Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

CIRCA 160 INWONERS VAN BOXTEL, LIEMPDE EN LENNISHEUVEL VULLEN ZAKKEN VOL ZWERFVUIL

'Opschoondag impuls voor beteugeling afvalstroom'

MARC CLEUTJENS

De medewerkers van de dienst Openbare Werken van de gemeente Boxtel hebben zaterdag flink wat overuurtjes gedraaid. Op tal van plekken in alle dorpskernen én zelfs delen van het buitengebied moesten zakken vol zwerfvuil opgeruimd worden. De Nationale Opschoondag trok ongeveer 160 deelnemers die allemaal met de prikstok aan het werk gingen en hun eigen woonomgeving (even) wat schoner maakten...

Ambtenaar Maaike de Wijk heeft kratten vol appelflappen besteld die door een gemeentelijke pendeldienst naar alle schoonmaakploegen worden gebracht. Een smakelijk tussendoortje voor inwoners die hun vrije zaterdagochtend willen benutten om zwerfvuil op te ruimen. ,,We hebben ploegen die elk jaar meedoen, maar ook spontane deelnemers en nieuwkomers", vertelt De Wijk.

Drie nieuwkomers waren Gijs van der Vleuten uit de wijk Zonnegolven met zijn zoontjes Daan (8) en Tim (4). Ze meldden zich zaterdagochtend bij het gemeentehuis om prikstokken op te halen. ,,Er ligt best veel troep op straat bij ons", vertelt Daan. Hij maakt een kleine opsomming: blikjes, flesjes, papier. ,,En plastic", vult vader Gijs aan. ,,Vooral in de week dat de plasticinzameling gehouden wordt, is het raak. Zakken die wegwaaien of niet goed dicht zijn. Alles waait weg..."

Met wethouder Herman van Wanrooij geven Daan en Tim het startsein voor de Nationale Opschoondag. Dat doen ze door rond de gemeentevijver aan de Dr. Van Helvoortstraat een colablikje, een plastic fles en een broodzak op te ruimen. De prikstok mogen ze mee naar huis nemen. ,,Als jullie vaker aan het werk zijn in jullie wijk, mag je ze houden", belooft ambtenaar Van Wijk.

ZORGEN

Wethouder Van Wanrooij is enthousiast over de schoonmaakactie en fietste zaterdagochtend langs een aantal locaties. ,,Het is goed dat inwoners met enige regelmaat hun woonomgeving schoonmaken", vindt de wethouder. Maar tegelijkertijd maakt hij zich zorgen over de nog steeds flinke afvalstroom die in Boxtel bestaat. ,,Ik heb laatst de meest actuele diftar-cijfers nog eens bestudeerd en dan zie ik dat er toch nog best veel kleine huishoudens zijn die elke twee weken een kliko met 240 liter restafval vullen. Dat moet toch anders kunnen."

Van Wanrooij overweegt de grootste 'vervuilers' in Boxtel een brief te sturen om aandacht te vragen voor de verdere beteugeling van de afvalstroom. ,,Nu produceren we nog gemiddeld 100 kilo restafval per persoon per jaar. De ambitie moet zijn om die hoeveelheid zeer fors te verkleinen."

BUURTMOESTUIN

Op een klein dozijn locaties in Boxtel, Liempde en lennisheuvel werd zaterdagochtend afval opgeruimd. Naast enkele individuele deelnemers waren het vooral buurtverenigingen, bewonersclubs en natuurwerkers die de handen uit de mouwen staken.

In hoogbouwwijk Hoogheem ging het bestuur van de bewonersvereniging op pad. ,,We wonen hier nu anderhalf jaar en dat bevalt goed", zei Frans van Gulik toen hij de borders rond de buurtmoestuin van zwerfvuil ontdeed. ,,We zijn met zo'n vijftien mensen bezig. Ik heb met mijn vrouw Willemien al bijna twee zakken vol." ,,Een bewijs dat het nodig is", lacht Willemien. ,,Maar het is ook gezellig om samen met je buurtgenoten een ochtend te werken aan een schonere woonomgeving."

VOLLE VUILNISZAKKEN

Op de Keulsebaan zijn voorzitter Betsie van der Sloot en bestuurslid Richard Permentier van de werkgroep Lokale Agenda 21 bezig. ,,Dit plekje nemen we op verzoek van de gemeente onder handen", aldus Van der Sloot. ,,We zijn vandaag maar met z'n tweeën, maar het is goed te doen", vult Permentier aan. ,,Dat komt vast doordat we hier vorig jaar ook zwerfvuil hebben opgeruimd. Je zou ook kunnen zeggen dat mensen misschien minder weggooien, al zou je dat op grond van deze volle vuilniszakken niet zeggen."

Van der Sloot geeft aan dat ze niet alleen zwerfvuil opruimt. ,,Vanmiddag gaan we als Lokale Agenda 21 een bloemetje uitreiken aan voorzitter Henny van Roessel van buurtvereniging Smalwatervallei. Een bedankje omdat de bewoners daar altijd zwerfvuil opruimen en niet alleen tijdens de Opschoondag in actie komen. Dat vinden we een bedankje waard."

Ook in Liempde was de zwerfvuilberg aanzienlijk. De Natuurwerkgroep Liempde, die in de buurtschap Kasteren prikte, kwam volgens Karel Voets tot een opbrengst van vijftien vuilniszakken, een strijkplank, een autostoel en een droogrek. Ook in de omgeving van de Roderweg konden buurtbewoners naar hartenlust prikken.

,,Wij zijn vandaag actief rondom de sportvelden van DVG en HCL", vertelde Lisette Braken van de Jeugdnatuurwacht Liempde. ,,Kinderen van basisschool De Oversteek zijn gewend om hun troep op te ruimen, maar toch zie je rond de sportvelden veel rommel. Daarom zijn we met dertig kinderen en begeleiders. Niet alleen om zwerfvuil op te ruimen, maar ook om onszelf te laten zien. We hopen dat voorbijgangers die ons aan het werk zien, begrijpen dat je papiertjes, flesjes en blikjes niet op straat moet gooien."

FOTO LINKS: Wethouder Herman van Wanrooij ruimt het eerste zwerfvuil op bij de gemeentevijver en krijgt hulp van de broertjes Daan en Tim van der Vleuten. Die gingen later met vader Gijs aan de slag in de wijk Zonnegolven.

FOTO RECHTS: Frans en Willemien van Gulik maken de plantsoenen en gazons rond de Hoogheemflats schoon. Samen met vijftien buren vulden ze heel wat vuilniszakken met zwerfvuil. (Foto's: Marc Cleutjens).

Afbeelding