Metamorfose Dr. De Brouwerlaan

Verblijfsgebied voor de hele wijk in Boxtel-Oost

Lonneke Hoondert

Een pluktuin met eetbaar fruit, 530 vierkante meter aan borders met kleurige vaste planten, speeltoestellen voor honden en verplaatsing van de jongerenontmoetingsplaats (JOP) en de skateramp. De Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost staat dit voorjaar een ware metamorfose te wachten. De werkzaamheden beginnen een dezer dagen en moeten in het najaar afgerond zijn.

In 2014 startte de gemeente met informatiebijeenkomsten voor buurtbewoners, die daar hun wensen voor de herinrichting kenbaar konden maken. Het Boxtelse college van B. en W. stelde vervolgens in september 2015 het definitieve ontwerp voor de Dr. De Brouwerlaan vast. Vorige week donderdag werd onder geringe belangstelling het nieuwe groenontwerp gepresenteerd op het gemeentehuis.

JOP

In het nieuwe ontwerp worden de JOP en het skatepark verhuisd naar de groenstrook tussen de Maastrichtsestraat en de Hobbendonkseweg. Daar komen ook een hondenspeeltuin en een trapveldje. In 2014 leverde de JOP behoorlijk wat overlast op. Buurtbewoners voelden zich onveilig. ,,Sommige mensen zijn teleurgesteld dat we de JOP handhaven. Deze wordt echter zo aangelegd dat buurtbewoners zich veilig zullen voelen. De overlast is overigens sterk afgenomen. De politie neemt regelmatig polshoogte en jongerenwerkers gaan twee keer per week langs. In de nieuwe situatie zullen zij zichzelf ook blijven inzetten", vertelde wijkambtenaar Gijs Schampers. Carla Bijnsdorp woont in de buurt en onderstreepte de woorden van Schampers. ,,De situatie is gelukkig sterk verbeterd." Schampers hoopt dat bewoners straks de weg naar het nieuwe park weten te vinden. ,,In de huidige situatie zitten de ramp, de JOP en het fietspad kort op elkaar, waardoor doelgroepen elkaar in de weg zitten. In het nieuwe ontwerp gaan we uit van een verblijfsgebied voor de hele wijk. Er is straks meer te beleven voor alle leeftijden. We hopen dan ook dat mensen elkaar gaan ontmoeten bij de nieuwe voorzieningen en dat er zodoende ook meer sociale cohesie en controle ontstaat."

In plaats van de skateramp wordt er een compleet nieuw skatepark aangelegd. ,,De ramp die er nu is, is vooral voor gevorderden. Straks kunnen beginnelingen hier ook terecht en biedt het nieuwe skatepark genoeg uitdaging voor gevorderde skaters", zei Schampers. Bewoners van de Hobbendonkseweg zien overigens weinig van het park. Er wordt namelijk een talud opgeworpen die het zicht op de skatebaan wegneemt.

In het nieuwe groenontwerp is aandacht besteed aan biodiversiteit. Zo worden in het hele gebied borders met vaste planten aangelegd en komt er een openbare tuin met eetbaar groen, zoals fruitbomen, die grenst aan basisschool De Vorsenpoel. ,,Ik heb veel met bijen en vlinders, dus het was voor mij een voorwaarde dat er groen zou komen dat deze insecten aantrekt", vertelde beleidsmedewerker Eric ter Heide. Hij hoopt dat buurtbewoners én De Vorsenpoel straks veel gebruik gaan maken van de tuin. Buurtbewoonster Mya van der Horst toonde zich verheugd: ,,Ik heb me al aangeboden als vrijwilliger om samen met de schoolkinderen in de pluktuin aan de slag te gaan."

HERINRICHTING

De kruisingen van de Dr. De Brouwerlaan met de Hendrik Verheeslaan en de Nieuwe Nieuwstraat worden, met het oog op verbetering van de veiligheid, ook opnieuw ingericht. Daarnaast wordt een fietsrotonde aangelegd op het kruisingsvlak tussen de Dr. De Brouwerlaan en de Maastrichtsestraat. Ook de riolering wordt aangepakt.