Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

De Oversteek speelt de Cashquiz in de Week van het Geld

Leerlingen volgen een lesje bankzaken

Lonneke Hoondert

Sparen, sparen, sparen: dat is het credo van de leerlingen van basisschool De Oversteek in Liempde. Stuk voor stuk bleken ze vooral de hand op de knip te houden. ,,Ik spaar voor later", zei Tynke de Greef (10) beslist. Dat hoorde René Knoops van RegioBank Liempde graag. Hij hield deze week in het kader van de Week van het Geld de Cashquiz in de groepen 5, 6 en 7 waarin hij de jeugd leerde omgaan met geld.

De leerlingen van combinatiegroep 5/6 van juffrouw Jeanne van den Hurk speelden dinsdag de quiz enthousiast mee. In teams beantwoordden ze fanatiek vragen over geld en bij een goed antwoord mochten ze bij 'de bank', de juf zelf, biljetten halen. Het team dat uiteindelijk de meeste briefjes bij elkaar wist te krijgen, won de quiz.

De scholieren lieten zien dat ze best goed weten hoe ze met hun zakgeld om moeten gaan.,,Ik geef echt nooit geld uit", vertelde Karlijn van der Pas (9). Cas de Kort (9) spaart voor een Playstation 4. ,,Maar die kan ik pas betalen als ik jarig ben geweest. Ik heb van mijn ouders geleerd niet altijd alles uit te geven." Ook Kas van der Loo (9) is nog nooit blut geweest, net als zijn klasgenootje Brecht Beerens (9). ,,Hoewel, toen ik een iPad kocht was mijn spaarrekening wel bijna leeg", zei ze beteuterd.

Financieel bewust

Het vragenspel is onderdeel van het educatieproject Bank voor de Klas dat door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) speciaal ontwikkeld werd voor scholen. De NVB wil kinderen met dit project al op jonge leeftijd financieel bewust maken, zodat ze als volwassenen zelfredzaam zijn in geldzaken. Meer dan vierduizend bankmedewerkers togen deze week dan ook richting de basisscholen om gastlessen te verzorgen. Zo ook Knoops, die de taak maar wat graag op zich nam. ,,Wij doen dit al een aantal jaren. Ik ben een geboren en getogen Liempdenaar en vind het leuk om terug te komen op mijn oude school. Ook willen we als klein kantoor maatschappelijk betrokken zijn bij deze gemeenschap."

FOTO ONDER: Leerlingen van De Oversteek kregen dinsdag in het kader van De Week van het Geld een lesje bankzaken van René Knoops van RegioBank Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).