bijeenkomst op dinsdag 22 maart

Wijkervaringen delen in Centrum en Breukelen

'Samen sterk in delen'. Dat is voor wijkplatform Centrum-Breukelen een belangrijk uitgangspunt om nog meer leefbaarheid en veiligheid in de wijk te creëren. Dinsdag 22 maart wordt in De Hartslag, het zaaltje achter de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat te Boxtel, een bijeenkomst gehouden voor wijkbewoners. Zij zijn welkom vanaf 19.45 uur.

Tijdens de informatiebijeenkomst deelt wijkbewoonster en buurtbemiddelaar Gerda Bakker haar ervaringen in het voorkomen en oplossen van problemen met de buren. Wanneer mensen dicht op elkaar wonen kan dit heel gezellig zijn, maar het levert ook wel eens spanningen op. Bij conflicten bestaat er voor de inwoners van Boxtel buurtbemiddeling die kan worden ingezet bij geluidsoverlast, pesterijen, rommel in de woonomgeving of tuinafscheidingen.

Frenk Breuer, actief voor 't Bultje, licht toe welke activiteiten van deze buurtvereniging een bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van het woongenot. Ook geeft hij uitleg over wat de buurtvereniging doet aan preventie en veiligheid, wat een mobiele applicatie voor de buurt kan betekenen en hoe 't Bultje is georganiseerd.

Tenslotte vraagt het bestuur van Centrum-Breukelen aandacht voor Miijnbuurtje, het digitaal wijkplatform dat binnenkort wordt gelanceerd in de wijk. Ook wordt aandacht besteed aan het bezoek dat de Boxtelse gemeenteraad op dinsdag 21 juni brengt aan Centrum-Breukelen. Die dag krijgt de wijk de kans zich aan de politici te presenteren.

Aanmelden voor de bijeenkomst van Centrum-Breukelen is gewenst, maar niet noodzakelijk en kan via e-mailadres wijk.centrumbreukelen@gmail.com.


WOONSTICHTING PRESENTEERT JAARVERSLAG

Sint-Joseph blikt terug op
jaar van veel veranderingen

Woonstichting Sint-Joseph heeft deze week haar jaarverslag 'Op naar een nieuw digitaal tijdperk' gepresenteerd. Hierin wordt teruggeblikt op 2015 en kijkt directeur-bestuurder Rob Dekker vooruit naar 2016. Dekker omschrijft 2015 als een jaar waarin veel grote veranderingen plaatsvonden.

De directeur noemt onder meer de fusie met Goed Wonen Liempde, de verhuizing van de woonstichting naar een kantoorpand aan de Brederodeweg en de toenemende vraag naar woonruimte voor statushouders en vluchtelingen. In 2015 werden 52 statushouders gehuisvest. Om meer vluchtelingen een dak boven het hoofd te kunnen bieden, zijn volgens Dekker 'onorthodoxe' maatregelen nodig omdat de huidige woningvoorraad niet toereikend is. Hij noemt als suggesties onder meer het realiseren van opvang in ongebruikte gebouwen, het plaatsen van meer vluchtelingen in één woning en het versneld bouwen van nieuwe huizen.

Met de invoering van de Nieuwe Woningwet is Sint-Joseph volgens de directeur weer in staat om net als alle andere woningcorporaties aan de slag te gaan met volkshuisvesting. ,,De wet is een passend antwoord op het wanbeleid bij enkele collega-corporaties", zegt Dekker in het jaarverslag. ,,De keerzijde van de nieuwe Woningwet is dat we nog meer verantwoording moeten afleggen en moeten voldoen aan nog meer regels."

In 2015 realiseerde Sint-Joseph een groot aantal projecten, waaronder de renovatie van 144 woningen van het complex Hof ter Aa. Ook werd gestart met de renovatie van Den Bongerd aan de Annastraat en zijn drie nieuwbouwprojecten in de steigers gezet, zoals Zonnegolven 2 en Cronenborg, dat in 2016 wordt opgeleverd. In Haaren is het plan Donatus gelanceerd. Verder werd het vroegere kantoor aan de Baroniestraat verhuurd aan stichting De Drie Notenboomen die er onlangs zorghuis Herbergier opende voor mensen met geheugenverlies.

VOORUITBLIKKEN

Directeur Dekker blikt in het jaarverslag ook vooruit. Hij is trots op de lancering van het digitale klantportaal op de website van Sint-Joseph. Zonder onnodige bureaucratie wil hij dat de woonstichting blijft zorgen voor goede en betaalbare huisvesting voor mensen met een smalle beurs. Belangrijk vindt Dekker dat Sint-Joseph de samenwerking met bewoners versterkt en goed luistert naar vragen die huurders hebben.

Voor de huisvesting van statushouders werkt Sint-Joseph ook in 2016 nauw samen met de gemeente Boxtel en ContourdeTwern. ,,Wij zorgen primair voor de huisvesting, dat is nu eenmaal onze taak. Daarnaast werken we, waar mogelijk, natuurlijk ook mee aan een zo soepel mogelijke integratie."