Ger van den Oetelaar uit Liempde werkte een jaar aan een standaardwerk over de Boxtelse kartuizerhistorie. Het boek is vanmiddag gepresenteerd tijdens een drukbezochte presentatie in de raadzaal van het gemeentehuis. Opvallend is dat Boxtel in de recente historie tenminste drie kartuizers voortbracht. De oudste lokale kartuizerhistorie voert terug tot de Middeleeuwen. Vanuit Olland verspreidden de monniken zich. (Foto: Peter de Koning).
Ger van den Oetelaar uit Liempde werkte een jaar aan een standaardwerk over de Boxtelse kartuizerhistorie. Het boek is vanmiddag gepresenteerd tijdens een drukbezochte presentatie in de raadzaal van het gemeentehuis. Opvallend is dat Boxtel in de recente historie tenminste drie kartuizers voortbracht. De oudste lokale kartuizerhistorie voert terug tot de Middeleeuwen. Vanuit Olland verspreidden de monniken zich. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DRUKKE BOEKPRESENTATIE GER VAN DEN OETELAAR IN GEMEENTEHUIS

Boek belicht Boxtelse kartuizerhistorie

MARC CLEUTJENS

Ger van den Oetelaar heeft vanmiddag in het gemeentehuis in Boxtel zijn boek 'De kartuizerhoeven in Kleinder Liempde in Boxtel' officieel gepresenteerd. Dat gebeurde in de raadzaal waar alle zitplaatsen bezet waren voor een middagje lokale geschiedenisles over kartuizers en de roeping van enkele Boxtelse monniken die zich bij de kartuizerorde aansloten.

Van den Oetelaar werkte een jaar aan het boek en worstelde zich door metersdikke dossiers in binnen- en buitenlandse archieven. Het resultaat is een geschiedkundig boekwerk over enkele Boxtelaren die toetraden tot de alom tot de verbeelding sprekende kloosterorde der kartuizers, wier belangrijkste klooster diep verborgen in de bergen van de Chartreuse in de Franse Alpen ligt.

Onder dagvoorzitterschap van wethouder Peter van de Wiel maakten de aanwezigen hedenmiddag kennis met de achtergronden van de kartuizerorde. Eerder verschenen al publicaties en films over de kartuizers; een aanrader is de film 'Into Great Silence' die laat zien hoe het dag- en nachtritme van de monniken in de Franse bergen eruit ziet. De titel zegt het al: de stilte overheerst…

Bijzonder is dat Van den Oetelaar – inwoner van Kasteren en oud-wethouder van de gemeente Boxtel – een publicatie heeft geschreven waarin het leven van liefst drie in Boxtel gewortelde kartuizers wordt beschreven. Twee leden van de familie Peijnenburg (Kees en Jan) en één van de familie Pijnenburg (Toon) traden in het begin van de jaren vijftig in de vorige eeuw in in de kartuizerorde. Kees werd daar Dom Joseph Peijnenburg, Jan blijft maar honderd dagen in het kartuizerklooster te Calci in Italië.

Dom Willibrord Pijnenburg was de kartuizernaam van Toon Peijnenburg en hij werd op 36-jarige leeftijd zelfs prior van het kartuizerklooster in Calabrië. Hij blijft deze functie houden tot zijn overlijden. Allen waren betrokken bij de stichting Dionysius de Kartuizer, die de terugkeer van een Nederlands kartuizerklooster voorbereidde. Het klooster kwam er nooit…

SOBERE GEMEENSCHAP

Zo'n 550 jaar geleden stond er een klooster tussen Olland en Liempde. Het was het klooster van de kartuizers, een zeer strikte en sobere gemeenschap van monniken. Inmiddels is al veel bekend over de kartuizers, maar vanuit nieuw ontdekte bronnen blijkt dat de kartuizers ook nadrukkelijk aanwezig zijn geweest in Boxtel.

In het boek van Van den Oetelaar wordt een van de belangrijkste kartuizerhoeven van de streek beschreven, namelijk de kartuizerhoeve aan de Goorestraat 1. De hoeve werd enkele jaren geleden door brand verwoest; inmiddels is op deze plek een nieuwe boerderij opgetrokken.

De hoeve van de kartuizers was centraal gelegen in het buurtschap Kleinder Liempde in Boxtel, die voortkwam uit meerdere hoeven. In het boek staat veel informatie over het archeologisch en bouwhistorisch onderzoek, dat onder meer werd verricht door leden en vrijwilligers van Heemkunde Boxtel.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de familie Pijnenburg en de familie Peijnenburg. De laatste familie is immers dezelfde familie als waaruit kartuizers voortkwamen, die in deze kartuizerhoeve woonden en nog steeds wonen. Henny Peijnenburg, de huidige bewoner van de boerderij, ontving vanmiddag het eerste exemplaar van Van den Oetelaars publicatie. Ook de familieleden Jan Peijnenburg en Riek Vermeltfoort-Peijnenburg ontvingen een eerste uitgave.

Tijdens de boekpresentatie in de raadzaal werden enkele voordrachten gehouden om het leven van de kartuizers in deze contreien verder toe te lichten. Bestuurslid Jan Sanders van de Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel en rijksarchovaris van het BHIC vertelde over een schenking van Arnt Stamelaert van Breugel aan de kartuizers. Oud-kartuizer Jan Peijnenburg vertelde over het innerlijke leven van de kartuizers. Peijnenburg is familie van de vroegere bewoners van de kartuizerhoeve aan de Goorestraat.

Het boek van Ger van den Oetelaar is vanaf heden verkrijgbaar in de boekhandel en kan besteld worden bij Pictures Publishers via www.picturespublishers.nl.