Beeld van de generale repetitie van Jesus Christ in Concert, gisteravond in de voormalige Heilig Hartkerk. De voorstelling wordt viermaal opgevoerd in een stijf uitverkochte Boxtelse rocktempel. (Foto: Peter de Koning).
Beeld van de generale repetitie van Jesus Christ in Concert, gisteravond in de voormalige Heilig Hartkerk. De voorstelling wordt viermaal opgevoerd in een stijf uitverkochte Boxtelse rocktempel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL LOOPT WARM VOOR VOORSTELLINGEN JESUS CHRIST IN CONCERT

'En dan is daar de kus van Judas...'

MARC CLEUTJENS

Nog voordat de Heilig Hartkerk vanavond volstroomt voor de échte première van Jesus Christ in Concert, genoten al bijna vijfhonderd toeschouwers van de eerste uitvoering van de rockopera. Vooral veel vrijwilligers en leerlingen van de Angelaschool vulden de kerk en woonden een generale repetitie bij die in feite gewoon de eerste voorstelling in een reeks van vijf shows was.

,,Wat mij betreft hadden ze twee weken lang op rij opgetreden", zegt een van de vrijwilligers op het kerkplein waar een fietsenstalling is ingericht en jassen in de garderobe kunnen worden opgehangen. Dat zou overigens een schier onmogelijke opgave zijn voor de cast die bestaat uit amateurs - in de beste zin van het woord - die naast hun rol gewoon een baan hebben of naar school gaan. ,,Vijf dagen zingen, of eigenlijk zes als je de technische doorloop van dinsdag meetelt, is al een aardige missie", gniffelt een van de spelers kort voor de start. ,,En ik heb niet eens een hoofdrol..."

BEETJE EMOTIONEEL

De spanning is te snijden onder de spelers. Kort voordat de eerste klanken door de kerk galmen, zijn er de omhelzingen, de handdrukken, de knuffels. ,,We zijn er klaar voor", knikt Joan van Houtum die een van de apostelen speelt. ,,Of ik zenuwachtig ben? Nee hoor. Ik ben eerlijk gezegd nerveuzer voor de voorstellingen van BOXtheater waar ik ook aan mee doe."

Roeland Heesbeen, de initiatiefnemer en kartrekker van Jesus Christ in Concert, loopt kort voor de eerste voorstelling glunderend door de volle en sfeervol verlichte kerk. ,,Hier had ik op gehoopt toen ik dit plan vorig jaar lanceerde. Elke dag als ik hier kom, zal mijn mond openvallen van verbazing en word ik emotioneel."

VERBLUFFEND

Paul van Alphen heeft de algehele leiding over de productie in de voormalige Heilig Hartkerk. Het lijkt er met enige fantasie op dat een rockband in Boxtel is neergestreken. Partytenten op het kerkplein, ticketcontrole, fietsenstalling en een grote generator in de pastorietuin die de stroom levert. ,,Na een lange technische doorloop waarbij we geluid en licht op orde hebben gebracht, is de generale repetitie de laatste kans om nog wat puntjes op de i te zetten", zegt Van Alphen.

Ondanks wat kleine technische haperingen en een soms nog niet helemaal perfect geluid, is het verbluffend wat deze groep zangers, acteurs, danseressen en kinderen op de bühne laat zien. Jesus Christ in Concert swingt en rockt, maar biedt soms ook hele kleine, ontroerende liedjes waarin vooral Fenne van Wuijtswinkel schittert.

De zangeres die Maria Magdalena speelt is met Maarten Melis (Jezus) en Sjef Kuijpers (Judas) de dragende kracht van deze productie. Maar de anderen zijn net zo belangrijk en verdienen ook een pluim. Wat hebben zij onder regie van Anke Heesbeen een ongelofelijke prestatie neergezet. En dan is daar de kus van Judas... De kinderen die meespelen zijn ontroerd als Judas' verraad wordt verbeeld. Jesus Christ in Concert komt tot een ongekende climax.

VEILIGHEID

Terwijl het publiek geniet van de generale repetitie, is een klein leger vrijwilligers achter de schermen actief. Ze bemannen de bar of ondersteunen publiek dat zitplaatsen zoekt. Een aparte rol is weggelegd voor een aantal 'brandwachten'. Het zijn brandweerlieden met een grote staat van dienst die nu - herkenbaar aan vuurrode shirts - een oogje in het zeil houden. ,,We hebben elk een eigen zone in de kerk en weten precies wat er bij calamiteiten moet gebeuren en hoe we moeten ontruimen", zegt Leo Veroude. ,,Ik mag dit prachtige vrijwilligerswerk twee dagen doen", straalt brandweerman Peter van Gils. ,,Zondag had ik ook in actie kunnen komen, maar dan ben ik brandwacht in het Philips Stadion. En ja, PSV-Ajax wil ik niet missen..."

Brabants Centrum blikt online én in de editie van donderdag 24 maart uitgebreid terug op Jesus Christ in Concert. Na afloop van de uitvoeringen op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart wordt in de kerk een vinylparty in de kerk gehouden; een deejay draait plaatjes.