Afbeelding
Foto: Daisy Renders

workshops, voordrachten, interviews en muziek

Boek & Bal: feest voor Boxtelse lezer

MARGO BARTELDS

In Boxtel vond afgelopen weekend geen groots boekenbal voor schrijvers plaats tijdens de Boekenweek, maar juist een evenement voor liefhebbers van literatuur. De onlangs opgerichte stichting Boek & Bal Boxtel en omgeving blies nieuw leven in een feestelijke opening van Boekenweek. Van een schrijfworkshop tot een literair feest in Podium Boxtel: er was voor elk wat wils.

Le Temps Perdu verzorgde een speciaal lunchmenu, kort daarna gaf Irma Uhlenbusch een schrijfworkshop. Voor het lunchgerecht ontbrak vrijwel alle belangstelling. ,,We hebben de lunch benut voor een generale repetitie van ons optreden tijdens diner in Tafel 25", vertelde de van oorsprong uit Boxtel afkomstige dichter Martje Wijers. Ze nam onlangs nog deel aan het poëzie-evenement DichtSlamRap. Omdat niet alle gasten in Tafel 25 voor de literaire saus kwamen, bleken centrale optredens niet verstaanbaar. Dichter Fons van Asten, schrijfster Chantal van Mierlo en de dichters Loren Brouwers en Wijers hebben daarom dicht bij de verschillende tafels van liefhebbers de gerechten gegarneerd met hun bijdrage.

Hugo Ruiter was een van de zes deelnemers aan de workshop van Uhlenbusch. ,,Het was verrassend te ervaren dat je met bepaalde tips en aanwijzingen snel tot best leuke resultaten kunt komen", vertelde De Ruiter na afloop van de mini-cursus verhalen schrijven.

Na het middagprogramma vond het vervolg van Boek & Bal plaats in Podium Boxtel. Ruim 240 bezoekers genoten van een zeer gevarieerde avond met schrijvers, dichters, kleinkunstenaars, acteurs en muzikanten. Frank van Pamelen presenteerde de avond. De uit Tilburg afkomstige schrijver en kleinkunstenaar attendeerde de aanwezigen op lachwekkende wijze op de aanwezigheid van poëzie in de wereld om ons heen. Het alledaagse vormt voor hem een bron van inspiratie. Zelfs Teletekst vormen voor hem aanleiding tot beschouwing. Het leidde tot ieders verrassing zelfs tot een gezamenlijk gezongen Wilhelmus op de tekst van een teletekstoverzicht.

In aansluiting op de door Van Pamelen geschreven literaire thriller 'De Wraak van Vondel', toonde het publiek zich kenner van klassiekers, want desgevraagd werd uit diverse hoeken feilloos geciteerd uit Vondels gedicht 'De wereld is een speeltoneel'. Literair hoofdgast was de Amsterdamse schrijver Peter Buwalda, die in 2010 debuteerde met zijn roman 'Bonita Avenue' waarmee hij meteen de Libris Literatuurprijs won. Geïnterviewd door Lukas Meijsen, docent op het Jacob-Roelandslyceum, vertelde Buwalda op over zijn schrijversleven, dat de basis vormt voor zijn wekelijkse columns in de Volkskrant. Zijn columndag is er een met veel tijdsdruk. ,,Het schrijven van een column is als het werken in een hogedrukcabine. Eigenlijk is het een hel, maar als het lukt is het hemels", verklaart de bestsellerauteur.
De columns die Buwalda voorleest, smaakten naar meer. De vraag overtrof het gering aantal aanwezige bundels, waardoor de signeersessie kort was.

In de foyer van Podium Boxtel speelden theaterstudenten van Koning Willem I College de sprookjesfiguren van de gebroeders Grimm. Bezoekers mochten zelf uitpuzzelen wát zij nog te zeggen hadden. Dichters Wijers en Brouwers besloten het literaire 'Boek'-deel van de avond, waarna het 'Bal' van de grond kwam op de muziek van Philip Kroonenberg and his Magic Magicians.

FOTO BOVEN: Peter Buwalda (rechts) werd zaterdag geïnterviewd door Lucas Meijsen. (Foto's: Daisy Renders).

Er werd driftig geschreven tijdens de workshop van Irma Uhlenbusch in Le Temps Perdu.
Theaterstudenten van het Koning Willem I College zorgden voor vermaak in de foyer van Podium Boxtel.