandelen door de Clarissenstraat richting de Markt. (Foto's: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BOXTEL VOORUIT BLIJ MET BELANGSTELLING VOOR OUDE TRADITIE

Palmpaasoptocht zit flink in de lift

Piet Dorenbosch, thans een van de markante Boxtelaren in de expositie van museum MuBo aan de Baroniestraat, stond als heemkundige aan de wieg van de Palmpaasoptocht. De stoet die herinnert aan de triomfrijke intocht van Jezus in Jeruzalem, werd in vroeger eeuwen ook in Boxtel gehouden en sedert 1960 staat hij jaarlijks op de evenementenkalender.

Niet zozeer de religieuze betekenis staat centraal, maar het brengen van een lentegroet. ,,En als het weer meezit, merken dat de Palmpaasoptocht nog steeds veel belangstellenden trekt die deze mooie traditie in stand willen houden", zegt Marion de Koning van Boxtel Vooruit.

DRIELING

Het was zondag fris maar zonnig en dus meldden zich vanaf halftwaalf de eerste kinderen bij residentie De Dommel om mee te doen aan de Palmpaasoptocht. Onder hen de achtjarige drieling Daan, Jasper en Luuk die in groep 4 van de Angelaschool zit. ,,We doen dit jaar onze communie en daarom hebben we in een groepje palmpaasstokken gemaakt", vertelt Daan. Ook hun zusje Vera (5) is van de partij. ,,We doen dit jaar voor het eerst mee en vinden het heel leuk", lacht Jasper. ,,We hebben de snoepjes zelf in de tak gehangen en de stok mooi gemaakt met knutselspulletjes", zegt Luuk.

Ook Senna (8) doet haar communie en doet graag mee, net als haar broertje Stijn (6). Moeder Dianne heeft de twee palmpaasstokken prachtig versierd. ,,Met inpakpapier kun je heel fraaie decoraties maken", legt ze uit. ,,Ik maak er een rolletjes van en door er op een bepaalde manier in te knippen, ontstaan leuke franjes." Stijn is trots op zijn palmpaasstok. ,,Alleen zijn we vergeten een haantje bij de bakker te kopen. Daarom hebben we er eentje geknutseld die net uit een ei kruipt."

Dianne geeft aan dat ze vroeger ook meedeed aan de Palmpaasoptocht. ,,Het is een soort familietraditie ", lacht de Boxtelse. ,,Straks komen er meer familieleden die meelopen of komen kijken. Senna heeft nu al gezegd dat ze elk jaar wil blijven meelopen."

Dat enthousiasme heerst ook bij de familie Dankers. Thijs, Lisa, Ties, Noor, Cas en Roos staan allemaal in de startblokken om mee te doen aan de Palmpaasoptocht. ,,Enkelen van ons doen de communie en hebben meegewerkt aan een knutselmiddag in de pastorie", legt Thijs uit. ,,Maar ook broertjes en zusjes die de communie niet doen, zijn erbij en hebben zelf een palmpaasstok geknutseld."

PAASBRODEN

Om klokslag twaalf uur klinkt het startsein voor de Palmpaasoptocht. Voorafgegaan door een bolderkar met daarop een grote palmpaas en paasbroden, trekt de stoet via de Mgr. Wilmerstraat, Bosscheweg en Clarissenstraat naar de Markt. Daar is een klein podium opgebouwd waar burgemeester Buijs met echtgenote Christel klaar staat.

Voorzitter Maria Voets van museum MuBo is er ook. ,,Vandaag zetten MuBo in het zonnetje", vertelt bestuurslid De Koning van Boxtel Vooruit. ,,Elk jaar brengen we een ode aan vrijwilligers die zich inzetten voor de gemeenschap. Dit jaar hebben we voor MuBo gekozen. Het museum timmert keihard aan de weg en organiseert ook veel activiteiten voor kinderen. Daarom hebben we daar dit jaar palmpaasstokken uitgereikt en kon er zaterdagmiddag geknutseld worden", aldus De Koning.

Voorzitter Voets is blij met de aandacht én het kolossale paasbrood. ,,Ik denk dat we hier twee dagen van kunnen eten", lacht ze. ,,Het is fijn dat MuBo tijdens de Palmpaasoptocht in de schijnwerpers staat. We hopen dat ook veel kinderen naar ons museum komen kijken."

LENTEZONNETJE

Burgemeester Buijs begroet de deelnemers aan de stoet in een waterig lentezonnetje. ,,Wat een mooie dag om mee te doen aan de Palmpaasoptocht", zegt hij. ,,Het is een mooie dag om te vieren dat de lente er nu echt aankomt."

Buijs heeft een grote mand vol chocolade paaseieren bij zich waarvoor kinderen staan te dringen. Ook verricht hij met twee paashazen een loterij waarbij houders van lotnummers verrast worden met nog meer paaseieren of een grote chocolade paashaas.

De leerlingen van de Gildenbondsharmonie zorgden op Palmzondag voor de muzikale noot. Ze liepen voorop tijdens de optocht en bliezen ook op de Markt vrolijke paasdeuntjes. Die bijna iedereen kon meezingen natuurlijk: Pal-lem, pal-lem Pa-sen, Ei koerei! O-ver e-nen zondag krijgen wij een ei. Eén ei is geen ei, twee ei is een hal-lef ei en drie ei is een Paas-ei!'.

Burgemeester Mark Buijs krijgt met echtgenote Christel een groot paasbrood. Na deze lentegroet reikte de burgemeester paaseieren uit aan alle kinderen die mee hadden gedaan aan de Palmpaasoptocht.
In afwachting van de Palmpaasoptocht...
Luuk, Jasper, Daan en Vera poseren met de paashaas.
Burgemeester Mark Buijs genoot zichtbaar van de drukke Palmpaasoptocht.
Aanschuiven voor een chocolade paasei van Mark en Christel Buijs.