Frank Scholman, Geert van der Wal, Suzanne Schuurmans en Marc Schoenmakers organiseren op maandag 21 maart een protestactie tegen het aangekondigde parkeerbeleid van de gemeente Boxtel. (Foto: Annelieke van der Linden).
Frank Scholman, Geert van der Wal, Suzanne Schuurmans en Marc Schoenmakers organiseren op maandag 21 maart een protestactie tegen het aangekondigde parkeerbeleid van de gemeente Boxtel. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

ondernemers en inwoners zetten actie op touw op 21 maart

'Parkeerbeleid Boxtel treft iedere inwoner'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Wat ons vooral opvalt, is dat veel mensen geen flauw benul hebben wat het aangekondigde parkeerbeleid in de gemeente Boxtel inhoudt. Terwijl iedereen er mee te maken krijgt. We voorzien veel problemen." Dat is de reden dat ondernemers Marc Schoenmakers, Suzanne Schuurmans, Geert van der Wal en 'bezorgde burger' Frank Scholman de krachten hebben gebundeld en maandag 21 maart om 10.00 uur een protestactie organiseren. Daarnaast proberen ze zoveel mogelijk inwoners te overtuigen een zienswijze in te dienen.

,,Mensen persoonlijk benaderen, dat levert iets op", aldus Frank Scholman. Zo maakte hij dinsdag een rondje door het centrum. ,,Ik liep bij een ondernemer binnen die pas recent in Boxtel is gevestigd. Hij gaf aan juist voor Boxtel te hebben gekozen vanwege het parkeerbeleid en was met stomheid geslagen." Geert van der Wal, uitbater van grand café Rembrandt, eigenaar Suzanne Schuurmans van telecomwinkel Ring & Go en Marc Schoenmakers van de gelijknamige herenkapsalon onderstrepen dit. ,,De mensen die we aanspreken, schrikken zich allemaal een hoedje en voelen zich slecht voorgelicht. Net als wij trouwens. Ik ben bij behoorlijk wat bijeenkomsten geweest, maar zie een heel ander plan terug dan wat daar is besproken", aldus Schuurmans. ,,Het centrum wordt dichtgetimmerd op deze manier. We hebben allemaal te maken met klanten buiten Boxtel. Er wordt gezegd dat het om een kleine groep gaat, maar dat is niet zo. Zij worden ontmoedigd naar het centrum te komen. Net als Boxtelse inwoners én potentiële ondernemers trouwens."

GEEN ZIN

Volgens de ondernemers wordt het probleem verplaatst. Van der Wal: ,,Kijk bijvoorbeeld naar het Breukelsplein. Dat wordt de plek waar inwoners die geen parkeervergunning willen of kunnen betalen hun auto neerzetten, evenals treinreizigers en mensen die bij Tiga of Fysioteam moeten zijn. Het lijkt me niet dat Breukelsplein toereikend is voor dit aantal voertuigen." Mensen die per auto naar een uitvaartdienst in de Sint-Petrusbasiliek willen gaan, inwoners die niet mobiel zijn maar wel naar het centrum willen komen: de ondernemers willen maar aangeven: het aangekondigde beleid treft iedereen. Schoenmakers: ,,We hebben al verschillende ondernemers gesproken die al vele jaren in Boxtel gevestigd zijn en aangaven dat ze niet meedoen met demonstraties, omdat het volgens hen toch geen zin heeft. Wij verwachten echter van de gemeente dat zij luistert naar de grote onvrede en bezorgdheid die er momenteel heerst onder de bevolking. Hopelijk wordt er opnieuw naar het beleid gekeken en schuift de gemeente het uiteindelijk van tafel. Er is natuurlijk nog een bezwaarprocedure, maar we hopen niet dat het zover moet komen." De eigenaar van de herenkapsalon aan de Molenstraat blikt nog even terug naar het dossier-Burgakker, waarbij na protest van enkele inwoners pas gelegde stenen werden verwijderd. ,,Nu gaat het niet om enkele inwoners, maar om vele mensen die zich zorgen maken."

WEEKMARKT

Maandag 21 maart start de protestactie om 10.00 uur in de zaal van grand café Rembrandt. Het viertal hoopt veel mensen te verwelkomen, zodat een grote stoet richting het gemeentehuis kan trekken. ,,Daarnaast blijven we mensen zoveel mogelijk oproepen zienswijzen in te dienen", aldus Van der Wal. ,,Zo ben ik morgen op de weekmarkt te vinden om mensen aan te spreken. Je zult merken: mensen hebben geen idee wat het toekomstige parkeerbeleid concreet inhoudt."

Boxtel

Alzheimercafé

Restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel biedt maandag 21 maart onderdak aan Alzheimercafé 't Groene Woud. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur en staat in het teken van de miMakkusmethode, die leert hoe mensen contact kunnen maken op basis van rust en respect. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend. De toegang is gratis.