Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

OFFICIER VAN JUSTITIE EIST GELDSTRAFFEN NA ELEKTROCUTIE

Boxtel moet boeten voor dood Janneke

De officier van justitie heeft vrijdag een forse geldstraf geëist tegen de gemeente Boxtel en leegstandsverhuurder Camelot. Beide instanties wordt dood door schuld ten laste gelegd in de zaak rond de 20-jarige studente Janneke van Gaal, die in januari 2013 door elektrocutie om het leven kwam in een antikraakpand aan de Koevoortseweg. In totaal is een schadevergoeding van 150.000 euro geëist.

De Bossche rechtbank boog zich bijna twee dagen over de kwestie waarin vooral tijdens de tweede zitting de advocaten van gemeente en Camelot elkaar de Zwarte Piet toeschoven en beiden geen verantwoordelijkheid wensten te nemen voor het gruwelijke incident. Tot ontzetting van de familie van het slachtoffer; de moeder van Janneke barstte meermaals in huilen uit toen de advocaten van gemeente en Camelot het woord voerden.

ONBEWOONBAAR

Volgens de officier van justitie staat onomstotelijk vast dat Boxtel en Camelot tekort zijn geschoten bij de verhuur van het antikraakpand, waar voorheen een grote Boxtelse familie woonde. Nadat die familie was verhuisd, werd geconstateerd dat het pand in feite onbewoonbaar was. Daarnaast bleek dat er op of nabij het terrein een hennepplantage was geweest; hoewel de bewoners daarvoor nooit veroordeeld zijn. Eerder stond de familie al eens terecht in een zaak die destijds in een politie-onderzoek werd aangeduid als 'Operatie Vrijstaat'. Ook toen was sprake van vermeende drugscriminaliteit.

Nadat de woning aan de Koevoortseweg leeg was komen te staan, besloot de gemeente toch over te gaan tot verhuur. En daarvoor werd Camelot in de arm genomen, een instantie die momenteel ook meerdere panden in Boxtel verhuurd, onder meer de voormalige pastorie van de Heilig Hartparochie aan de Baroniestraat.

Studente Janneke betrok het pand met een huisgenoot. Die merkte als eerste dat er problemen met de elektriciteitsvoorziening; hij kreeg stroomstootjes onder de douche. Het euvel werd gerepareerd door een monteur van de technische dienst van Camelot. Maar deze man was niet vakbekwaam, zo bleek tijdens de rechtszaak. Bovendien werden tal van andere problemen en onveilige aansluitingen in het elektriciteitsnet niet opgemerkt. Dit is verwijtbaar volgens het Openbaar Ministerie omdat de gemeente als huisbaas en Camelot als verhuurder verantwoordelijk zijn voor de staat van onderhoud.

GEEN AUTOPSIE

Tijdens de tweede zitting werden door de advocaten vraagtekens gezet bij de stelling dat Janneke geëlektrocuteerd was. Men gaf onder meer aan dat destijds geen autopsie is verricht en de doodsoorzaak dus niet officieel is vastgesteld. Op sociale media ontstond behoorlijk wat ophef over de beschuldigingen die de advocaten van gemeente en Camelot aan elkaars adres uitdeelden.

De raadsman van de gemeente Boxtel stelde dat Camelot als verhuurder moet zorgen dat een huis in goede staat verkeerd. Camelot op haar beurt gaf bij monde van haar advocaat aan dat de eindverantwoordelijkheid bij de gemeente ligt. Het zwartepieten zorgde voor ongeloof en ontzetting bij de moeder van Janneke, die eerder via Facebook al openhartig reageerde op de zaak waarin ze 'eindelijk rechtvaardigheid' zoekt voor de dood van het dochter.

DOORGEKNIPT

Tijdens de rechtszitting werd duidelijk dat de problemen met de elektriciteit onder meer werden veroorzaakt door een doorgeknipte stroomdraad. Door wie die draad is doorgeknipt werd niet geheel duidelijk. Ook staat vast dat de elektriciteit in en om het pand niet deugdelijk werkte, ook al was een nieuwe meterkast geplaatst. Juist omdat het een nieuwe meterkast was, is door de gemeente en de verhuurder geen controle toegepast. Verwijtbaar, oordeelde de officier van justitie.

In haar pleidooi eiste de officier van justitie een geldboete van 60.000 euro voor zowel de gemeente Boxtel als Camelot. De technische dienst van Camelot hoorde 30.000 euro tegen zich eisen. Omdat in de zaak instanties terechtstaan, kunnen geen celstraffen worden geëist. De rechter doet volgende week uitspraak. Afhankelijk van die uitspraak zal duidelijk worden of de betrokkenen zich bij het vonnis neerleggen of beroep aantekenen.

Voor de moeder van Janneke staat vast dat ze hoopt op gerechtigheid. Op Facebook uitte ze haar onvrede voor de houding van gemeente en Camelot die op geen enkele wijze medeleven hebben betuigt sinds de dramatische gebeurtenis in januari 2013. ,,Niet in woord, niet in gebaar", stelt ze. ,,Dat het recht moge zegevieren."