Robot ZORA in Simeonshof. Jo van Hal heeft de robot op schoot, daarnaast zit Rien Bertens. Carin  Jansen laat de robot praten. (Foto: Gerard Schalkx).
Robot ZORA in Simeonshof. Jo van Hal heeft de robot op schoot, daarnaast zit Rien Bertens. Carin Jansen laat de robot praten. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Open dag Simeonshof lokt tweehonderd bezoekers

MARGO BARTELDS

Op de benedenverdieping van wijkhuis Simeonshof werd zaterdag een open dag gehouden waar Zorggroep Elde informatie gaf over haar uitgebreide aanbod. Daarnaast konden geïnteresseerden zich oriënteren op de mogelijkheden om bij Zorggroep Elde een opleiding te volgen, aan het werk te gaan of vrijwilligerswerk te doen.

Ongeveer een/derde van de ruim tweehonderd bezoekers kwam vooral voor informatie over werk- en carrièremogelijkheden binnen Zorggroep Elde. Er was ook veel belangstelling voor de rondleidingen in het wijkhuis, waarbij onder andere een appartement en de huiskamer van de dagbesteding bekeken kon worden. Al tegen twaalf uur waren alle mogelijkheden voor de rondleidingen volgeboekt.

In het restaurant konden de bezoekers onder andere de mogelijkheden van zorgrobot ZORA bekijken en ervaren wat de Tovertafel te bieden heeft. De vijftig centimeter hoge robot wordt bij groepsactiviteiten gebruikt in Het Buitenhuis in Esch waar vooral mensen met geheugenproblemen wonen. ZORA maakte zaterdag onder andere sportbewegingen die geraden konden worden. Vooral de wat oudere bezoekers én de jeugd lieten zich door ZORA uitnodigen om mee te spelen.

Behalve geanimeerde waren er ook afwijzende reacties. ,,Misschien goed voor mensen met dementie, maar ik vind het helemaal niets", oordeelde bezoekster Sjan van de Sande. ,,Hadden ze het ding maar wat kleding aan gedaan, dan lijkt het nog ergens op", meende ze. Carin Jansen, adviseur Innovatie binnen Zorggroep Elde, antwoordde dat er kleding is voor ZORA maar dat een menselijk uitziende robot juist bedreigend blijkt te zijn voor mensen met dementie.

Limburger Frans Corvers woont sinds een jaar in Simeonshof en heeft het hier geweldig naar zijn zin. Wijzend op de inmiddels dansende robot verklaarde Corvers lachend: ,,Zo'n robot vind ik zonde van het geld."

Medewerkers, maar ook een paar wekelijkse gasten van zorghoeve 't Binnenveld waren aanwezig op de open dag in Simeonshof. Ze hadden alle aandacht voor de schapen van 't Binnenveld die in de tuin van het wijkhuis aan de Annastraat in een tijdelijke kooi waren gezet.