Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HUURDERS VERENIGING VERBOUWT WONING IN FLAT LEEUW

Bewoners Hoogheem krijgen huiskamer

TONNIE WESSELING

Er wordt volop geklust, gesausd en geverfd op het adres Hoogheem 448 in de flat Leeuw. Allemaal door vrijwilligers van de Huurders Vereniging Hoogheem (HVH). ,,Als hier iemand binnenkomt is het: jas uit en meewerken", zegt Leni van den Aker van de HVH gekscherend. Op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, moet alles spic en span zijn en is de Huiskamer een feit. Een gezellig onderkomen voor alle 55-plussers van de zeven Hoogheemflats in Boxtel.

Het plan voor de inrichting van een huiskamer is ontstaan bij zorgverleners die het idee hadden om in een van de appartementen vier keer per jaar een koffieochtend te organiseren. Gebleken was dat er in de diverse flats veel alleenstaanden woonden.

De Huurders Vereniging Hoogheem bracht het idee in praktijk met koffie en gebak in gemeenschapshuis De Rots, maar er kwamen weinig mensen op af. De vereniging hield vervolgens een enquête waaruit bleek dat er wél veel behoefte was aan een gemeenschappelijke ruimte en bedacht toen om een gezellige, toegankelijke huiskamer in te richten in één van de zeven flats.

Men zocht daarna contact met woonstichting Sint-Joseph, ContourdeTwern, Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost en de gemeente om het idee te ondersteunen. De huiskamer mocht niet hoger dan de zesde verdieping ingericht worden. Het werd uiteindelijk de vijfde etage waar op nummer 448 een appartement vrij kwam. ,,Wij huren sinds 1 maart deze flat van Sint-Joseph", vertelt penningmeester Rita van Berkel. ,,Er wordt nu keihard gewerkt door de leden. Die willen dat toch maar even doen!"

BRUNCH OF BUFFET

Van den Aker zorgt voor het interieur, Van Berkel is er voor het exterieur. ,,Wij zijn de twee kartrekkers", zeggen ze in koor. Alle kamers van de flat zullen gebruikt worden. De woonkamer wordt omgevormd tot huiskamer, de grote slaapkamer is straks ingericht als vergaderkamer en de beide kleine slaapkamers zijn geschikt als computerlokaal of yogaruimte. Er zijn plannen om een van deze kamers te verhuren aan bijvoorbeeld een kapster of pedicure. Er zijn al mensen die zich voor yoga aangemeld hebben. ,,Wij hebben ook plannen voor bijvoorbeeld een brunch of buffet ", zegt Van Berkel lachend.

De flat is ingericht met meubels die andere flatbewoners over hadden en beschikbaar hebben gesteld. Van den Aker en Van Berkel zijn met voorzitter Guus Eltink van de Huurders Vereniging Hoogheem vol lof over de medewerking van Sint-Joseph. Zo plaatste de woonstichting onlangs een hagelnieuw keukenblok en werd de toiletpot verhoogd. Ook de inrichting van de vergaderruimte en een aanschaf van een computer nam ze voor haar rekening.

Van Berkel meldt nog een aardige anekdote: ,,Ik had een advertentie opgehangen voor een waterkoker, de andere dag stond er iemand met een waterkoker voor mijn deur." Er worden affiches opgehangen voor de inloopdag waarvoor ook de mensen van de Turkse en Marokkaanse moskee zijn uitgenodigd.

KOFFIE-OCHTENDEN

Voorlopig wordt in de huiskamer gestart met twee koffie-ochtenden op dinsdag en donderdag en een kaart- of spelletjesmiddag op de woensdagmiddag. Voor koffie of thee wordt een kleine bijdrage van vijftig eurocent gevraagd. ,,Het is iets nieuws en erg spannend", zegt voorzitter Eltink over de huiskamer op Hoogheem. ,,Als vandaag de dag een ouderenflat wordt gebouwd, zit zo'n ruimte er al in. Nu zijn wij de eerste in Boxtel."

De huiskamer op Hoogheem 448 wordt op Tweede Paasdag, maandag 28 maart officieel geopend. Belangstellenden zijn welkom om tussen 11.00 en 15.00 uur een kijkje te komen nemen.

FOTO BOVEN: Janus Melis (links) en Frans Schelle werkten deze week aan de inrichting van de Hoogheemflat die wordt omgevormd tot huiskamer voor 55-plussers in de zeven Boxtelse flats. (Foto: Peter de Koning).