Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

WIELERKOERS FINISHT 19 JUNI IN CENTRUM

Ster ZLM Toer blijft aankomst Boxtel trouw

De slotetappe van de Ster ZLM Toer - Grote Prijs Jan van Heeswijk finisht ook dit jaar in het centrum van Boxtel. Hoewel er enkele andere kapers op de kust lagen, heeft het organisatiecomité onder voorzitterschap van Anton Ganzeboom uit Liempde deze week gekozen voor een aantal doorkomsten én een finish in de Stationsstraat van hartje Boxtel.

De aankomst van het wielerpeloton is op zondag 19 juni; de renners gaan die dag van start in Someren. Op enkele kleine aanpassingen na, blijft het parkoers rond Boxtel identiek aan eerdere edities van de wedstrijd waaraan dit jaar tenminste zeven World Tour-ploegen gaan meedoen. Ganzeboom (op de foto links met winnaar Mark Cavendish verwacht dat in elk geval ploegen die sterke sprinters in de gelederen hebben weer meedoen. ,,Denk dus aan bijvoorbeeld André Greipel en andere toppers van dat kaliber."

De voorzitter is enthousiast over de passie waarmee burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel de Ster ZLM Toer dit jaar weer omarmd hebben. ,,In andere gemeenten is het wel eens duwen en trekken, maar Boxtel is een heel ander verhaal. Hier durven bestuurders de nek voor een mooi sportevenement uit te steken, zodat het publiek nu alweer voor de vijfde keer op rij kan genieten van een van de mooiste wielerwedstrijden op Nederlandse bodem."

WANKELE BASIS

Het had overigens niet veel gescheeld of Boxtel had naast de slotetappe gegrepen. ,,Er waren inderdaad andere kandidaten die zich bij ons gemeld hadden", erkent Ganzeboom. ,,Zo was Buchten nadrukkelijk in beeld omdat het enthousiaste wielercomité dit jaar vijftig jaar bestaat en graag de slotetappe had zien aankomen. Uiteindelijk is ervoor gekozen om op vrijdag 17 juni naar Buchten te gaan."

Ook een andere Brabantse gemeente wilde de slotetappe van de Ster ZLM Toer in huis halen. ,,Maar ons gevoel zegt dat we Boxtel trouw moeten blijven omdat we hier weten dat alles goed is. In die andere gemeente misten we enkele zekerheden en was de basis wankel."

Daarvan is in Boxtel geen sprake, al zal ook hier voor de Ster ZLM Toer een duit in het zakje gedaan moeten worden. ,,Dat gaat zeker goed komen omdat we inmiddels weten hoe de Ster ZLM Toer in Boxtel beleefd wordt", zegt de voorzitter. ,,Elk jaar opnieuw zien we het toeschouwersaantal groeien. En dan niet alleen bij de aankomst in de Stationsstraat, maar ook onderweg bij de doorkomsten in Het Groene Woud. De wielerkoers leeft hier echt en daarom komen we graag terug."

Op pagina 27: 'Ster ZLM Toer wil centrum van Boxtel versterken'.