De Mortelen tussen Boxtel en Oirschot is een klein en kwetsbaar natuurgebied met veel cultuurhistorische overblijfselen. Herberg De Schutskuil is het vertrekpunt voor wandelingen op Tweede Paasdag. (Foto: Albert Stolwijk).
De Mortelen tussen Boxtel en Oirschot is een klein en kwetsbaar natuurgebied met veel cultuurhistorische overblijfselen. Herberg De Schutskuil is het vertrekpunt voor wandelingen op Tweede Paasdag. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Marc Cleutjens

WANDELEXCURSIES DE MORTELEN EN HAANWIJK

Pasen vieren op Dag van het Landschap

Brabants Landschap en IVN houden op Tweede Paasdag, maandag 28 maart haar jaarlijkse Dag van het Landschap. In tien natuurgebieden worden wandelexcursies gehouden, onder meer in De Mortelen op de grens van Boxtel en Oirschot en in en om landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel.

Wie kennis wil maken met de natuur in De Mortelen, verzamelt op Tweede Paasdag bij herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg 10 in Oirschot. Daar vertrekken om 12.00, 13.30 en 15.00 uur drie wandelingen die elk ongeveer anderhalf uur duren. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Voor vroege vogels wordt ook om 08.00 uur een excursie gehouden die vooral in het teken staat van vogels spotten.

De wandelexcursies starten bij de informatiestand van Brabants Landschap. Tijdens de wandeling staan de gidsen stil bij het vroege voorjaar en broedvogels. Na afloop vindt men op het terrein van De Schutskuil een kleine informatiemarkt met stands van Brabants Landschap en IVN Oirschot. Binnen wordt de natuurfilm 'De Mortelen, Hart van Het Groene Woud' van filmmaker Mark Kapteijns vertoond.

In landgoed Haanwijk kan op Tweede Paasdag anderhalf uur gewandeld worden vanaf 11.00, 13.30 en 15.00 uur. Het startpunt is gelegen bij het weiland tegenover het Buitenlokaal op het adres Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel. Gijs Sterks van de Natuurgroep Gestel houdt die dag cultuurhistorische wandelingen rond Haanwijk.