Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Burgemeester vol lof over lef echtpaar Van Engelen

Tuincentrum Boxtel feestelijk geopend

Lonneke Hoondert

Ze vonden het moeilijk om de vertrouwde formule van Overvecht los te laten, maar na vijfentwintig jaar durfden ze toch de stap te nemen. Een wijs besluit, want de reacties tijdens de opening logen er niet om: iedereen was enthousiast over het vernieuwde tuincentrum. Ondernemersechtpaar Sjaak en Nel van Engelen glommen gisteravond dan ook van trots tijdens de officiële heropening van hun tuinbedrijf dat zij Tuincentrum Boxtel doopten.

Nadat Tuincentrum Overvecht in 2014 werd overgenomen, merkte het echtpaar dat de formule niet meer paste bij hun ambities. ,,Ik was al veertig jaar verbonden met Overvecht. Eerst als loopjongen, later vijfentwintig jaar hier in Boxtel als franchisenemer. Het is dan toch moeilijk om het los te laten. Uiteindelijk besloten we de gok te wagen en een eigen zaak op te zetten", vertelde Sjaak van Engelen tijdens zijn openingswoord. Hij lichtte ook het nieuwe logo van Tuincentrum Boxtel toe. ,,Het klavertje vier in het logo staat voor groen geluk, blijheid en voldoening." Dat is precies wat het echtpaar met hun onderneming wil bieden aan de Boxtelaren. De afgelopen maanden werd er dan ook flink geklust en werden de verschillende afdelingen opnieuw ingericht om een gemoedelijke sfeer te creëren in de zaak.

Burgemeester Mark Buijs, die aanwezig was bij de opening, was vol lof over het lef dat Sjaak en Nel van Engelen tonen door in deze tijd een eigen bedrijf te starten. ,,En dat nog wel op jullie leeftijd", voegde Buijs daar met een knipoog aan toe. ,,Jullie zijn een voorbeeld voor iedereen die wil ondernemen."

EEN GOEDE BUUR

Tientallen genodigden keken gisteravond hun ogen uit en schuifelden door de winkelpaden om al het moois te zien. Maaike van Alphen hielp als buurtbewoner mee met het schilderwerk en was nieuwsgierig naar het eindresultaat. ,,Nel van Engelen is mijn buurvrouw. Ze had hulp nodig en ik had tijd", lachte Van Alphen. ,,De sfeer in de winkel is heel huiselijk en het tuincentrum toont een stuk opener." Ook buurtgenoot Els van de Loo was enthousiast over het vernieuwde winkelbedrijf. ,,Een prachtige update. De planten en spulletjes staan allemaal mooi gesorteerd en de schappen zijn meer dan goed gevuld", meende Van de Loo. Ook haar man hielp een handje mee met de verbouwing van Tuincentrum Boxtel. ,,Hij heeft dagenlang van 09.00 tot 21.00 uur getimmerd." Buurvrouw Sina van Alphen roemde de verbouwde winkel eveneens. ,,De spullen zijn van een luxere kwaliteit dan voorheen. Erg mooi."

De werknemers, die de afgelopen maanden enorm veel werk verzetten om het tuincentrum in een nieuw jasje te steken, zijn apetrots op het resultaat. Mandy van der Wolf was verantwoordelijk voor de herindeling van de potterie en kunstbloemen. ,,Daar hebben behoorlijk wat uurtjes ingezeten." Rob Damink zwaait de scepter over de buitenafdeling. ,,De hele zaak is op de schop gegaan en daarbij was veel ruimte voor de persoonlijke creativiteit van de werknemers, dat zie je dan ook terug in de winkel." Zijn collega Adri van de Sande voegde daar aan toe: ,,We hebben bij de herinrichting ook echt gekeken naar wat past bij Boxtelaren. Want dat vinden wij heel belangrijk."

FOTO BOVEN: De dochters van ondernemers Sjaak en Nel van Engelen verrichten de opening van het nieuwe Tuincentrum Boxtel. Links hun ouders, rechts burgemeester Mark Buijs. (Foto: Albert Stolwijk).


Omwonenden Kleine Aarde
eisen transparantie Boxtel

De buren van De Kleine Aarde hebben deze week opnieuw aangedrongen op een transparant besluitvormingsproces rond de toekomst van het terrein aan het Klaverblad. Als de groep bewoners het gevoel krijgt dat ze door de gemeente niet serieus worden genomen, ziet ze zich genoodzaakt om stappen te ondernemen en liggen langdurige procedures op de loer.

De omwonenden van het voormalig milieu-educatiecentrum hebben al eerder te kennen gegeven dat ze uitgebreid en tijdig op de hoogte gebracht willen worden van de plannen die voor De Kleine Aarde worden ontwikkeld. Deze week geven ze in een brief aan het gemeentebestuur opnieuw aan dat ze de indruk krijgen dat Boxtel sterke voorkeur heeft voor de plannen van het zogeheten Collectief. ,,Wij constateren dat het plan van het Collectief de afgelopen tijd een aantal malen op diverse punten is veranderd en ook de toelichtingen op de plannen een steeds maar wisselend beeld geven", stellen de bewoners.

Het Collectief bestaat uit het Summa College, Helicon Opleidingen, SintLucas, woonstichting Sint-Joseph, Heijmans, Maris Projects en waterschap De Dommel onder aanvoering van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). De buren van De Kleine Aarde willen weten in hoeverre sprake is van een 'eerlijk selectieproces' en welke positie de gemeente heeft bij de realisatie van het plan van het Collectief.

Het bevreemdt de buren van De Kleine Aarde dat politieke partijen geen inzage kunnen krijgen in alle plannen voor het terrein. Zo heeft de BOM aangegeven tot aan de raadsvergadering van april geen informatie meer te verstrekken. Daarnaast stellen ze dat nog onduidelijk is hoe de verschillende plannen aan de criteria getoetst worden. De omwonenden van De Kleine Aarde geven aan sterke voorkeur te hebben voor het plan van Wim van der Vorst en Albert Peijnenburg, dat onder meer voorziet in educatie en arbeidsreïntegratie.

BIOVERGISTER

In de brief worden vraagtekens gezet bij de veiligheid nu in de plannen van het Collectief sprake is van een biovergistingsinstallatie. Onder het terrein van De Kleine Aarde en een deel van de wijk Munsel/In Goede Aarde ligt immers een ondergrondse aardgasleiding. Ook woningbouw zou kunnen botsen met de aanwezigheid van de gasleiding. De biovergister zou volgens de buren van De Kleine Aarde ook een explosierisico met zich meebrengen.

Wethouder Peter van de Wiel heeft aangegeven dat hij in gesprek gaat met de briefschrijvers. Dat gesprek vindt maandag plaats. Eerder al werd door de gemeente aangegeven dat geen voorkeur bestaat voor de verschillende initiatieven. Alle plannen worden volgens Boxtel getoetst aan de vooraf opgestelde criteria.

Examens

Oud-Boxtelaar dr. Marleen van de Sande heeft in het Amsterdam Medisch Centrum haar specialisatie tot reumatoloog afgerond.