Afbeelding
Foto: Sander van Gils

GESPECIAISEERD BEDRIJF VERWIJDERT ASBESTRESTEN

Vlammenzee verwoest schuurtje in Oost

Bij een brand achter een woning in Boxtel-Oost is zaterdagochtend een schuurtje in vlammen opgegaan. Bij de vlammenzee kwamen asbestdeeltjes vrij die door een gespecialiseerd bedrijf moesten worden opgeruimd.

De brandweer werd omstreeks half acht gealarmeerd voor een woningbrand in een huis aan De Papiermaker. Bij aankomst bleek het te gaan om een schuurbrand en sloegen de vlammen al uit het dak van het bijgebouw. De omgeving van het schuurtje, dat grensde aan het Apollopad, werd door de politie afgezet. De brandweer, die met groot materieel was uitgerukt, hield rekening met het vrijkomen van asbest.

Later meldde de gemeente Boxtel dat inderdaad asbest was vrijgekomen. ,,Uit onderzoek is gebleken dat er geen asbest is aangetroffen bij basisschool De Beemden, basisschool de Maremak, peuterspeelzaal De Beemden en kindcentrum Nieuwveld", zo liet de gemeente weten.

De oorzaak van de brand is niet bekend. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

FOTO BOVEN: De brandweer blust een uitslaande brand in een schuurtje achter een woning aan De Papiermaker. Bij de brand kwam asbest vrij. (Foto: Persburo Sander van Gils).


OMSTANDERS HELPEN MEE BIJ BLUSWERKZAAMHEDEN

Varkenstruck in brand op Keulsebaan

Op de Keulsebaan in Boxtel is zaterdagochtend een vrachtwagen die was geladen met varkens in brand gevlogen. Omstreeks elf uur werd melding gemaakt van de autobrand die vermoedelijk is ontstaan door een vastgelopen rem aan de rechterzijde van de aanhanger. De varkens konden tijdig uit de truck gehaald worden.

Het vuur verspreidde zich snel waardoor onder de varkens paniek uitbrak. De brandweer begon bij aankomst meteen met het nat spuiten en ventileren van de truck, waardoor erger kon worden voorkomen. Uiteindelijk konden de tientallen varkens ongedeerd worden overgeladen naar een andere vrachtwagen. Bij VION aangekomen werden alle dieren gecontroleerd door een dierenarts. De brandweer controleerde na het afvoeren van de varkens de in brand gevlogen vrachtauto.

De brandweer rukte met groot materiaal uit en was ter plaatse met blusvoertuigen uit Boxtel en Liempde. Omstanders assisteerden bij het bluswerk, onder meer medewerkers van de nabijgelegen firma Blusco, die is gespecialiseerd in brandbestrijding, sprongen te hulp.

VERKEERSDRUKTE

De Keulsebaan was door de brand enkele uren afgesloten. Veel weggebruikers, ook vrachtwagens met bestemming Ladonk of rijksweg A2, moesten omrijden via de dubbele overweg in de Tongersestraat. Daardoor ontstond er grote verkeersdrukte in Boxtel. Volgens een woordvoerder van VION maakten alle varkens het zaterdag na het ongeluk goed en stonden ze op stal bij te komen van de schrik.

Op sociale media ontsponnen zaterdag twee discussies. De ene spitste zich toe op het vervoer van levende varkens en het lot dat de dieren na hun 'redding' op de Keulsebaan alsnog wachtte binnen de muren van VION. Het andere debat ging over de verkeerssituatie in Boxtel. Vooral bij calamiteiten op de Keulsebaan ontstaat een verkeersinfarct en is er reden om de dubbele overweg open te houden voor autoverkeer, zo werd gesteld.

OP DE FOTO: Beeld van de brandende truck op de Keulsebaan, kort nadat het vuur was ontstaan aan de achterzijde van het voertuig. De varkens konden tijdig gereden worden. (Foto: Albert Stolwijk).


Strijd tegen hennep

De politie is donderdag gestuit op meerdere hennepplantages in Boxtel. Colgens wijkagent betrof het kwekerijen die zich bevonden in woningen aan de Van Hornstraat in de wijk Breukelen en aan De Hoef in de wijk Oost.

In het huis aan De Hoef werden tweehonderd hennepplanten ontdekt, in het pand aan de Van Hornstraat werden tal van goederen en attributen in beslag genomen en wordt aanvullend onderzoek gedaan.

Afbeelding