Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Jente?

Zwemmen, zwemmen en en nog eens zwemmen. Het is dé grote passie van Jente Hensen uit Liempde die twee weken geleden, kort voor haar achtste verjaardag, het diploma Zwemvaardigheid 2 behaalde. Eerder zwom ze in Het Dommelbad in Boxtel al af voor diploma A, B en C en Zwemvaardigheid 1. En natuurlijk gaat ze zich nu voorbereiden op de volgende stap: Zwemvaardigheid 3.

Waarom vind je zwemmen zo leuk? ,,Vroeger gingen we al vaak vrij zwemmen op zondagochtend en toen heb ik diploma A en B behaald. Veel kinderen stoppen dan met zwemles, maar ik wilde graag doorgaan. Elke keer leer je weer iets nieuws en lukt het om meer baantjes te zwemmen of kan ik beter duiken."

Wat zijn de leukste onderdelen? ,,Ik vind elke week naar het zwembad gaan fijn. Maar nog belangrijker vind ik dat ik ook reddingszwemmen kan leren. Als ik ooit bij de zee ben en ik zie iemand die in problemen is, kan ik met mijn kleren aan het water ingaan. Om iemand te redden, moet je met je handen het hoofd vasthouden en achteruit zwemmen. Je moet ook blijven praten en helpen om iemand op de kant te trekken. Als je iemand gaat redden, mag je nooit duiken. Als je weer boven water komt, ben je die ander misschien kwijt."

Wat vind je moeilijk? ,,Ik ben niet zo goed in de salto. Dat heb ik wel eens geprobeerd, maar toen ben ik tweemaal plat op het water gevallen. Ook vlinderslag en borstcrawl zijn best lastig, maar dat gaat steeds beter."

Heb je nog voor andere sporten? ,,Ja hoor, maar op woensdag heb ik het wel héél druk. Dan ga ik eerst naar de zwemles in Boxtel. Daarna moet ik meteen omkleden omdat ik ook op hockey zit bij HCL. Ik speel in de F2 en speel dit jaar voor het eerst bij de zestallen op een half veld. Zaterdag hebben we de eerste wedstrijd gespeeld. Verloren van MOP, jammer genoeg... Elke maandag ga ik naar JAS Liempde om te knutselen en spelletjes te doen. O ja, en een keer per jaar gaan we met JAS op kamp. Ook heel leuk."

FOTO LINKS: Jente Hensen (8) uit Liempde laat graag alle diploma's zien die ze heeft behaald. (Foto: Peter de Koning).