Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Jesus Christ in Concert raast als een wervelwind door de Heilig Hartkerk

H. HARTKERK

ROCKTEMPEL

BIJ UITSTEK

MARC CLEUTJENS

Als Jezus op de schouders de kerk in wordt geleid en het volk jubelend en met palmtakken wuivend richting het vroegere altaar van de Heilig Hartkerk danst, wordt het duidelijk: Jesus Christ in Concert is de grootste en misschien wel allermooiste theaterproductie die ooit in Boxtel is opgevoerd. Wat een spelvreugde en muzikaliteit sidderen door het godshuis dat we toch vooral kennen van de zondagse mis, een vreugdevolle doop en een verdrietig afscheid voor altijd. En wat een spanning giert er door dezelfde kerk als Jezus zijn 39 zweepslagen krijgt en het volk 'Crucify Him' roept. Het was indrukwekkend...

Boxtel moet even bijkomen van de vier uitverkochte voorstellingen van Jesus Christ in Concert in de vroegere Heilig Hartkerk, waar - de bomvolle generale repetitie meegerekend - meer dan 2.500 mensen van hebben genoten. Een cast van pakweg dertig acteurs, een topband, een dansgroep, twee klassen huppelende schoolkinderen en daarnaast een professionele crew hebben een prestatie van formaat geleverd en de klassieke rockopera van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice op een prachtige wijze neergezet.

COLLECTIEF GEHEUGEN

Bijna iedereen kent Jesus Christ Superstar. Je groeide ermee op of, als je van na 1973 bent, kreeg de film elk jaar 'verplicht' te zien in de catecheselessen op school. En dus horen de liedjes stuk voor stuk tot ons collectieve geheugen.

Dat blijkt als Jesus Christ in Concert opent met de 'Overture'. Die knetterende gitaar, gespeeld door Roeland Heesbeen die aan de wieg stond van dit spektakel, roept herinneringen op aan die vroege jaren zeventig. En als hoofdrolspeler Sjef Kuijpers als een wervelwind door de kerk raast en even later het podium bestormt, is het al duidelijk: hier gaat een mirakel plaatsvinden. Met 'Heaven On Their Minds' is de toon meteen gezet en is duidelijk dat niet Jezus, maar Judas vandaag het woord neemt en zijn soms dramatische kijk geeft op het leven van de Verlosser.

Die Jezus-rol wordt voortreffelijk gespeeld door Maarten Melis. Natuurlijk, we kennen Melis als een goed toneelspeler en een getalenteerd regisseur die al enkele decennia actief is in het Boxtelse culturele leven. Maar wat hij in deze productie laat zien, is zinnenprikkelend. Maarten Melis ís Jezus Christus, hij heeft de stem, de looks. Je wenst dat Jezus er vroeger zo heeft uitgezien. Zo heeft Melis Hem willen verbeelden; als een eerlijke, maar ook kwetsbare en twijfelende man, op zoek naar antwoorden. Hij is voortreffelijk geslaagd in de verbeelding van 'zijn' Jezus.

TRAANTJES

Er zijn meer glansrollen. Het is al vaker gezegd en geschreven: de stem van Fenne van Wuijtswinkel die Maria Magdalena speelt, is betoverend mooi. Haar verstilde liedjes, uitstekend gearrangeerd en fraai begeleid door vioolspel van Harold van de Laar, zijn dé muzikale hoogtepunten. Links en rechts worden traantjes weggepinkt als 'I Don't Know How To Love Him' en 'Could We Start Again, Please?' worden gezongen.

Muisstil is de kerk, die fraai wordt uitgelicht en zich dankzij de vier uitvoeringen van Jesus Christ in Concert heeft ontpopt als een rocktempel bij uitstek. Je zou toch wensen dat het gebouw dat meer dan honderd jaar geleden werd opgetrokken door bouwpastoor Frans Eras behouden blijft voor Boxtel en een culturele bestemming krijgt. Nuchtere rekenaars zeggen dat dat niet kan en dat alleen een mecenas daarvoor zou kunnen zorgen. Laten we in elk geval voorkomen dat we - net als in de jaren tachtig op Duinendaal - dit godsgeschenk uit onze handen laten glippen.

Want de Heilig Hartkerk blijkt een plek waar ambitieuze theaterproducties als Jesus Christ in Concert prima tot zijn recht komen. Het prachtige podium, een creatie van Gerard Timmermans en zijn team, is de troon voor Cajaphas en Annas, de twee hogepriesters die het spel op de kerkvloer nauwlettend volgen en - net als in de film - in een decor van steigers neerkijken op de menigte. Leo van de Sande en Joleen van Rooij doen dat met verve; de basstem van Van de Sande is soms zó zwaar dat het glas-in-lood uit de sponningen dreigt te trillen. De mimiek van Van Rooij is af en toe beangstigend.

IN VERVOERING

Jesus Christ in Concert neemt het publiek mee in alle emoties rond de laatste dagen van Christus. Alle rock- en swingnummers van Jesus Christ Superstar blijven overeind in de Boxtelse productie, waarbij de jubelstemming van 'Hosanna' moeiteloos overgaat in de gospel van 'Simon Zealotus', in de Heilig Hartkerk vertolkt door drie vrouwen: Mariëlle Geelen, Petra Spanjers en Lisa van Nunen. De drie brengen het publiek in vervoering met hun vrolijke klanken, stilzitten is dan geen optie meer. Totdat Jezus de kerk instormt en woest om zich heen slaat en de dood ziet naderen: 'To conquer death you only have to die...'

En dan is er de ultieme swing van koning Herodus, briljant vertolkt door Frenk Breuer. Op een strijdwagen wordt hij de kerk 'ingereden'. 'King Herod's Song' is mede dankzij de danseressen in glitterpakjes een van de hoogtepunten van de Boxtelse rockopera. Na dit lied gaat Jesus Christ in Concert naar een climax en voel je dat dramatische gebeurtenissen staan te gebeuren. Maria Magdalena en Theo de Vries schitteren in 'Could We Start Again, Please?', dan klinkt 'Judas' Death'. Sjef Kuijpers, die een uur eerder als een stormram de Heilig Hartkerk binnenkwam, beent woest weg, slaat met de kerkdeuren, sterft...

Wat volgt zijn de 39 zweepslagen. Gerrit Stubbe kent als Pilatus geen genade, mede doordat hij wordt opgehitst door het volk dat 'Crucify Him' roept. En dus volgens de 39 klappen, indrukwekkend verbeeld door danseressen die om de beurt over het podium rennen en Jezus slaan. Wat volgt is zijn dood, machtig in beeld gebracht door de hele kerk te verduisteren, behalve het kruisbeeld dat er al zovele jaren hangt. In blauw en rood licht, begeleid door zachte synthesizerklanken, voelt iedereen dat het over is.

EUFORISCHE FINALE

Dan volgt de swingende afsluiting waarbij het publiek gaat staan en uitbundig meeklapt met het lied dat iedereen kan meezingen: 'Jesus Christ Superstar'. Het is ook het moment dat de hele cast zich in de schijnwerpers begeeft en klappend en dansend het publiek meeneemt in een euforische finale. Ook dan blijkt hoe hecht de groep is waarmee regisseur Anke Heesbeen een wereldprestatie heeft neergezet. Als iedereen ook maar een grammetje van de spelvreugde van deze rockopera mee naar huis heeft genomen, gaat onze wereld - in elk geval Boxtel - er elke dag een stukje mooier uitzien.

Wat is begonnen als een mooie droom bij kartrekker Roeland Heesbeen en muzikaal leider Dave Hanhart, heeft Boxtel op zijn grondvesten doen sidderen. Je zou wensen dat de Heilig Hartkerk elk jaar voor een productie als deze zou worden ingeruimd. Onmogelijk, zegt bijna iedereen. Maar dat kreeg Heesbeen een klein jaar geleden ook te horen toen hij 'een plannetje' had om Jesus Christ Superstar naar Boxtel te halen. Dat plannetje is een godswonder geworden waarop in elk geval 2.500 inwoners nog heel lang kunnen teren.

De jonge acteurs die meedoen aan Jesus Christ in Concert maken zich op voor wéér een uitvoering. Kort voordat ze de bühne opgaan, worden spelletjes gedaan in de sacristie van de kerk. (Foto's: Peter de Koning).