De openbare fietsenstalling aan de Rechterstraat en de aanpalende binnentuin van het gemeentehuis worden opgeofferd voor een nieuw parkeerterrein om de Markt autoluw te kunnen maken. (Foto: Peter de Koning, 2015).
De openbare fietsenstalling aan de Rechterstraat en de aanpalende binnentuin van het gemeentehuis worden opgeofferd voor een nieuw parkeerterrein om de Markt autoluw te kunnen maken. (Foto: Peter de Koning, 2015). Foto: Peter de Koning

HARTJE BOXTEL MOET GAAN BRUISEN

'Centrumplannen grijpen nu langzaam in elkaar'

HENK VAN WEERT

Het invoeren van een nieuw parkeerregime is slechts één van de onderdelen om het wonen, werken en winkelen in het centrum van Boxtel naar een hoger plan te tillen. Centrumwethouder Eric van den Broek heeft de gemeenteraad deze week schriftelijk op de hoogte gesteld van de stand van zaken.

Net als zijn collega-wethouder Herman van Wanrooij stelt Van den Broek dat de kritiek op het toekomstige parkeerregime hem niet koud laat. Maar in een toelichting op de brief waarmee hij de raadsfracties deze week informeerde over de lopende centrumontwikkeling, gaf hij ook aan dat parkeren een onderdeel is van een groter geheel. ,,En al die onderdelen beginnen nu langzaam aan in elkaar te grijpen."

HERINRICHTING MARKT

Het belangrijkste project is de herinrichting van de Markt. Het voorontwerp daarvan bevindt zich in een eindstadium. ,,Het college, ondernemers, marktkooplieden, horeca, gebruikers, belangengroeperingen en aanwonenden zijn betrokken geweest in het proces van ideeën, programma, toetsing en afwegingen", schrijft Van den Broek. Volgend kwartaal mag de gemeenteraad zich erover buigen in een beeldvormende vergadering. Als B. en W. het voorontwerp vervolgens heeft vastgesteld, start het inspraakproces waarbij alle bewoners het eindresultaat kunnen bekijken en van commentaar mogen voorzien.

De daadwerkelijke herinrichting van de Markt - waarbij het merendeel van de huidige parkeerplekken verdwijnt - starten naar verwachting niet eerder dan nadat in de zogeheten binnentuin van het gemeentehuis nieuwe autovakken zijn aangelegd. Dat wordt ook waarschijnlijk de plek waar automobilisten straks bij wijze van proef gedurende twee jaren gratis kort parkeren in een blauwe zone. Daarnaast worden extra nieuwe parkeervakken aangelegd bij het Zusterspad. Met ondernemers en marktkooplieden wordt momenteel gesproken over de tijdelijke verplaatsing van de weekmarkt tijdens herinrichting van het plein.

BOOMGAARD EN VIJVER

Een ander onderdeel van de centrumplannen heeft betrekking op de oude boomgaard achter het monumentale Hofje én de nabijgelegen gemeentevijver bij de raadzaal. In een klankbordgroep wordt daarover momenteel op creatieve manier en out of the box gebrainstormd. Die klankbordgroep, waarin vertegenwoordigers van de gemeente overleggen met initiatiefnemers voor de twee gebiedjes, komt 21 maart weer bijeen, meldde wethouder Van den Broek gisteren.

Het voetgangersgebied in het centrum wordt uitgebreid als het aan het college ligt. Naast het smalle deel van de Rechterstraat waar motorvoertuigen al jaren uit den boze zijn, zal ook een eindje verderop in deze straat én in de Kruisstraat onnodig autoverkeer geweerd worden. Aanpassing van laad- en losplekken en herschikking van fietsenstallingen maakt onderdeel uit van het ambtelijk advies dat sinds eind vorig jaar bij het college op tafel ligt. Het plan om het aantal fietsrekken te verhogen tot vierhonderd, krijgt op diverse plekken invulling.

CULTUURHISTORISCHE AS

Ook noemt Van den Broek de herinrichting van de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek (route STA-P) die nagenoeg is afgerond. Binnenkort wordt een vergunning aangevraagd voor een 'armatuur', een wandbord aan de Burgakker waarop tal van historische gebeurtenissen worden verbeeld. Boven is een proces met omwonenden en kunstenaars gaande om muurschilderingen aan te brengen op gevels in zowel het smalle deel van de Burgakker als op het pleintje voor de bibliotheek.

Duur parkeerplan voor ons dorpje

Wethouder Van Wanrooij stelt in de vorige editie van Brabants Centrum dat het geld dat de parkeervergunningen jaarlijks opleveren, moet worden besteed aan handhaving, techniek en beheer van 'het systeem'. Zo'n opmerking daagt mij altijd uit om dat even na te zoeken.

En ja hoor, na veel omzwervingen kom ik uit op een bijlage 'Exploitatie parkeervergunningen' bij de stukken van de raadsvergadering van 3 maart 2015. Wat blijkt daaruit? De uitspraak van de heer Van Wanrooij klopt. De centrumbewoner draait op voor alle extra kosten (211.102 euro per jaar) voor de parkeer- en verkeerscirculatie in het gehele centrum. Ja, u leest het goed, álle kosten! Dus ook zaken als camera's in het centrum, huur parkeerterrein NS, voorlichting en de kapitaalslasten van de investeringskosten. Beheer- en handhavingskosten nemen met liefst 123.000 euro per jaar toe.

Welke politieke dwaling heeft er aan ten grondslag gelegen om al deze kosten op de schouders te leggen van een groep bewoners in een deel van het centrum? Een groot deel van kosten wordt vooral gemaakt voor de bezoekende autoparkeerder. Ik kan mij de boosheid van de centrumbewoners dus goed voorstellen.

Bovendien moet je je afvragen of het hier wel om een goed plan gaat, gezien de enorme stijging van de beheer- en handhavingskosten. Hebben wij in een dorpje als Boxtel een duur parkeersysteem met stadse allure à la Utrecht nodig? Als bezoeker betaal je overal in Utrecht daarom 3,50 tot 4,50 euro per uur aan parkeergeld. In Boxtel niks of slechts 80 cent. Het zou logischer zijn een betaalbaarder plan te bedenken, waarbij de extra kosten worden gedekt door extra inkomsten door bezoekparkeerders, dus door beperkt hogere parkeertarieven en/of meer betaalde parkeerplaatsen. De winkeliers hebben een te sterke lobby gehad ten koste van de centrumbewoners.

        JOOST VAN DER PLUIJM


Ierse sessie

In bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel wordt zondag 20 maart van 13.30 tot 16.30 uur een muzikale Ierse sessie gehouden. Aanleiding is de viering van Saint-Patricks Day op 17 maart. Instrumentalisten en zangers zijn welkom, publiek mag ook alleen luisteren. De toegang is gratis. Meer weten? Bel Peter van Steenderen, 06-53 85 14 09 of Ton de Jong, 06-44 41 45 51.