Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

• SLOTETAPPE VOOR VIJFDE KEER NAAR BOXTEL • WIELERCOMITÉ WIL BIJDRAGEN AAN BLOEI VAN GEMEENTE

'Ster ZLM Toer wil centrum van Boxtel versterken'

MARC CLEUTJENS

Wie wordt zondag 19 juni de opvolger van Mark Cavendish, Lars Boom, Philippe Gilbert en André Greipel? Die vraag mag gesteld worden nu het organisatiecomité van de Ster ZLM Toer - Grote Prijs Jan van Heeswijk heeft besloten voor het vijfde jaar op rij naar Boxtel te komen. De winnaars van 2012, 2013, 2014 en 2015 krijgen vast een waardige opvolger omdat nu al vaststaat dat zeven World Tour-ploegen meedoen aan de meerdaagse etappekoers en veel grote renners twee weken voor de start van de Tour de France hun krachten willen meten.

,,Ik ben heel erg blij dat we Boxtel weer in onze armen mogen sluiten." Voorzitter Anton Ganzeboom is enthousiast en ook opgelucht dat de kogel door de kerk is en vaststaat dat de slotetappe van de Ster ZLM Toer weer naar 'zijn' Boxtel komt. ,,Ik woon al 26 jaar in Liempde en dan is het natuurlijk fantastisch dat je deze prachtige wedstrijd weer in de achtertuin van zoveel vrienden en bekenden kunt laten finishen."

Ganzeboom weet het na vier aankomsten in Boxtel zeker: de wielersport leeft hier en de publieke belangstelling groeit elk jaar. ,,Niet alleen bij de aankomst is het bomvol, ook op andere plekken staan steeds meer mensen en dat is een reden om terug te keren." Hij weet ook van veel wielerploegen dat ze op de slotdag graag richting Boxtel rijden. ,,Alles is hier tot in de puntjes geregeld en ook na de wedstrijd is het gezellig druk. De faciliteiten voor de renners en hun ploegen zijn bovendien goed."

BETERE SFEER

In gesprekken met burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel heeft de voorzitter van de Ster ZLM Toer ook dit jaar gemerkt dat er een klik is met de wielersport. ,,Wij komen graag naar Boxtel maar omgekeerd merken we dat de gemeente ons heel graag ziet komen. Men ziet dat een grote sportwedstrijd kan bijdragen aan een betere sfeer in het centrum en veel inwoners enthousiast op de been kan brengen."

Ganzeboom benadrukt dat de Ster ZLM Toer meer wil zijn dan een wielerkoers die 'toevallig' in Boxtel de finishlijn trekt en daarna snel vertrekt. ,,De betrokkenheid die burgemeester en wethouder met hun ambtenaren laten zien, willen ook wij tonen. Zonder dat we ons met politiek willen bezighouden, is er ons ook veel aan gelegen dat het goed gaat met het centrum van Boxtel. Als wij met ons evenement een steentje kunnen bijdragen aan de versterking van het centrum, dan doen wij dat met honderd procent."

STANDPUNT INNEMEN

Het wielercomité heeft oog voor meer zaken dan alleen de etappekoers die dit jaar op woensdag 15 juni van start gaat in Goes, de thuishaven van hoofdsponsor ZLM Verzekeringen. ,,Het valt ons natuurlijk ook op dat Boxtel zo dapper heeft gestreden tegen boringen naar schaliegas. Zonder dat we ons voor een politiek karretje willen laten spannen, hebben we in het verleden laten zien dat we best een standpunt in durven nemen. En dus reden onze auto's in de karavaan met daarop de tekst 'Gas erop' waarmee een statement tegen proefboringen naar schaliegas werd gemaakt."

Ook de wijze waarop burgemeester Buijs zich recentelijk heeft ingezet voor een menselijker manier van vluchtelingenopvang is opgevallen bij Ganzeboom en de andere wielerbestuurders. ,,Natuurlijk is het organiseren van een mooie wielerkoers onze belangrijkste missie", zegt de voorzitter. ,,Maar er is meer. Graag zoeken we aansluiting bij maatschappelijke vraagstukken en willen we onze nek uitsteken en betrokken zijn bij onderwerpen die leven onder burgers. De manier waarop Boxtel zich bemoeit met het vluchtelingenvraagstuk, vind ik hartverwarmend en dat spreken we uit. Dat verdient waardering."

Als het aan Ganzeboom ligt, wordt de lokale betrokkenheid in Boxtel dit jaar verder versterkt. En dus zoekt hij nog meer aansluiting bij lokale partners en wil hij bijdragen aan een heerlijke wielerzondag in juni die ook voor ondernemers in het centrum attractief is. Verder lonkt de voorzitter van de Ster ZLM Toer naar andere uithangborden die Boxtel op de kaart zetten in Het Groene Woud en daarbuiten, zoals circustheaterfestival Circo Circolo.

PROGRAMMA

De Ster ZLM Toer gaat na de proloog in Goes op 15 juni op de tweede koersdag naar Oss, waar op 16 juni start en aankomst gelegen zijn. Buchten is start- en finishplaats op vrijdag 17 juni terwijl de klassieke bergetappe van Verviers naar de stuwdam La Gileppe in de Ardennen op zaterdag 18 juni op het programma staat. Dit is de koninginnenrit van de wielerkoers, die in 1987 als eerste werd gehouden als de Driedaagse van Schijndel en daarna onder meer bekendheid genoot als de Teleflex Tour en de Ster Elektrotoer.

Someren is de startplaats voor de slotetappe op zondag 19 juni. Na een rit door de Kempen en de Meierij zet het peloton koers richting Het Groene Woud. Na drie omlopen door de groene omgeving van Boxtel - het peloton koerst daarbij driemaal door het centrum - is de eindsprint in de Stationsstraat. ,,Een prachtige aankomst, vooral bij mooi weer", zegt voorzitter Ganzeboom. ,,Als het regent, is het een gevaarlijke aankomst, maar we hebben nog elk jaar prima weer gehad in Boxtel. En mooie winnaars!"

FOTO LINKS: Een bomvol centrum.Dat ziet de organisatie van de Ster ZLM Toer ook graag op zondag 19 juni als de wielerwedstrijd voor de vijfde keer op rij in Boxtel finisht. (Foto: Albert Stolwijk).

FOTO RECHTS: Gas erop! De organisatie van de Ster ZLM Toer schuwt heldere standpunten over actuele vraagstukken niet en koerst al enkele jaren tegen schaliegas. (Foto: Marc Cleutjens).

Afbeelding