led-verlichting en 'oppimp-project'

Bestuur van de Orion houdt toekomst in vizier

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen is doorgedrongen bij gemeenschapshuis de Orion in Lennisheuvel, is wel duidelijk. De spouwmuren van het pand zijn inmiddels geïsoleerd en afgelopen week hebben medewerkers van Freenenergics 57 zonnepanelen op het dak van De Orion geplaatst. En daar blijft het niet bij...

,,Als we kansen zien die grote besparingen met zich meebrengen, dan proberen we daar zoveel mogelijk mee te doen", aldus voorzitter Michel Geilfus en bestuurslid Tiny Dekkers. Spouwmuurisolatie, led-verlichting, zonnepanelen: het bestuur van het Lennisheuvelse gemeenschapshuis probeert op allerlei manieren financiële ondersteuning te krijgen voor deze duurzame aanpassingen. Die actieve houding zorgde al voor een aantal successen. Zo droeg het Oranje Fonds liefst 15.000 euro bij aan de zonnepanelen, die deze week werden geplaatst op het dak van het uit 1948 stammende gemeenschapshuis. ,,We vonden het belangrijk om hiervoor een lokaal bedrijf in te schakelen en hebben contact opgenomen met de Energiecoöperatie Boxtel", legt Geilfus uit.

meedenken

Ook werd overleg gevoerd met Rabobank Hart van de Meierij. De bank draagt vierduizend euro bij aan de realisatie van led-verlichting, die tegelijkertijd met de aanpak van het interieur van Orion op de planning staat. ,,Inwoners uit Lennisheuvel mochten de voorbije maanden meedenken over wat er moet gebeuren om Orion op te pimpen", aldus Dekkers. Schilderen, nieuwe gordijnen en vloer en vervangen van meubilair en de geluidsinstallatie zijn enkele voorbeelden. Vanuit het Integraal Dorpsontwikkelingsplan is 25.000 euro gereserveerd om de Orion een opknapbeurt te geven. ,,Er zijn vele suggesties gedaan die we natuurlijk niet in één keer kunnen realiseren. Het voordeel van de duurzame aanpassingen is echter dat we besparen op onze huidige kosten, waardoor we over een aantal jaar weer investeringen kunnen doen zonder leningen af te sluiten", licht Geilfus toe.

Dekkers geeft aan dat met de zonnepanelen jaarlijks 1.800 euro wordt bespaard. Hij heeft echter nog een 'droomscenario' in zijn hoofd. ,,Ik denk aan een Orion 2.0., waarbij we geen energie van externe partijen meer nodig hebben. Die energie wekken we zelf op." Grinnikend: ,,We moeten onszelf iets in het vooruitzicht stellen..." Het is de bedoeling dat de led-verlichting en 'het oppimp-project' nog dit jaar van start gaan. Geilfus: ,,We houden druk op de ketel."


Lezing in Liempde
over biomimicry

Natuurwerkgroep Liempde organiseert donderdag 24 maart om 20.00 uur een lezing over Biomimicry, een nieuw vakgebied waarbij gewerkt wordt met kennis van de technologie van de natuur. De lezing in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat wordt verzorgd door Bas Sanders. De toegang is gratis.

Windturbines met wieken als vinnen en pompen gebaseerd op de vorm van schelpen zijn innovaties die met behulp van biomimicry zijn ontstaan. Sanders is mede-oprichter van stichting biomimicryNL, werkt aan duurzame innovaties en geeft regelmatig lezingen over biomimicry.