Wethouder Peter van de Wiel (rechts) tijdens de huldiging van Marcel Kittel als etappewinnaar in Boxtel in 2012. (Foto: Albert Stolwijk).
Wethouder Peter van de Wiel (rechts) tijdens de huldiging van Marcel Kittel als etappewinnaar in Boxtel in 2012. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

WETHOUDER PETER VAN DE WIEL:

Ster ZLM Toer is topsport

MARC CLEUTJENS

,,Heel blij." Met die twee korte woorden reageerde wethouder Peter van de Wiel deze week op het bericht dat de Ster ZLM Toer voor de vijfde keer op rij in de slotetappe naar Boxtel zal koersen. Opnieuw wordt het eindklassement van een van de grootste Nederlandse wielerkoersen dus op de Boxtelse keien beslist. ,,Superpromotie voor Boxtel dat hiermee een topsportevenement van grote allure in huis heeft."

Net als koersvoorzitter Anton Ganzeboom is ook wethouder Van de Wiel te spreken over de nieuwe afspraken die zijn gemaakt en ertoe hebben geleid dat de Ster ZLM Toer weer naar Boxtel zal komen. ,,In dit geval kun je stellen dat de liefde oprecht van twee kanten komt", reageert Van de Wiel. ,,De Ster ZLM Toer komt graag terug naar Boxtel en wij zijn hartstikke blij dat ze voor ons willen kiezen. De afgelopen vier jaren was het een groot succes en ik verwacht ook dit jaar dat Boxtel zich zal manifesteren als een gemeente waar de wielersport enorm leeft."

Natuurlijk kijkt de wethouder die toerisme en recreatie in zijn portefeuille heeft verder dan alleen de sportieve uitstraling van de Ster ZLM Toer. ,,De voorbije jaren is gebleken dat fans van heinde en verre komen om dit spektakel mee te maken. Ze komen zelfs uit het buitenland naar ons Boxtel. Een perfecte kans om de vitaliteit van ons centrum te laten zien en te versterken. Dit zijn de dagen waarop we als Boxtel uit kunnen pakken en indruk kunnen maken op een heel nieuw publiek."

Met de Tour de France in aantocht is de Ster ZLM Toer volgens Van de Wiel een wedstrijd waarop alle wielerogen zijn gericht. ,,We hebben tijdens eerdere wedstrijden kunnen zien dat de beste sprinters aan de start komen en dus ook in Boxtel te bewonderen zijn." Toppers als Mark Cavendish, Marcel Kittel, Philippe Gilbert, Lars Boom en ook Koen de Kort reden al mee in het peloton.

Wat de wethouder extra bevalt is dat de organisatie van de Ster ZLM Toer meer wil doen dan alleen een wielerwedstrijd houden. ,,Men toont maatschappelijke betrokkenheid en zet dus een paar stappen extra voor de plaatsen waar ze te gast zijn. Dat verdient waardering. Kijk maar naar de manier waarop ze mee hebben gedaan aan de protesten tegen schaliegas."