Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtels parkeerprotest met speelgoedautootjes

Waarschijnlijk is 'parkeren' het woord dat momenteel het meest wordt gebruikt in Boxtel. Facebookpagina 'Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE' ontploft dagelijks en mensen roepen elkaar op zoveel mogelijk zienswijzen in te dienen tegen de plannen van de gemeente. Een aantal ondernemers en omwonenden vond het tijd voor actie. Maandag 21 maart is het zover.

Een groep ondernemers en inwoners heeft besloten een ludieke actie te organiseren op maandag 21 maart en roept iedereen op om om 10.00 uur met een speelgoedauto naar grand café Rembrandt aan de Rechterstraat te komen. Vervolgens vertrekt de stoet richting het gemeentehuis waar ze het gesprek aangaan met het gemeentebestuur. Gisteren is officieel om toestemming gevraagd bij de gemeente voor de actie. De organisatie heeft nog iets extra's gepland. ,,Dat blijft nog een verrassing", aldus Frank Scholman, één van de betrokkenen. ,,We willen op een nette manier de confrontatie aangaan. Om zoveel mogelijk ondernemers en inwoners te laten deelnemen, hebben we gekozen voor maandagochtend. We hopen op een goede opkomst."

Dinsdag maakte de gemeente Boxtel bekend extra inloopavonden te organiseren over het parkeerbeleid. Hier wordt uitleg gegeven over de besluiten die recent zijn genomen, daarnaast kunnen inwoners hulp krijgen bij het samenstellen van een zienswijze tegen het parkeerbeleid. ,,Een goede zaak", aldus Schoenmakers. ,,Uiteindelijk hopen we echter dat de gemeente iets doet met alle vrede en bezorgdheid en het besluit uiteindelijk van tafel veegt."

Nadat de gemeente Boxtel het besluit bekendmaakte en publiceerde via een aantal kanalen, zoals deze krant, is er veel ophef ontstaan onder inwoners en ondernemers. ,,Dat was voor mij reden om een tijd geleden op de Facebookpagina 'Parkeervergunning Boxtel Centrum NEE', die overigens in december werd gelanceerd door ondernemer Kamiel Schüller, een bericht te plaatsen met de opmerking dat we iets moesten doen", aldus Marc Schoenmakers, eigenaar van de gelijknamige herenkapsalon aan de Molenstraat. ,,Dat leverde zóveel reacties op, dat ik het bericht de volgende ochtend weer heb verwijderd. Het leek me belangrijk te kijken naar wat haalbaar is."

verrassing

De oproep van Schoenmakers zorgde er uiteindelijk voor dat een aantal ondernemers en inwoners met elkaar aan tafel schoven: Suzanne Schuurmans (Ring & Go), Geert van der Wal (grand café Rembrandt), Natasja Willems (Natasja Fashion), Mark van de Moosdijk (per 1 april eigenaar van Meneer Van Dommelen), Yasmine Melis-Elfasi (sigarenmagazijn Voets), Kamiel Schüller (Pika Bikes), Frank Scholman en Francy van Heertum. ,,We willen zoveel mogelijk mensen oproepen een zienswijze in te dienen bij de gemeente. Natuurlijk hebben we ook nagedacht over een petitie, maar die kan de gemeente opzij schuiven. Een zienswijze is rechtsgeldig en moet in behandeling worden genomen", aldus Scholman.

Op pagina 5: 'Parkeerbeleid Boxtel treft iedere inwoner'.