Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

nieuwe elementen toegevoegd aan liempds evenement

Met de huifwagen naar de Boeremèrt

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Nieuwe elementen toevoegen aan een evenement waarbij je een dag terug in de tijd gaat. Dat klinkt misschien gek, maar het organiserend comité van de 44e Boeremèrt in Liempde vindt het juist belangrijk om jaarlijks te vernieuwen. Ook dit jaar worden bezoekers op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, tussen 10.00 en 17.00 uur op verrassende extra's, zoals een ludieke wandeling met Lelle en Belle, een tochtje met een huifwagen en een ritje in een nostalgische zweefmolen.

Struinen langs kraampjes waar traditionele ambachten worden getoond, genieten van lekkernijen als snert en spekstruif voor een schappelijk prijsje, een foto laten maken van jezelf in de schoolbanken uit de tijd van Ot en Sien en genieten van allerlei straatacts, zoals een wijkzuster die rondfietst. Dat zijn de kenmerken van de Boeremèrt, waarbij de jaren twintig herleven. Toon Voets, voorzitter van comité Boeremèrt, geeft aan dat de organisatie in oktober is gestart met de voorbereidingen voor de nieuwe editie. ,,Pasen valt dit jaar erg vroeg, dus de komende weken moeten we nog hard werken om alles rond te krijgen. Maar ieder jaar is het nog gelukt. Bovendien hebben we tegenwoordig een uitgebreid draaiboek, al verandert er jaarlijks toch weer een hoop. En natuurlijk zijn de mensen van het comité niet de enigen die werkzaamheden verrichten. Bijna heel Liempde is actief."

Voets geeft aan dat er jaarlijks behoorlijk wat aanvragen voor de kraampjes binnenkomen. ,,Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk te selecteren op nostalgische producten en demonstraties. Mensen die shampoo of loempia's verkopen, zul je bij ons niet zo snel zien..."

Hendrik verhees

Nieuw dit jaar zijn 'de wasvrouwen'. Zij laten op Tweede Paasdag zien hoe vroeger de was werd gedaan. ,,Wat ze precies laten zien, blijft nog een verrassing. Duidelijk is wel dat ze veertien meter van het Boeremèrt-terrein in beslag nemen", lacht Voets. Hij geeft aan dat bezoekers 'constant kunnen genieten van optredens'. Zo keert het gezelschap Sentimento, dat met een levend draaiorgel op evenementen staat, ook dit jaar weer terug. Daarnaast zijn er onder meer volksdansoptredens door de KVO-dansgroep en De Cromvoirtse Dansvrienden, muziek van accordeonvereniging De Doordrukkers en Gimmese Smart. Bovendien is dit jaar ook extra aandacht besteed aan optredens in de tent, die dit jaar op evenemententerrein D'n Tip staat. Voets: ,,Vorig jaar stond deze tent bij het oude raadhuis, maar het werd op die plek te druk. Daarom hebben we dit jaar gekozen voor D'n Tip." Optredens van hofkapel De Kromploegers, De Ollandse Dorpskapel en vinylmuziek door Albert Bressers worden dit jaar afgewisseld met de Hollandse artiesten Marco de Hollander, Sani van Mullum en Marian Mayloo.

Het Boeremèrt-comité probeert zoveel mogelijk samenwerkingsverbanden te leggen. ,,Zo was vorig jaar museum De Vier Quartieren uit Oirschot aanwezig met een kraam. Dit jaar zochten we het dichter bij huis", aldus Voets. Zo is museum MuBo op Tweede Paasdag van de partij. Zij brengt een bijzondere historische gast mee: Hendrik Verhees, de ontwerper van het oude raadhuis in Liempde. Het ludieke duo Lelle en Belle verzorgt samen met voorzitter Arnold van den Broek van heemkundekring Kèk Liemt op drie momenten (12,30, 13.30 en 15.00 uur) een historische wandeling: 'Klik-Liemt-Selfies van Nu naar Oud'.

Sinds een jaar of vijf kunnen kinderen, maar ook volwassenen, genieten van de luchtschommels, een echte nostalgische attractie. ,,De familie die deze attractie exploiteerde, is daarmee gestopt. Dit zijn overigens andere luchtschommels dan de attractie die jaarlijks op de Liempdse kermis staat", aldus Voets. Hij geeft aan dat het comité stad en land heeft afgebeld om een vervangende attractie te strikken. ,,Het is gelukt: dit jaar komt de nostalgische zweefmolen naar Liempde." Deze attractie staat op D'n Tip, net als de muziektent, de kleine kinderboerderij en de dorsdemonstratie.

Voor mensen die met het openbaar vervoer naar Liempde willen komen, staat op het NS-station vanaf 11.00 uur een huifwagen klaar. Ieder uren vertrekt het voertuig, dat plaats biedt aan 24 mensen, richting de Boeremèrt. Ook rijdt de huifwagen aan het einde van de dag weer terug naar het NS-station. Dit vervoer is kosteloos.

De Boeremèrt concentreert zich rond de muziekkiosk in het centrum van Liempde. Mensen die met de auto komen, kunnen de bordjes 'Parkeren Boeremèrt' volgen. Kaartjes voor het evenement kosten drie euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Het comité van de Boeremèrt is nog op zoek naar vrijwilligers die op Tweede Paasdag een handje willen meehelpen. Zij kunnen zich melden via e-mailadres boeremert@hotmail.com of bij Toon Voets, telefoonnummer (0411) 63 20 67.

FOTO BOVEN: Sentimento, het gezelschap dat met een levend draaiorgel op evenementen staat, is Tweede Paasdag opnieuw van de partij op de Boeremèrt in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).


Populierenwerkgroep blijft actief

In tegenstelling tot eerdere berichten blijft Populierenwerkgroep Het Groene Woud actief. Vorige week werd in deze krant de indruk gewerkt dat de werkgroep zou stoppen. Dit is volgens voorzitter Rien van de Laar onjuist.

Volgens Van de Laar is het juist dat de werkgroep sinds kort participeert in de Brabantse populierenvereniging, maar wil zij haar eigen activiteiten gewoon doorzetten. ,,Dus we blijven onze jaarlijkse plantactie en andere promotie- en advieswerk voortzetten", benadrukt de voorzitter. ,,We hebben inderdaad samenwerking gezocht met de Brabantse populierenvereniging die actief is in de hele provincie om de promotie van de populier en het hout beter en breder te kunnen uitvoeren."

Vorige week hield de werkgroep in de buurtschap Kasteren een plantactie. Voor het tiende jaar op rij werden langs wegen en rond erven populieren geplant.