Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE SCHOLIEREN BEZOEKEN BOSSCHE TENTOONSTELLING

Jeroen Bosch schildert als striptekenaar

MARC CLEUTJENS

Boxtel ontmoet Jheronimus Bosch. Zo zou de cultuurweek van de Angelaschool het beste omschreven kunnen worden. Alle ruim vijfhonderd leerlingen van de Boxtelse basisschool hebben vorige week in de klas iets geleerd over de bekendste Bosschenaar aller tijden. En alle groepen 4 tot en met 8 mochten zelfs op bezoek in het Noordbrabants Museum om de tentoonstelling van Jheronimus Bosch te bezichtigen. Tot in de kleinste details werden de schilderijen bestudeerd...

,,Ik ben onder de indruk van jullie belangstelling en kennis." Gids Natasja Koster van het Noordbrabants Museum deelt na een kleine anderhalf uur schuifelen langs de mooiste middeleeuwse werken van Jeroen Bosch complimentjes uit aan groep 8 van juf Cecile. ,,Ik word helemaal vrolijk als kinderen al zoveel van Jeroen Bosch weten en zoveel goede vragen stellen."

Natasja heeft de klas alle beroemde werken van de in 1516 overleden schilder laten zien. Natuurlijk 'Het Narrenschip' en 'De Landloper'. maar ook het topstuk: 'Het Laatste Oordeel'. ,,We hebben in de klas enkele lessen besteed aan Jeroen Bosch", vertelt Maud, die het Bossche museum goed kent. ,,Vorig jaar heb ik met onze school meegedaan aan een project over Vincent van Gogh. Ik heb een schilderij gemaakt voor de wedstrijd 'De Nieuwe Vincent' en mijn werk hing hier ook."

De werken van Jeroen Bosch zijn veel ouder dan die van Vincent van Gogh. ,,Ze bevatten veel symboliek die iets vertellen over de wereld waar mensen toen in leefden", legt gids Natasja uit. Over goed en kwaad, hemel en hel, deugd en zonden. ,,Ik weet dat een schaap staat voor heilig en een uil vaak verwijst naar de duivel of het kwaad", zegt Aukje.

HEL EN VERDOEMENIS

Er is hilariteit als het schilderij van 'De Landloper' wordt bekeken. ,,Boven op dat huisje zie je een omgekeerde kruik", vertelt de gids. ,,Weten jullie wat dat betekent?". De klas schatert. ,,Dat schilderij hebben we in de klas besproken. Het is een bordeel!', schatert de groep.

Tijdens de rondgang langs al die werken van Jeroen Bosch vallen de kleinste details op die de schilder heeft verwerkt. 'De Hooiwagen' laat misschien wel de mooiste voorbeelden van middeleeuwse symboliek zien waarbij het goudkleurige hooi staat voor weelde en rijkdom. ,,Je ziet dat iedereen een sprietje hooi wil pikken, maar wat er vervolgens gebeurt", wijst Natasja.

Van een vredig tafereel op de linkerzijde van de triptiek, is rechts vooral hel en verdoemenis te zien. ,,Het lijkt wel een stripverhaal", zegt Marit. ,,Goed gezien!", reageert de gids. ,,In de middeleeuwen konden mensen niet lezen en schrijven, dus het beeld was heel belangrijk."

De tentoonstelling in de geboortestad van Jeroen Bosch laat de twintig bekendste werken zien, die na langdurig onderhandelen zijn samengebracht.

Topstukken uit Londen, Berlijn, Brugge, Madrid en Venetië hangen tot mei te pronken. ,,Zijn ze allemaal echt of zijn het nepperds?", wil David weten. Natasja lacht. ,,Ze zijn allemaal echt en jammer genoeg gaan ze in mei weer terug. Zelf hebben we in 's-Hertogenbosch geen enkel werk van Jeroen Bosch. Jammer hè?"

HUTKOFFER

Terug op de Angelaschool werd het museumbezoek uitgebreid nabesproken. In de hal van de school hing een zelfgemaakt drieluik, geïnspireerd op het werk van Jeroen Bosch. Verder werden onder regie van cultuurcoördinator Saskia van Eijk tal van educatieve activiteiten gehouden.

Zo was er een optreden van een theatergroep SNENS en werden workshops aangeboden door de creatievelingen van het collectief Artisjok & Olijfje. Decor- en kostuumontwerper Judith Abels kwam naar de school met een programma rond de hutkoffer van Jeroen Bosch; groep 8 leerde zelfs een interactieve computergame maken.

FOTO BOVEN: Groep 8 van juf Cecile van de Boxtelse Angelaschool poseert voor het Noordbrabants Museum. Binnen foto's maken was helaas niet toegestaan. (Foto: Marc Cleutjens).

Het schilderij 'De Hooiwagen' van Jeroen Bosch is een van de meest populaire werken van de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch. (Foto: Noordbrabants Museum).