Afbeelding
Foto: Daisy Renders

• Generatietuin in Liempde krijgt kippenhok • Ouderen Zonnebloem lunchen in Tijberzaal

Vrijwilligers steken handen uit de mouwen voor NLdoet

Lonneke Hoondert

Hout zagen, koken voor ouderen, djembé spelen, schoffelen, dierenverblijven uitmesten: de vrijwilligersklussen waren behoorlijk gevarieerd tijdens de actie NLdoet. In Boxtel, Liempde en Gemonde hielpen tal van vrijwilligers mee met allerhande karweitjes.

Tien leerlingen van de kaderberoepsgerichte leerweg Zorg en Welzijn van het Baanderherencollege (BHC) beten vrijdag het spits af met de jaarlijkse lunch in de Tijberzaal voor vijftig ouderen van stichting De Zonnebloem. Al vanaf kwart over negen 's ochtends was de jeugd in touw om de ouderen een onvergetelijke lunch te bezorgen. Ook konden de bezoekers zichzelf trakteren op een handmassage en keurig gelakte nagels. Inet Zeldenrust (14) maakte zich daar wel een beetje zorgen over. ,,Normaal is een handmassage best pittig. Ik duw vingers helemaal naar achteren. Bij deze doelgroep, waar de gewrichten soms wat minder soepel zijn, durf ik dat niet. Ik doe het vandaag daarom wat rustiger."

Demi Kemps (15) werkt naast school in een restaurant. ,,Dat is heel anders dan dit. De mensen zijn zo lief en beleefd." Dat viel Tessa Rutten (15) ook op. ,,Ik vind het leuk om ouderen te helpen. De gasten van vandaag zijn heel dankbaar. Dit wil ik vaker doen", besloot ze. Het respect is wederzijds. De senioren zijn in hun nopjes. ,,De leerlingen zijn heel galant. Ik was amper uit de auto en ze stonden al om me heen om me te helpen", glunderde Dora van de Sande, die namens De Zonnebloem was uitgenodigd.

Generatietuin Liempde

Veertien vrijwilligers verrichten zaterdag allerlei klussen in de Liempdse generatietuin, gelegen aan Den Dries. Onder meer de bewoners van het Cello-complex en van de seniorenwoningen grenzend aan de tuin hielpen samen met burgemeester Mark Buijs, wethouder Peter van de Wiel en raadsleden Vera Brouns en Kübra Atalay een handje mee. ,,Het zijn twee vliegen in één klap. Ik verzet vandaag een hoop werk en ik wil laten zien dat vrijwilligerswerk belangrijk is, door zelf mee te doen", vertelde Buijs.

De generatietuin, die op dit moment nog wordt aangelegd, is een initiatief van stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid. De openbare tuin is bedoeld voor mensen van alle leeftijden en wordt zo ingericht dat patiënten met dementie veel baat hebben bij het groen.

Annie van Beers was één van de vele helpende handen. ,,Mijn woning grenst aan de tuin. Toen ik hier anderhalf jaar geleden kwam wonen was dit veldje echt een puinhoop. Ik help daarom graag mee om hier een mooie openbare tuin van te maken." Mart Venmans was al eerder aan zijn klus begonnen. Hij ontwierp en bouwde eigenhandig een kippenhok voor de tuin. Onder luid applaus werd het verblijf geplaatst. ,,Ik heb twee weken aan het hok gewerkt", vertelde Venmans.

Meer projecten

NLdoet is een landelijke actie van het Oranje Fonds waarin vrijwilligerswerk in de spotlights wordt gezet. Naast de lunch en het werk in de generatietuin, werd de Geitenwei in Selissenwal opgeknapt, werd er gewerkt aan het Muziekhuis van Boxtel's Harmonie aan de Passage Riche, het oertijdwoud van De Groene Poort kreeg van 26 leerlingen van het Ds. Piersoncollege in 's-Hertogenbosch een groot onderhoud en in buurtkamer Forofiet aan het Ronduutje werd onder meer een rolstoelvrije ingang gerealiseerd. Ook kon er een workshop djembé worden gevolgd samen met bewoners met een verstandelijke beperking van Cello aan het Ursulinenpad. Het gildeterrein van Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde kreeg eveneens een opknapbeurt.

FOTO'S BOVEN: In de generatietuin aan Den Dries in Liempde werden vrijwilligers zaterdag tijdens het schoffelen gadegeslagen door nieuwsgierige buurtbewoners en in de Tijberzaal van het Baanderherencollege serveerden leerlingen vrijdag een heerlijke lunch aan vijftig ouderen van stichting De Zonnebloem. (Foto's: Daisy Renders).

Afbeelding
Petra Poirters maakte de konijnenhokken van de Geitenwei schoon.