Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZORGGROEP ELDE HOUDT OPEN DAG IN BREUKELEN

'Simeonshof is echt wijkhuis geworden'

MARC CLEUTJENS

Woonzorgcentrum Simeonshof is omgevormd tot een wijkhuis in Breukelen. Zorggroep Elde heeft alle locaties veranderd in een 'huis' met een eigen identiteit en aan de Annastraat in Boxtel staat de belangrijke plek van Simeonshof in de wijk centraal.

Zaterdag 19 maart staan de deuren van het wijkhuis open voor een open dag waar de thema's 'Wonen & Zorg' en 'Werken & Carrière' in de schijnwerpers staan. Sinds de ingrijpende verbouwing die in 2007 is afgerond, is Simeonshof volgens manager Jan Brands steeds meer een ankerpunt in Breukelen geworden. ,,Destijds hebben we bij de renovatie bewust gekozen voor een woonzorgcentrum waar veel aandacht was voor activiteiten die aansluiten bij de bewoners die om ons heen wonen", vertelt Brands. ,,Daarnaast hebben we kleine winkelboulevard ingericht waarvoor steeds meer belangstelling bestaat, van bewoners maar ook van onze buren."

De 'boulevard' die toegankelijk is vanaf de hoofdingang aan de Annastraat maar ook via de entree aan de achterzijde bereikbaar is, omvat naast een winkeltje en een bibliotheek met internetcafé, een particulier gerunde kapsalon, een wasserette en een steunpunt voor een podotherapeut en een orthopedisch schoenmaker. Daarnaast heeft de afdeling thuiszorg van Zorggroep Elde er een steunpunt. ,,In Simeonshof wonen nu ongeveer 45 ouderen die vooral kampen met lichamelijke beperkingen", legt Brands uit. ,,De veranderingen in de zorg maken dat we dit wijkhuis uitsluitend gaan inrichten voor deze somatische doelgroep." Cliënten van de Zorggroep Elde met psychogeriatrische klachten zoals dementie, worden elders gehuisvest, bijvoorbeeld in De Vlaswiek in Liempde.

ONTBIJTSERVICE

Rondom het woonzorgcentrum aan de Annastraat dat vroeger werd gerund door de zusters van Obreras de la Cruz - ook wel de Spaanse zusters genoemd - wonen enkele honderden ouderen die volop gebruik maken van de voorzieningen in Simeonshof. ,,Met het verdwijnen van nogal wat kleinere buurtwinkels, voorzien we in een belangrijke behoefte", vindt Brands. Zo is het assortiment van de winkel gericht op dagelijkse boodschappen die elders in de directe omgeving niet of niet meer te koop zijn. ,,Vooral de ontbijtservice is in trek", aldus de manager. ,,We zijn afgestapt van iedereen een vast ontbijt voorschotelen en geven onze bewoners liever wat keuzevrijheid."

Nu Simeonshof officieel het predicaat wijkhuis draagt, groeit het aantal activiteiten. Ze zijn ondergebracht in een handig gidsje voor bewoners en bezoekers. ,,We merken dat ons restaurant erg in trek is. Waar we iets meer dan veertig bewoners hebben, serveren we dagelijks tussen de honderd en honderdtwintig warme maaltijden. Daarnaast vullen wen een belangrijk hiaat als het gaat om de kerkdiensten. Met het wegvallen van de Heilig Hartkerk, is er veel belangstelling voor de vieringen in ons huis", zegt Brands.

De komende periode zal de wijkfunctie van Simeonshof verder vergroot worden. Zo zijn er plannen om een beweegtuin aan te leggen waar bewoners en buren gebruik kunnen maken van allerlei bewegingsapparaten. ,,Gezond leven en bewegen zijn heel belangrijk voor ouderen", stelt de manager van het woonzorgcentrum. ,,Om die reden willen in de buurt van de jeu de boulesbaan zo'n beweegtuin realiseren. Het liefst zouden we die laten openen door een bekende sporter, misschien wel iemand uit Boxtel."

ZORGROBOT

De open dag die Zorggroep Elde zaterdag 19 maart houdt in Simeonshof, biedt volgens communicatiemedewerker Nur Ozkanli gelegenheid voor bezoekers om antwoord te krijgen op allerlei vragen over tijdelijk of langdurig wonen met zorg. ,,Vorig jaar was centrumverpleeghuis Liduina de plek waar we de open dag hebben gehouden, nu kiezen voor wijkhuis Simeonshof om alle onze activiteiten en specialismen onder de aandacht te brengen." Volgens Ozakanli is veel ruimte gereserveerd om potentiële zorgmedewerkers te informeren. ,,We brengen vacatures onder de aandacht, maar vertellen bezoekers ook over de mogelijkheden om zorgopleidingen te volgen."

Bezoekers van de open dag krijgen veel informatie over innovatieve technologische ontwikkelingen in de zorg. ,,Om die reden komt zorgrobot Zora naar Simeonshof voor een demonstratie en laten we ook zien wat er allemaal mogelijk is met een tovertafel." Beide technische snufjes waren vorig jaar te zien in Esch, waar Het Buitenhuis werd geopend. Andere zaken die tijdens de open dag worden belicht, zijn het project Obesicare (zorg voor cliënten met morbide obesitas) en afdeling De Oleander (afdeling voor cliënten met onbegrepen gedrag). Zorgboerderij 't Binnenveld komt met enkele lammetjes naar Boxtel.

De open dag van de Zorggroep Elde in Simeonshof duurt zaterdag 19 maart van 10.00 tot 14.00 uur. (Foto: Peter de Koning).