Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

DE LA SALLE WEER GASTHEER VOOR BOXTELSE TITELSTRIJD

Scholencompetitie op Cruyff Court

Samen met vier leerlingen van de Michaëlschool op het terrein van De La Salle is sportdocent Rik Santegoeds verantwoordelijk voor de organisatie van het toernooi, dat in 2014 voor de eerste keer in Boxtel werd gehouden. Toen gingen twee teams van de Angelaschool door naar de regiofinale in Tilburg en kwalificeerde een ploeg zich via de halve finale in Nijmegen voor de finale in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De Boxtelse voetballers hadden daar onder meer een meet & greet met Johan Cruyff, de naamgever van de voetbalveldjes die overal in Nederland aangelegd worden en voetballen in buurten en wijken stimuleert.

,,Na een wat minder drukbezochte tweede editie in 2015, is dit jaar de belangstelling heel groot", vertelt docent Santegoeds. ,,Vorig jaar viel ons toernooi samen met andere activiteiten van Boxtelse scholen en was er weinig animo. Dit jaar hebben we in goed overleg gekozen voor vrijdag 8 april en staan de scholen in de rij om mee te doen."

De Michaëschool speelt natuurlijk thuis en is vertegenwoordigd met één jongensteam. De andere scholen die meedoen zijn de Angelaschool, de Sint-Petrusschool, De Spelelier, de Sint-Theresiaschool en de Molenwijkschool. Deze scholen hebben allemaal minimaal twee teams ingeschreven; de Angelaschool stuurt zelfs vier ploegen. Elke school stelt in elk geval een jongensteam en een meisjesteam samen. Vanaf negen uur 's morgens gaan ze in competitieverband spelen, halverwege de middag volgen de kruisfinales en de eindstrijd.

HERO'S

De vier leerlingen van de Michaëlschool die de Boxtelse competitie op het Cruyff Court organiseren, worden binnen de Johan Cruyff Foundation aangemerkt als 'Hero's'. ,,Het zijn de lokale helden die zich verantwoordelijk voelen voor hun voetbalveldje en de regie krijgen om er een kampioenschap te organiseren", legt Santegoeds uit. ,,Het ploegje bestaat uit drie jongens en een meisje die een klein budget hebben om zelf activiteiten te organiseren. We noemen dat side-events die het toernooi extra leuk maken. Kinderen die even niet hoeven te voetballen, kunnen bijvoorbeeld meedoen aan balspelletjes."

Alle teams die meedoen aan het Cruyff Court-kampioenschap spelen hun wedstrijden in teams van vier voetballers. Omdat onbeperkt gewisseld kan worden, zullen de ploegen uit meerdere spelers bestaan. Iedereen wordt gevraagd zelf een lunchpakketje mee te nemen, de organisatoren van De La Salle en de Michaëlschool zorgen wel voor een lekker en vooral gezond tussendoortje. Daarnaast wordt een deejay ingehuurd en is een EHBO-post aanwezig om eventuele blessures te behandelen.

Het Cruyff Court van De La Salle wordt volgens woordvoerster Inge Forger momenteel intensief gebruikt. Niet alleen worden er gymlessen gegeven, ook is het een uitstekende plek voor individuele psycho-motorische therapie voor leerlingen. Daarnaast worden er bewegingslessen gehouden. En buiten schooluren is het Cruyff Court ook in trek bij andere kinderen, onder meer uit de wijk Munsel/In Goede Aarde. ,,Het Cruyff Court draagt bij aan een betere integratie tussen de kinderen van De La Salle en de jeugd die bij ons in de buurt woont", vertelt Forger.

In de eerste maanden na de opening van het Cruyff Court was overigens wel eens sprake van enige overlast op en rondom het voetbalveld. De La Salle heeft dat nu beteugeld, zegt de woordvoerster. Samen met sportdocent Santegoeds zijn met enkele vaste groepen die regelmatig voetballen op het terrein afspraken gemaakt en is de identiteit van de bezoekers bekend. ,,Zo hebben we beter in beeld wie onze gasten zijn en kunnen we ze op hun gedrag aanspreken als dat nodig is", zegt Santegoeds. In de [praktijk blijkt dat niet of nauwelijks nodig; de meeste kinderen komen naar het Cruyff Court om een lekker potje te voetballen.

En dat gaat vrijdag 8 april ook gebeuren als veel Boxtelse scholen te gast zijn op het uitgestrekte terrein aan de Schijndelseweg. Het schoolvoetbalkampioenschap op het Cruyff Court gaat altijd door. Bij slecht weer fungeert restaurant De Dishoek als spelershome. Bij goed weer bivakkeren de teams op het grasveld rond het Cruyff Court.

FOTO BOVEN: Alle deelnemers aan het eerste Boxtelse schoolvoetbalkampioenschap in 2014. (Foto: Marc Cleutjens).

BBO volley

EERSTE KLASSE

The Brain quizzen - 2e Glas: DaNie        1-2

Xieoe-L. - Discovloerboxtel/'t Fustje        3-0

Veldsink/De Lind Advies - FAC        1-2

VanderlandeNetnie - NulVier        3-0

TWEEDE KLASSE

Oude Ballen - Burned Volleybal        3-0

Dinercafe Knus - Arie's        1-2

Van Olphen - Fireballs        2-1

Fassbender Autobedrijf - Effe Tikke        2-1

DERDE KLASSE

Baril Coatings - Van Oirschot RVS        0-3

Gemeente - Hoppenbrouwers        3-0

Clic Visuals Reclame - HashtagMedia        3-0

Unlimited - Brabant Sports        1-2

VIERDE KLASSE

Becoloth - Zonder Naam        1-2

De Braken - Bonyxblok        3-0

VC Swinta - Als Voorheen 2A        2-1

Arteway - Magic X        1-2

Programma dinsdag 22 maart

EERSTE KLASSE

Meubelidee/Aldaron – FAC Hyp.        19.30

The Brain – VanderlandeNetnie        20.30

Veldsink/De Lind – 2e Glas: DaNie        21.30

NulVier – Discovloerboxtel        22.30

TWEEDE KLASSE

Hart van Boxtel – Fireballs        19.30

Oude Ballen – Fassbender        20.30

Van Olphen – Burned Volleybal        21.30

Effe Tikke – Arie's        22.30

DERDE KLASSE

Clic Visuals – Unlimited        19.30

Van Oirschot RVS – Brabant Sports        20.30

Gemeente Boxtel – HashtagMedia        21.30

Baril Coatings – Hoppenbrouwers        22.30

VIERDE KLASSE

Solartricity – Als Voorheen 2A        19.30

Becoloth – Arteway        20.30

VC Swinmta – Zonder Naam        21.30

Magic X – Bonyxblok        22.30

Bridge

Bridgeclub Revanche

Uitslag dinsdag 15 maart

A-LIJN

Frank & Henk Schalkwijk        62.50

Cocky Pastoor/Lous Frankevijle        62.50

Bert Hermkens/Albert Wertenbroek        57.50

Ted v. Doorn/Francis Verhees        56.67

B-LIJN

Leo den Dekker/Herman v.d. Wetering        72.08

Ineke & Berrie Marcelis        57.29

Guusje v.d. Meer/Piet Raaijmakers        55.21