Beeld van een begraafboek uit Liempde, dat Wilbert Steenbakkers informatie verschaft over persoonsgegevens van vroeger. (Foto: Heemkunde Boxtel).
Beeld van een begraafboek uit Liempde, dat Wilbert Steenbakkers informatie verschaft over persoonsgegevens van vroeger. (Foto: Heemkunde Boxtel). Foto: Marc Cleutjens

HEEMKUNDE BOXTEL 75 JAAR (4)

Heemkunde, de menselijke factor…

Bij heemkunde wordt vaak aan gebouwen of straten gedacht, maar is dat alles? Er zijn ook mensen. En eerlijk: zonder mensen geen gebouwen of straten. Er zijn verschillende soorten mensen: zij die niet vooraan willen staan en waar men dus niets van hoort, mensen die een steentje willen bijdragen, verder diegene welke 'gêre vuroan stoan' en als laatste de notabelen (sommige vinden dat althans van zichzelf). Om een goed geheel te hebben, heb je al deze varianten nodig.

Om dit geheel compleet te krijgen, is Liempdenaar Wilbert Steenbakkers, bestuurslid Heemkunde Boxtel, al twaalf jaar bezig met een reconstructie van de (voormalige) bevolking van Liempde en Boxtel. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt of mensen belangrijk zijn of niet, iedereen is namelijk even belangrijk.

Dit onderzoek richt zich op een zo ruim mogelijke periode, maar ruwweg staat de periode van circa 1600 tot heden centraal. Gegevens van voor 1600 worden meegenomen, al is het lastiger om deze losse gegevens aan elkaar te puzzelen.

COMPUTERPROGRAMMA

Bij dit onderzoek worden diverse bronnen gebruikt om gezinnen 'compleet' te maken, zoals de Burgerlijke Stand (vanaf 1811), maar ook de doop-, trouw- en begraafboeken van parochiekerken (voor 1811). Verder worden vele andere bronnen zoals bijvoorbeeld woningkaarten of erfdelingen gebruikt.

De gegevens worden gebundeld met een computerprogramma dat automatisch familiebanden koppelt. Soms verrassend, soms schokkend. Dit bestand omvat nu bijna 150.000 personen, dit zullen er zeker nog meer worden.

Zo zijn er namen zijn die een enkele keer voorkomen, zoals Swanenburg de Veije, Koetsveld du Crocq of Von Schmidt auf Altenstadt. Aan de andere kant zijn er namen waar je 'dood mee gegooid wordt', zoals Van de Sande (ruim 1.400 personen), Van den Biggelaar (circa 1.250 personen) of Van de Laar (circa 1.000 personen). Ook lange achternamen zoals Oetgens van Waveren Pancras Clifford en Van Hardenbroek van de Kleine Lindt komen voor, maar ook (via een verschrijving) de achternaam A.

Daarnaast is er ook de categorie aparte voornamen: Magnolius, Plechmelmus of Inviolata, welke waarschijnlijk voortkomen uit de kloosternaam van een oom of tante. Of iemand met de mooie namen Quiti Memie Emalie Leo. Om de voornamen Jan, Piet, Joris en Corneel maar niet te vergeten.

Of een naam origineel uit Boxtel of Liempde komt is lastig te zeggen. Zo lijkt Van de Sande Boxtels. Maar nee: de eerste Boxtelse Van de Sande komt rond 1450 vanuit Tongelre bij Eindhoven naar Boxtel.

AFSTRUINEN

Natuurlijk kan dit onderzoek niet door één persoon uitgevoerd worden. Uitwisseling van gegevens met anderen komt veel voor. Ook het (digitaal) stad, land en bijvoorbeeld kerkhoven afstruinen op zoek naar gegevens hoort er bij. Een belemmerende factor is dat niet alle gegevens van onder meer de Burgerlijke Stand openbaar zijn.

Dan is Brabants Centrum gelukkig een uitkomst: familieberichten in hedendaagse edities of een wekelijks overzicht van de Burgerlijke Stand in vroegere edities. Helaas mag dat laatste niet meer in verband met de Wet Bescherming Persoonsgegevens, welke gerespecteerd wordt. Hulp van lezers van deze krant is dus zeer welkom voor aanvullingen.

Interesse of een vraag? Bezoek de (in opbouw zijnde) website www.stamboom-Liempde-Boxtel.nl.

Boxtel

Kinderboerderij

De Kinderboerderij aan het Apollopad is tijdens het paasweekeinde op alle dagen geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Op Eerste Paasdag, zondag 27 maart, kunnen kinderen om 14.00 uur paaseieren zoeken. Er zijn twee zoeklocaties, voor kinderen tot en met vijf jaar en voor de oudere jeugd. De speurneuzen die een gouden ei vinden, wacht een verrassing. Deelname is gratis.