Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

'ZIENSWIJZEN MET ZORG BEHANDELEN'

Inloopavonden in Boxtel over parkeren centrum

De gemeente Boxtel blijft bij het standpunt dat geen openbare informatieavond wordt gehouden over het inmiddels zo veelbesproken parkeerbeleid. Wel gaat de gemeente nog deze maand enkele inloopavonden houden waar inwoners informatie kunnen krijgen over de recent genomen verkeersbesluiten. Ook kunnen ze ondersteuning krijgen bij het indienen van zienswijzen.

Inmiddels is parkeren het meest gebruikte en misschien meest beladen woord in Boxtel. Dat geldt vooral in de centrumstraten waar een nieuw parkeerregime moet gaan gelden en op de meeste plaatsen vergunningen vereist zullen zijn om de auto te kunnen neerzetten. Dat ziet het college van B. en W. ook. ,,Na het versturen van de persoonlijke brieven aan omwonenden van het parkeergebied ontstond een storm aan reacties", zegt het gemeentebestuur deze week in een persbericht. ,,Met name via sociale media ontvingen we veel informatie. (...) Mede als reactie op de vragen werd de vraag- en antwoordrubriek via de informatiepagina uitgebreid, dagelijks geactualiseerd en extra voor het voetlicht gebracht."

RAADSOPDRACHT

Boxtel herinnert er opnieuw aan dat het nu zo omstreden parkeerplan niet uit de lucht komt vallen. In 2012 ging de gemeenteraad al akkoord met de notitie 'Op weg naar een leefbaar en bruisend centrum', twee jaar daarna werd het parkeren besproken in de raad en kwam ook het nu zo verguisde vergunningenstelsel met tarieven ter sprake. ,,Het college is dus al enkele jaren aan de slag met uitvoering van het raadsbesluit en de daarbij behorende acties voor het parkeren", zo wordt gesteld. ,,,,In opdracht van de raad is een parkeerreguleringssysteem ingericht. Binnen de kaders van de raad zijn dan ook alle besluiten over de parkeervergunningen uitgezet."

De gemeente heeft dat gedaan in aparte besluiten 'zodat eventueel maatwerk altijd mogelijk is voor een bepaalde straat'. Inwoners zijn volgens B. en W. altijd 'breed en proactief' geïnformeerd over het nieuwe parkeren en vergunningenstelsel. ,,Iedereen moest de mogelijkheid krijgen om te weten hoe parkeren er in zijn of haar straat uit komt te zien, ook ondernemers en bezoekers werden meegenomen."

Om inwoners verder te informeren over de parkeerplannen, worden nog voor het aflopen van de bezwaartermijn op 7 april enkele inloopavonden gehouden. De data van deze bijeenkomsten zijn nog niet bekend. Het gemeentebestuur belooft alle zienswijzen 'met zorg' te behandelen. ,,We roepen inwoners op om van hun recht gebruik te maken."