Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

club spreekt met gemeente over bezuinigingsactie

Essche Boys en Haaren om de tafel

CARRY DIRKX

,,Deze bezuinigingsactie gaat nooit betekenen dat voetbalclub Essche Boys in de problemen komt", zijn de stellige woorden van wethouder Eric van den Dungen van de gemeente Haaren. Essche Boys zou meer moeten bijdragen aan de exploitatiekosten, vindt de gemeenteraad, net als de andere clubs in de gemeente. Nu de voetbalvereniging heeft aangegeven dat dat écht niet lukt, gaat de wethouder opnieuw in gesprek met de club.

Enkele jaren terug besloot de gemeenteraad van Haaren dat er bezuinigd moest worden op de exploitatie van de sportvelden. Het plan was om het onderhoud meer door vrijwilligers van de verenigingen te laten doen en zo geld te besparen. Bij VV Helvoirt en het Haarense RKSV Nemelaer lukte dat, maar bij Essche Boys niet. VCB in Biezenmortel heeft een uitzonderingspositie, onder andere omdat de velden daar van een particulier gehuurd worden. ,,Ruim 74 procent van onze senioren is actief als vrijwilliger", zegt Helen Paymans, bestuurslid van Essche Boys.

,,Daar zijn we hartstikke trots op. Maar de rek is eruit. Ook financieel. Door deze bezuinigingen zou onze bijdrage in de exploitatiekosten van bijna 5.000 naar 14.000 euro gaan. We hebben gezegd dat we van die extra 9.000 er 2.500 kunnen opvangen met tóch extra groenonderhoud door onze vrijwilligers. Maar dan blijft er een gat van 6.500 euro per jaar over."

LEEFBAARHEID

Sportwethouder Van den Dungen voerde meerdere gesprekken met het bestuur van de Essche voetbalclub. ,,Als de club zegt: het lukt niet, dan ga ik ervan uit dat dat zo is", zegt hij. ,,Daarbij zaten deze problemen eraan te komen in Esch. De druk op vrijwilligers is onevenredig groot in zo'n klein dorp. Er zijn veel activiteiten in het dorp en de gemeenschapszin is groot, maar op een gegeven moment houdt het op; is de grens bereikt. Wij hebben in de gemeente onze mond vol over leefbaarheid. Sport is een grote verbindende factor. Als een club als Essche Boys zegt: 'Het lukt niet', dan moet je kijken wat nodig is om een minimaal fundament te behouden onder de club."

In het stuk dat tijdens de laatste raadsvergadering werd besproken, stelde wethouder Van den Dungen dan ook voor, uit hoofde van het college van B. en W., met een oplossing te komen voor de Essche Boys. Maar de gemeenteraad nam dat voorstel niet over. ,,De raad heeft gezegd dat deze oplossing te snel kwam. Ook omdat de clubs in Helvoirt en Haaren wél voldoen aan de bezuinigingsopdracht. Dus ik ga opnieuw in gesprek met de Essche Boys, om te kijken wat mogelijk is." Hij is echter duidelijk. ,,Ik heb het al meerdere keren gezegd: deze besparingsactie gaat nóóit betekenen dat Essche Boys in de problemen komt."

Kunstgras

,,We zijn blij met deze uitspraak van de wethouder", reageert bestuurslid Paymans. ,,We gaan nu samen met de gemeente mogelijkheden zoeken om tot een oplossing te komen. Er is bijvoorbeeld voorgesteld iets te doen in het kader van de Participatiewet. Prima. Wij staan overal voor open." In dezelfde gemeenteraadsvergadering werd besloten dat Nemelaer en VV Helvoirt een kunstgrasveld krijgen. Deze clubs zitten te krap in hun jasje en moeten wettelijk gezien een veld erbij krijgen. Kosten: ruim negen ton, te betalen door de gemeente. Essche Boys kampt niet met te weinig ruimte, waardoor er geen kunstgrasveld komt.


Hockeysters HCL

openen met zege

op Cranendonck

De hockeyvrouwen van HCL in Liempde zijn de tweede seizoenshelft gestart met een 2-0 zege op Cranendonck. De wedstrijd van het eerste mannenteam kwam te vervallen.

HCL had de uitwedstrijd met 3-0 gewonnen en bewaarde prima herinneringen aan dat duel dat gehouden werd in het weekend dat Liempde in het teken stond van Samenloop voor Hoop. De terugwedstrijd was afgelopen zondag geen groots spektakel. HCL startte fel en dat leverde vlot enkele strafcorners op. Omdat gespeeld werd op een bijzonder hobbelig veld, was het ondoenlijk om hiermee goed uit de verf te komen.

HOGE BACKHAND

Aan het einde van de eerste helft kwam HCL verdiend op voorsprong. De mee opgekomen Annet Saris wist een uitstekende pass te geven op Moniek Saris, die op haar beurt Alina Bekkers voor de goal wist te bereiken. Bekkers speelde de keeper van Cranendonck koelbloedig uit: 1-0.

Na rust gebeurde waren er weinig bijzondere wapenfeiten te noteren en hadden beide ploegen het lastig om in het doelgebied te komen, laat staan gevaar te stichten voor de keeper.

Aan het slot van het duel besliste HCL de wedstrijd. Via een lange corner werd Jonne van de Meulengraaf aangespeeld, die Beer Janssens in staat stelde met een prachtig hoge backhand te scoren: 2-0.

Afbeelding