Afbeelding
Foto: Henk van Weert

UITGRAVEN WATERBERGINGSKELDER START KORT NA PASEN

D'n Tip na de Boeremèrt op de schop

HENK VAN WEERT

De precieze datum moet nog worden vastgesteld met de plaatselijke aannemer Jan van den Boomen. Maar als na de Boeremèrt op Tweede Paasdag alles weer is opgeruimd, wil de gemeente Boxtel op het Liempdse evenemententerrein D'n Tip snel beginnen met het graven van een grote, diepe kuil. Daarin wordt een ondergrondse, betonnen waterberging gerealiseerd om te voorkomen dat de riolering in de toekomst bij hevige regenval opnieuw voor overlast zorgt.

In voorbereiding op de werkzaamheden werd in het voorjaar van 2015 al bodemonderzoek gedaan. Dat leverde geen noemenswaardige vondsten op. Niet in archeologische zin, maar ook niet met betrekking tot mogelijke explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. ,,Hadden we ook niet echt verwacht", meldde wethouder Peter van de Wiel deze week. ,,In het verleden is op het terrein al talloze malen gegraven, bijvoorbeeld voor fierljep-wedstrijden. Maar natuurlijk moesten we het zekere voor het onzekere nemen."

Projectleider Hans Mols van de gemeente verwacht dat de waterbergingskelder vóór de kermis klaar is: ,,Zodat het terrein dan weer kan worden gebruikt om de woonwagens van de kermisexploitanten te parkeren. Maar mochten we onverwacht met tegenvallers te maken krijgen, dan hebben we daar ook nog wel een alternatief voor." Door de klimaatverandering heeft Nederland steeds vaker te maken met hevige stortbuien. Die zorgden er in Liempde al regelmatig voor dat riolen het overvloedige regenwater niet konden verwerken. Op diverse plekken stroomde het afvalwater via het toilet de woningen in. Ook kwam rioolwater in sloten terecht. De waterbergingskelder moet deze problemen in het zuidelijke deel van het Liempdse centrum in de toekomst voorkomen. Voor het noordelijke deel van de bebouwde kom zijn andere maatregelen nodig.

SPEELTUINTJE

In de noordwestpunt van de driehoekige Tip, de plek die nu met asfalt is bedekt, plaatst aannemingsbedrijf Van den Boomen een bouwkeet en deze plek gaat ook dienst doen voor opslag. Als de waterbergingskelder klaar is, wordt deze plek aangepakt door de projectgroep Liempde in Uitvoering, een onderdeel van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL).

,,Landschapsarchitect Marja Gijben heeft een plan ontwikkeld voor een terrein met speeltoestellen van natuurlijke materialen. Het speeltuintje gaan we met onze vrijwilligers vorm geven", blikte voorzitter Mart van Dulmen van de projectgroep maandag vooruit. ,,Het wordt een ontmoetingsplek voor de basisschooljeugd. Maar ook voor hun ouders en grootouders."

OPLAADPUNTEN

In de oostelijke punt van het evenemententerrein komt de ingang en daar wordt een parkeerterreintje aangelegd met ook een oplaadpunt voor elektrische auto's en fietsen. ,,We hopen dat dit de uitvalsbasis wordt voor toeristen om het dorp te gaan verkennen", zegt wethouder Van de Wiel. Hij is blij met de medewerking van de SPPiLL-vrijwilligers die de herinrichting komend najaar oppakken. ,,De uitvoering van hun plannen heeft wat langer geduurd dan oorspronkelijk was gedacht, maar nu kunnen we werk met werk maken door eerst de waterberging aan te leggen." SPPiLL-woordvoerder Van Dulmen haalt er lachend de schouders over op. ,,Och, we hebben graag even gewacht. De samenwerking met de gemeente verloopt uitstekend."

Het is niet te verwachten de met gras ingezaaide deklaag op het dak van de waterbergingskelder in september al voldoende stevigheid biedt voor verankering van een feesttent. Mogelijk dat voor het Oktoberfest tijdelijk zogeheten stelcon-platen worden geplaatst, zo meldde projectleider Mols.

Rondom D'n Tip wordt een nieuwe haag geplant. Vóór de winter moet de herinrichting zijn afgerond.

FOTO BOVEN: Evenemententerrein D'n Tip gaat na de Boeremèrt op Tweede Paasdag flink op de schop. Er wordt een ondergrondse waterbergingskelder aangelegd om te voorkomen dat in de toekomst riolen bij overvloedige regenval voor overlast zorgen. Op de voorgrond komen speeltoestellen van natuurlijke materialen, die worden geplaatst door vrijwilligers van SPPiLL. (Foto: Annelieke van der Linden).


Open motorrit

in Liempde op

zondag 3 april

Motorclub Liempde houdt zondag 3 april de jaarlijkse open motorrit door het Brabantse land met een lengte van ongeveer 200 kilometer.

Deelnemers kunnen zich die dag van 09.30 tot 10.15 uur inschrijven bij café 't Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein 4. Deelname kost 8,50 euro, inclusief consumptie en lunch. Vorig jaar trok de motorrit bijna honderd deelnemers en de organisatie rekent bij goed weer op minstens evenveel motorliefhebbers. Meer weten? Mail naar mcliempde@home.nl.


Wandeling Vossenholen

Natuurgroep Gestel organiseert zaterdag 26 maart een ommetje door de Vossenholen in Gemonde. Deelnemers lopen onder meer door het stroomgebied van de Beeksche waterloop. De wandelaars vertrekken om 09.15 uur vanaf het Kerkplein in Gemonde.