Jan Kees Metz en Jacqueline Joppe (rechts) van Zorggroep Elde ontvingen het Gouden Keurmerk van directeur Nicolien van den Berg van Perspekt.
Jan Kees Metz en Jacqueline Joppe (rechts) van Zorggroep Elde ontvingen het Gouden Keurmerk van directeur Nicolien van den Berg van Perspekt. Foto: Annelieke van der Linden

Zorggroep Elde is gouden elftal rijker

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zorggroep Elde behaalde onlangs voor alle elf locaties, inclusief zorgboerderij 't Binnenveld en de thuiszorg, een gouden keurmerk. ,,Wij beschikken dus wel degelijk over een gouden elftal in Nederland", grapte Marten Kroese, voorzitter van de raad van toezicht, dinsdag tijdens een interne viering in Liduina voor bestuurders en samenwerkingspartners. Tijdens het feestelijke moment werd duidelijk dat Zorggroep Elde niet achterover leunt na het behalen van deze prestatie. Er werd al snel weer vooruitgeblikt op nieuwe ontwikkelingen, zoals de realisatie van Het Wereldhuis.

Directeur Nicolien van den Berg van Perspekt, de organisatie die gouden, zilveren en bronzen keurmerken in de zorg aan instellingen verleent, merkte dinsdag op dat Elde 'een vooruitziende blik' leek te hebben. ,,In het meerjarenbeleidsplan, dat uit 2014 stamt, is het motto van Zorggroep Elde te lezen: 'Past in je leven'. Als je ziet waar tegenwoordig de nadruk op ligt, namelijk dat mensen die afhankelijk zijn van zorg hun leven zoveel mogelijk voort kunnen zetten, is dat een mooie gedachte." Op elke locatie van Elde hebben mensen onderzoek gedaan naar de zorg en gesproken met cliënten en medewerkers in alle lagen van de organisatie. Eens in de drie jaar wordt uitgebreid onderzoek gedaan, de twee opeenvolgende jaren is het onderzoek beperkter.

Locaties opnieuw herdefiniëren zodat cliënten ook iets te kiezen hebben, is waar Zorggroep Elde de voorbije tijd de nadruk op legde. ,,Zo zijn er mensen die de voorkeur geven aan privacy, terwijl anderen juist liever mensen om zich heen hebben. Iedere locatie heeft specifieke kenmerken", aldus bestuurder Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde. ,,Bovendien kunnen ook medewerkers kiezen welke locatie bij hen past." Daarnaast hecht de organisatie veel belang aan recensies van (familie van) cliënten. ,,Kijk maar naar jezelf: als je een restaurant zoekt, kijk je ook wat mensen daarover hebben geschreven", vertelt Joppe. ,,We roepen mensen dan ook op om hun mening over Zorggroep Elde op de website van Zorgkaart Nederland te zetten. Nadeel is natuurlijk dat een slecht oordeel op internet blijft staan, maar we proberen zoveel mogelijk te leren van reviews."

cultuur en religie

Van Obesicare, waarbij mensen met morbide obesitas worden behandeld, tot Het Buitenhuis in Esch, waar een bed & breakfast is voor kortdurende revalidaties: Zorggroep Elde blijft zich ontwikkelen. Joppe: ,,Vergelijk het maar met de sportwereld. Je bent Nederlands kampioen, maar nog géén wereldkampioen." Met name op de ontwikkeling van Het Wereldhuis, het huidige Molenweide aan de Achterberghstraat, is Zorggroep Elde trots. ,,Op deze plek ontmoeten cultuur en regie elkaar", aldus directeur Jan Kees Metz. ,,Waar buitenstaanders nog wat sceptisch zijn, staan wij er juist heel positief in." Na de verbouwing van het huidige woonzorgcomplex Molenweide, die in september van start gaat, is er ruimte voor 124 mensen. Zo komt er onder meer een gebedsruimte, wordt de keuken aangepakt en wordt de entree van het pand vernieuwd.

De huidige cliënten van Sefkat en Nieuw Beekvliet (Sint-Michielsgestel) verhuizen in april 2017 naar Het Wereldhuis. Bewoners van Molenweide komen, na een aantal maanden naar zorgcentrum De Braacken in Vught te zijn geweest, weer terug. Metz: ,,De verschillende uitgangspunten van Zorggroep Elde komen hier terug: liefdevol, ruimdenkend, gastvrij, bevlogen en professioneel."


Spruitjesclub

Voor kinderen gaat op woensdag 6 april de Spruitjesclub weer van start bij Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad: een moestuin voor en door de jeugd van de basisschool. Er wordt gezaaid en geoogd, geproefd van zelf geteelde groentes en fruit en ontdekt welke dieren er buiten leven. Opgeven kan via e-mailadres info@kinderboerderijboxtel.nl onder vermelding van naam en leeftijd.