Afbeelding
Foto: Peter de Koning

jonna noordhoff, talent van jrc ducks

Softbal in Japan, de kans van je leven...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Turnen, paardrijden: Jonna Noordhoff (10) uit Boxtel heeft al diverse sporten uitgeprobeerd. Een gastles softbal op de basisschool en het feit dat een vriendinnetje deze sport uitkoos, zorgde ervoor dat Jonna twee jaar geleden koos voor honk- en softbalvereniging JRC Ducks. Met veel plezier maakt ze deel uit van het pupillenteam. En in augustus gaat ze iets heel bijzonders beleven: ze mag voor een toernooi naar Japan...

,,Ik startte bij Ducks in het beeballteam, maar sloeg al best ver. Daarom mocht ik overstappen naar de pupillen", vertelt Jonna enthousiast. Ze heeft het 'softbaltalent' niet van een vreemde, zo blijkt. Haar moeder Carola van Diesen speelde ooit in Jong Oranje en haar opa Pierre van Diesen was een actieveling bij Ducks. Zo is hij onder meer grondlegger van het bekende recreantentoernooi van de vereniging. Jonna vond de softbalsport zó leuk, dat ze in de winter door trainde bij de Softbal School van de Brabant Bandits in Moergestel. ,,Daar heb ik vooral veel geoefend op catchen en slaan. Als ik zou mogen kiezen, zou ik het liefst als catcher in het veld staan, de achtervanger die de ballen van de werper vangt."

Na afloop van de wintertrainingen kregen de ouders van Jonna een telefoontje met de mededeling dat Jonna, samen met een meisje en drie jongens uit Nederland, is geselecteerd voor de World Childrens Baseball Fair in Japan. Het evenement werd in 1989 gelanceerd door Run Kings Sadaharu Oh (Japan) en Hank Aaron (Amerika) met als doel de belangstelling voor honk- en softbal te vergroten en kinderen van allerlei culturen met elkaar in contact te brengen. Kinderen van allerlei landen komen van 17 tot en met 25 augustus bijeen in Japan.

sushi

Jonna viel onder meer op door haar talent, sociale vaardigheden en de leergierigheid die ze tijdens de trainingen toonde. ,,Toen ik het nieuws hoorde van mijn ouders, was het vooral even schrikken", lacht Jonna. ,,Ik heb er een halve week over nagedacht en niet echt goed van geslapen." Haar ouders vonden dat ze het zelf mocht beslissen, maar gaven ook aan dat er een aantal nadelen aan de reis kleefde, zoals heimwee. Jonna gaat immers zonder haar familie naar Japan. Maar toen haar broer Fedde zei dat ze gek was als ze niet ging en het de kans van haar leven noemde, besloot ze op de uitnodiging in te gaan. ,,En ik houd in ieder geval van sushi, dus dat is mooi meegenomen", lacht Jonna.

Binnenkort ontmoet ze de andere Nederlandse kinderen die zijn geselecteerd van andere honk- en softbalscholen uit Rotterdam en Utrecht. ,,In Japan spelen we allemaal wedstrijdjes, maar we krijgen ook tijd om Japan te verkennen. Het lijkt me heel leuk, ik weet zeker dat de reis hele mooie herinneringen oplevert."

FOTO BOVEN: Jonna Noordhoff. (Foto: Peter de Koning).


Oefenduel Ducks

eindigt in verlies

Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen speelde het eerste team van Ducks een oefenwedstrijd tegen Starlights uit Schijndel. Na het afscheid van coach Rik de Rooij is het nu aan de nieuwe trainer Kenneth Richardson om Ducks klaar te stomen voor het naderende seizoen. De ploeg verloor het duel met 6-4.

De startende werper van Starlights incasseerde in de eerste inning een punt op een harde tweehonkslag van Rogelio Cicilia die Yannick Brechenmacher binnensloeg. Starlights pakte een punt terug, maar Ducks scoorde nogmaals. Werper Jeroen van Nes van Ducks, bedwong de slagploeg van Starlights. De tegenstander pakte een punt terug. Van Nes werd bijgestaan door zijn veldploeg om uit de inning te komen. Max Denteneer maakte een spectaculaire duik om een bal te pakken. Hij gooide de bal hard naar het eerste honk, waar Brechenmacher met een mooie 'stretch' de bal ving om zo de gewenste 'uit' te krijgen. Even later liet Denteneer wederom een knappe duik zien, maar zijn aangooi was niet zuiver. Gelukkig wist Brechenmacher de bal behendig te pakken. In de zevende inning verliet Van Nes de werpersheuvel om plaats te maken voor Denteneer. Door pech en een aantal veldfouten scoorde de ploeg uit Schijndel vier punten.

Gelukkig ving Denteneer met het eerste en tweede honk bezet een stootslag terwijl de lopers dit beide niet door hadden: zij waren allebei een honk verder gelopen. Denteneer gooide vlug naar twee voor de tweede uit waarna Cicilia naar het eerste honk gooide voor de derde uit. Een zeldzame 'triple play'.