Ton Jonkers en Ine Jonkers van der Velden worden geflankeerd door rechts hun zoon Jeroen van der Velden Jonkers en zijn partner Silvia Boerema en links hun zoon Walter van der Velden Jonkers met zijn partner Fanny Custers.  (Foto: Peter de Koning).
Ton Jonkers en Ine Jonkers van der Velden worden geflankeerd door rechts hun zoon Jeroen van der Velden Jonkers en zijn partner Silvia Boerema en links hun zoon Walter van der Velden Jonkers met zijn partner Fanny Custers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Van der Velden Rioleringsbeheer blikt terug op 50-jarig jubileum

'Eerst met de laarzen in de modder staan'

LONNEKE HOONDERT

Van monteur tot chauffeur en van uitvoerder tot operationeel en algemeen directeur: de zoons van Ine Jonkers van der Velden en Ton Jonkers van het Boxtelse bedrijf Van der Velden Rioleringsbeheer doorliepen alle mogelijke stadia binnen de zaak. Walter van der Velden Jonkers is directeur marketing en sales. Jeroen van der Velden Jonkers bekleedt de functie van algemeen directeur.

,,We hebben een heel traject doorlopen voordat we aan het roer kwamen te staan. Dat duurde een kleine twintig jaar", vertelt Jeroen. Dat proces vormt voor de familie een absolute meerwaarde. ,,Wanneer je op verschillende functies hebt gewerkt, weet je als leidinggevende precies waar je het over hebt en je kunt je goed inleven in het personeel", voegt Ine daar aan toe. Ton is het daar roerend mee eens: ,,Je moet eerst met je laarzen in de modder hebben gestaan."

Van der Velden Rioleringsbeheer vierde vorig jaar haar vijftigjarig jubileum. Wal van der Velden richtte het bedrijf in 1965 op, dat vervolgens werd overgenomen door zijn dochter Ine en haar man Ton. Het Boxtelse rioolbedrijf maakte een gestage ontwikkeling door en groeide uit tot een grote succesvolle dienstverlener met zeventien vestigingen en vijfhonderd werknemers door heel Nederland.

DERDE GENERATIE

Inmiddels zwaait de derde generatie de scepter over de onderneming. Ook de partners van Walter en Jeroen, respectievelijk Fanny Custers en Silvia Boerema, werken in het bedrijf. Fanny is werkzaam als backofficemedewerker op de afdeling P&O, Silvia is managementassistent. ,,De vierde generatie, dat zijn overigens vijf meisjes, staat ondertussen ook al klaar", lacht de familie. ,,Ze spelen nog met de poppen hoor. Ik vind dat ze later moeten doen wat ze leuk vinden. Ik wil dat ze gelukkig worden en doen waar ze plezier in hebben", vertelt Ine.

Met die filosofie werden ook zoons Walter en Jeroen opgevoed. Het was helemaal niet zo vanzelfsprekend dat ze later binnen het familiebedrijf terecht zouden komen. Jeroen begon ooit zelfs als rijksgediplomeerd hoefsmid, alvorens toe te treden tot de zaak. ,,Ik startte eerst bij de materieeldienst. Doordat ik zelf mee ging draaien in het bedrijf, ontwikkelde ik enorm veel respect voor wat mijn ouders hadden opgebouwd. Je maakt op een andere manier kennis met het bedrijf dan wanneer je alleen als familielid vanaf de zijlijn meekijkt." Walter wilde vooral ondernemend bezig zijn. Hij maakte al snel de overstap van de horeca naar de zaak van zijn ouders.

Ine en Ton stopten in 2013, maar zijn zijdelings nog steeds verbonden met de onderneming. Ine verzorgt het secretariaat van de raad van commissarissen, waarvan Ton de voorzitter is. ,,In het begin vond ik het lastig om alles los te laten. Ik ben nog steeds betrokken, maar loop mijn zoons zeker niet voor de voeten. Ik blijf echter wel graag op de hoogte", lacht Ton. Ine voegt daar aan toe: ,,We zijn erg tevreden met de manier waarop het familiebedrijf wordt voortgezet. Het overdragen van onze verantwoordelijkheden op onze zoons verliep vloeiend. Afstand nemen gebeurt niet van de een op andere dag, dat hebben we in fases gedaan."

Continuïteit

Van der Velden Rioleringsbeheer bestaat 51 jaar en als het aan de familie ligt komt daar nog eens zoveel jaar bij. ,,Op de eerste plaats willen we zorgen voor continuïteit van onze onderneming. Daarnaast willen we nieuwe markten aanboren, zoals bijvoorbeeld België, en ons toeleggen op de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten", vertelt Jeroen. ,,Tegenwoordig kunnen we rioleringen vervangen zonder hak- of breekwerk. Dat willen we doorontwikkelen." De riooldienstverlener wil zich ook verdiepen in het hergebruiken van afvalstoffen door er bijvoorbeeld energie mee op te wekken.

,,De rioolbranche is traditioneel en het gaat vrijwel altijd om maatwerk. Robotisering zie ik niet zo snel gebeuren", aldus Ton. Ook de manier waarop de familie omgaat met hun klanten zal niet veranderen. ,,Ondernemen draait om mensen en onze medewerkers zijn ons visitekaartje", meent Walter. Die betrokkenheid bij klant en werknemer klinkt door in het initiatief AANtWERK, waar het rioolbedrijf zich als één van de eerste werkgevers bij aansloot om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

De familie hoopt mensen er bewust van te maken hoe belangrijk rioleringstechniek is. ,,Rioolwerk is niet alleen vies en smerig, het levert een enorme bijdrage aan een gezonde samenleving. Rioleringswerkzaamheden worden niet voor niets geclassificeerd als gezondheidstechniek. De riolering is één van de belangrijkste medische uitvindingen van de afgelopen tweehonderd jaar", besluit Walter.

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer.