Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Anouk, Simon, Timo, Evi en Renzo doen aan kinderyoga

'Wat ik bij yoga leer, pas ik thuis toe'

,,Andere kinderen zouden het ook een keer moeten proberen. Het is heel leuk." Dat vertellen Anouk, Simon, Timo, Evi en Renzo. De kinderen variëren in leeftijd tussen de 7 en 11 jaar oud en zien elkaar wekelijks bij de yogales onder leiding van docente Jolande Saris, in de ruimte van Maria van den Oever aan de Dorpstraat in Gemonde.

WENDY VAN LIJSSEL

Heel veel, voornamelijk volwassenen, doen aan yoga. Het leert deelnemers om door het doen van uiteenlopende oefeningen lichaam, geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. Mediteren, ontspanningsoefeningen en rust is het beeld wat daarbij opdoemt. Bij de term yoga zijn dan kinderen zeker niet het eerste waar je aan denkt.

Kinderyoga is echter een variant, speciaal afgestemd op deze doelgroep en een combinatie van yoga en spel waarbij de emotionele en fysieke ontwikkeling door een combinatie van ervaren met zintuigen, bewegen en ademhalen spelenderwijs wordt ontwikkeld en er tot slot ook gewoon veel gelachen wordt. Iets wat bevestigd wordt door de 7-jarige Anouk en 11-jarige Simon uit Sint-Michielsgestel en de 7 jarige Evi, 9 jarige Timo en 10 jarige Renzo uit Gemonde. Genoemde kinderen doen mee aan de kinderyogasessies die door gecertificeerd docente Saris gegeven worden in Gemonde en claimen stuk voor stuk er baat bij te hebben en het leuk te vinden ook. ,,Ik heb al een aantal series meegedaan en ben hier vooral gekomen om te leren ontspannen en rustiger te worden", vertelt Simon om er eerlijkheidshalve aan toe te voegen. ,,Ik ben nogal druk en zit thuis overal aan." Hij erkent ruiterlijk dat er op school best een beetje lacherig gedaan wordt over kinderyoga maar: ,,Wat ik hier geleerd heb, pas ik thuis toe en het werkt écht", aldus Simon.

smaakproef

Tijdens de les worden er allerlei oefeningen en proeven gedaan waar de jeugd zich in allerlei houdingen 'buigen', spieren aanspannen en weer loslaten, maar ook de zintuigen zien, horen, proeven, ruiken en voelen die geprikkeld worden met spelletjes. De smaakproef staat hoog op de nominatie bij Renzo. ,,Je hebt je ogen dicht en Jolande stopt iets in je mond en wij moeten vervolgens raden wat het is", vertelt hij, denkend aan de chocolade die daarbij wel eens gebruikt wordt. Naast zoet worden de smaakpapillen echter ook getest met zoute en/of zure voedingsmiddelen. De kinderen hebben allemaal hun eigen favoriete bezigheid en/of houding. De oefeningen hebben allemaal namen zoals de slang, de schildpad en de zonnegroet waarbij een en/of meerdere houding(en) aangenomen moet(en) worden.

Oefening baart kunst. Anouk is ondanks haar 7 jaar, de meest ervarene en kan zich in steeds moeilijkere bochten wringen. Timo is intussen even gestopt maar laat weten dat hij overweegt weer mee te gaan doen en kinderyoga helpt om tot rust te komen, zeker als je boos bent en je die energie kwijt moet. Evi is voor het eerst met een serie bezig. ,,Ik vind heel veel dingen leuk om te doen. De ontspanningsoefeningen op het einde vind ik het leukst", vertelt ze om toe te voegen: ,,Kinderen weten eigenlijk helemaal niet wat kinderyoga is. Ze zouden het ook een keer moeten proberen want dat weten ze pas wat het echt is. Het is heel leuk want we lachen ook veel." Een statement dat bevestigd wordt door de overige kinderen. Saris: ,,Kinderyoga is een combinatie van sporten en jezelf sociaal emotioneel beter leren kennen. Daardoor word je zowel mentaal als fysiek sterker en dat helpt je in het dagelijkse leven." Kijk voor meer informatie op www.yogalol.nl of www.yogadenoever.nl.

FOTO BOVEN: In Gemonde wordt wekelijks kinderyoga gegeven aan de Dorpstraat. Verschillende kinderen nemen deel aan deze lessen. Van links naar rechts: Renzo, docente Jolande, Evi, Simon, Anouk en Timo. (Foto: Wendy van Lijssel).


STRIJD OM KEIZERSTITEL IN LIEMPDE

L'Union mist finales indoorkampioenschap

Handboogschutterij L'Union Liempde organiseert morgen, vrijdag 18 maart, in haar accommodatie aan de Heidezoom na vele jaren weer een clubkampioenschap waarbij leden strijden om de keizertitel. Het eerste recurveteam van de Liempdse handboogschutterij L`Union nam zaterdag deel aan de bondskampioenschappen indoor 18 meter in de klasse B maar kon niet doordringen tot de finalerondes.

Drievoudig koning Bert van der Wiel is morgen vanaf 18.30 uur uitdager van regerend keizer Erik van der Velden. De kans op het overnemen van de keizertitel ligt voor Van der Wiel in dit onderlinge duel niet al te hoog. Al anderhalf jaar schiet hij niet best door vormverlies, ziekte en blessureleed. Pas de laatste maand lijkt zijn trainingsarbeid weer een beetje vruchten af te werpen. Het voordeel voor hem is dat hij niets te verliezen heeft. Maar ook Van der Velden verkeert niet in supervorm en scoort de laatste tijd wisselvallig. Zijn prioriteiten liggen momenteel meer bij de begeleiding van jeugd en training van nieuwelingen wat zijn weerslag heeft op zijn vorm. Het duel over zestig pijlen begint om 18.30 uur.

Opgeroepen als eerste reserve scoorde het eerste team tijdens de bondskampioenschappen, met in haar midden Peter de Kroon, Johan en Wilma Holsken en Frans Vingerhoets, naar behoren met een score van 1.502 punten. Daarmee kwam het team echter 17 punten te kort om de Batavierentreffers Venlo van de vierde finaleplaats te verdringen. De ploeg eindigde als zesde, kampioen werden De Grensschutters uit Reuver.

Mensen die geïnteresseerd zijn in de handboogsport, kunnen langskomen op één van de schietavonden op dinsdag, donderdag en zaterdag vanaf 19.00 uur in de accommodatie van L'Union aan de Heidezoom. De vereniging beschikt over een geheel overdekte accommodatie voor de onderdelen 18 en 25 meter en een buitenterrein voor het schieten op langere afstanden van 30 tot en met 90 meter. Alle disciplines binnen de handboogsport kunnen beoefend worden. L'Union is ook te vinden op www.lunionliempde.nl.


Kaarten bij Irene

Voetbalclub Irene houdt ook dit seizoen kaartavonden in de kantine van sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. De eerstvolgende kaartavond wordt morgen, vrijdag 18 maart gehouden en begint om 20.00 uur. Deelnemers kunnen rikken en jokeren. Deelname per avond kost 2,50 euro.