Niet alleen veel ouderen bezochten het open huis van Hobbycentrum Boxtel. Kinderen konden in de bewegingszaal voor 50-plussers prima uit de voeten... (Foto: Gerard Schalkx).
Niet alleen veel ouderen bezochten het open huis van Hobbycentrum Boxtel. Kinderen konden in de bewegingszaal voor 50-plussers prima uit de voeten... (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

NIEUW HOBBYCENTRUM REKENT OP TOESTROOM 50-PLUSSERS

'Ouderen Boxtel moeten actief blijven'

MARC CLEUTJENS

Met een doelgroep van meer dan 14.000 ouderen kan Hobbycentrum Boxtel eigenlijk niet mislukken. In de vroegere wasserij Blanca aan de Baroniestraat openden vrijdagmiddag de deuren van een bruisende plek voor 50-plussers die er alles kunnen doen dat valt onder het motto van het Hobbycentrum: ontmoeten, leren en doen.

Het Hobbycentrum Boxtel is vanaf heden de plek waar onder regie van een zelfstandige stichting onder voorzitterschap van Alphons van der Heijden activiteiten gehouden worden voor en door ouderen. ,,Naar voorbeelden van Eindhoven en Mill is dit ook een plek waar 50-plussers hun hobby kunnen gaan uitoefenen", vertelde Van der Heijden tijdens de opening die door honderden belangstellenden werd bezocht.

,,Ons centrum is niet alleen een plek waar ouderen zelf met hun hobby terecht kunnen", stelt Van der Heijden. ,,We beschikken over een team dat de deskundigheid op het gebied van bijvoorbeeld hout- en metaalbewerking, fietsreparatie en schilderen wil delen met anderen." Het Hobbycentrum heeft twee entree's en dus twee huisnummers: 150 en 150a. ,,De ene ingang is voor het echte hobbycentrum, de andere deur leidt naar de bewegingsruimte."

MOBILETTE

De broers Ad, Frits en Kees van Amelsfoort hebben alle drie hun stekkie al gevonden in de vroegere wasserij. ,,Ik heb alle machines die ik gebruik voor metaalbewerking en de vervaardiging van sieraden al naar deze plek gebracht", vertelt Ad, die graag zijn vakkennis wil delen met leeftijdsgenoten. ,,Ik ben vooral goed in fietsreparatie en kan oude brommers restaureren", zegt Kees, die vrijdag een Mobilette Kaptein uit de vroege jaren zestig van de vorige eeuw exposeerde. ,,Ik heb dertig jaar bij de Wegenwacht gewerkt en heb dus voldoende technische kennis om te delen. En mensen helpen is mijn tweede natuur." Broer Frits is eveneens handig; hij maakte onder meer een 'vliegende Hollander'. ,,Een stukje nostalgisch speelgoed. Dat deed ik eerst thuis, nu kan het hier, samen met anderen."

Op de bovenverdieping van het Hobbycentrum heeft beeldend kunstenaar Theo Donhuysen een atelier ingericht waar hij schilderles geeft aan vier groepen ouderen van de KBO. ,,Ik had eerst een mooi lokaal bij MIK Kunsteducatie, maar ben blij dat ik nu hier terecht kan en mensen kan lesgeven", vertelt Donhuysen.

BUREAUCRATIE

Zo trots als KBO Boxtel en KBO Liempde zijn op het resultaat, zo kritisch was met name voorzitter Betsie van der Sloot van de Boxtelse afdeling over de in haar ogen moeizame totstandkoming van het Hobbycentrum. ,,Dit project heeft ontzettend veel kruim gekost", bekende Van der Sloot. ,,Tal van bureaucratische regels hebben het voor ons heel lastig gemaakt om dit prachtige project voor ouderen in Boxtel mogelijk te maken. De gemeente Boxtel heeft het ons echt niet gemakkelijk gemaakt. Elke keer weer doken nieuwe ambtelijke hobbels op. De ene keer waren het milieuregels, dan weer parkeren. Het heeft os maanden gekost."

Trots overheerst echter. ,,We zijn dankbaar voor de sponsoring en ondersteuning die we hebben gekregen, óók van de gemeente", vertelde preses Wim van Erp van de KBO Liempde, eveneens doelend op bijdragen van onder meer Oranjefonds, Rabobank en KBO Brabant. Zelf hadden beide KBO-afdelingen 30.000 euro gespaard om in de verbouwing van de wasserij te steken.

Ook bij wethouder Herman van Wanrooij, die de officiële opening verrichtte. Kritiek op de gemeente pareerde hij. ,,Zoals jullie weten investeert de gemeente niet in stenen maar in activiteiten. Omdat we pas in november voor het eerst aan tafel schoven, vind ik dat we een aardig snel traject doorlopen hebben."

Voorzitter Van der Heijden van het Hobbycentrum verwacht veel aanloop. ,,Ouderen kunnen zich vanaf heden inschrijven voor een hobby of een beweeggroep. Wij zijn er helemaal klaar voor." Het Hobbycentrum is volgens KBO-preses Van der Sloot dé plek waar creativiteit kan samengaan met het onderhouden van contacten. ,,We willen eraan bijdragen dat ouderen actief blijven."