Brandweerlieden van het korps in Liempde begeleiden een 'slachtoffer' dat tijdens een bedrijfsongeval bekneld is geraakt. (Foto: Persburo Sander van Gils).
Brandweerlieden van het korps in Liempde begeleiden een 'slachtoffer' dat tijdens een bedrijfsongeval bekneld is geraakt. (Foto: Persburo Sander van Gils). Foto: Sander van Gils

BLUSPLOEG LIEMPDE IN ACTIE IN WANROIJ

Brandweer legt vaardigheidstoets af

De brandweer van Liempde heeft zaterdag deelgenomen aan de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse 112. De toets werd afgenomen tijdens een nagebootst incident in Wanroij. Ondanks de gedreven inzet van de Liempdse brandweerlieden, behaalden ze slechts de tiende plaats. De wedstrijdploeg stond onder leiding van bevelvoerder Michel Verdonk.

De wedstrijdploeg rukte zaterdag uit voor een bedrijfsongeval bij de firma Aben Recycling in het buitengebied van Wanroij. Navraag bij de meldkamer leverde op dat één persoon bekneld zat onder een toploader bij een bedrijf met een biogasinstallatie. Gezien de aard van de melding rukte ook een hulpverleningsvoertuig uit.

VERKENNING

Bij aankomst kon de bedrijfsleider over alle facetten van het bedrijf en de installatie in de overdekte sleufsilo vertellen. Al snel was duidelijk dat het slachtoffer van onderaf nauwelijks bereikt kon worden. Een verkenning leverde een toegang aan de achterzijde van het pand op waarna men via een bordes bovenop de silo terecht kwam.

Nadat de toploader zelf gestabiliseerd was, kon begonnen worden met het bevrijden van het slachtoffer. Hiervoor konden echter veel verschillende technieken gekozen worden en tijdens de toetsen kwamen veel varianten voorbij. De Liemdpse brandweerlieden kozen ervoor om de stellage met hefkussens op te tillen. Nadat het slachtoffer was bevrijd en was overgedragen aan de ambulancedienst, kon gestart worden met inpakken van alle gebruikte materialen.