Tweede Kamerlid Henk van Gerven (staand) spreekt met een bezoeker over zorg. (Foto: Annelieke van der Linden).
Tweede Kamerlid Henk van Gerven (staand) spreekt met een bezoeker over zorg. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

ZORG CENTRAAL OP SP-AVOND IN WALNOOT

'Laat je niets wijsmaken over zorg in Nederland'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zorg die beschikbaar is voor iedereen en waarbij de menselijke maat centraal staat. Dat was gisteravond de rode draad tijdens de bijeenkomst die politieke partij SP in gemeenschapshuis De Walnoot organiseerde met het thema 'Zorg is van ons'. Vijftig mensen luisterden geboeid naar de voordrachten van Tweede Kamerlid Henk van Gerven en de Boxtelse SP-wethouder Eric van den Broek.

,,Het is eigenlijk jammer dat u oud bent", zo zei landelijk politicus Van Gerven tegen een vrouw uit het publiek. ,,Dat houdt namelijk in dat u volgens de samenleving te duur bent." Daar had de bezoekster wel van terug. ,,Ik heb voor mijn vijftigste nog nooit een huisarts bezocht. Dan mag het nu wel een keer, vind ik..."

Van Gerven gebruikte het voorbeeld om een tendens in Nederland te beschrijven. ,,Door iedereen wordt geroepen dat de zorg te duur is. Ook minister Edith Schippers komt regelmatig met deze klaagzang in het nieuws. Laat je over de zorg in Nederland echter niets wijsmaken door hoogleraren en andere hotemetoten. De zorg is momenteel te duur omdat er teveel geld wordt verspild. Het huidige zorgstelsel voldoet niet." Het Tweede Kamerlid legde tijdens de bijeenkomst het zorgvoorstel op tafel dat SP tweemaal op rij lanceerde: een landelijke zorgvoorziening voor iedereen. Ingewikkelde zorg, onder meer verpleeghuizen, zou landelijk moeten worden geregeld, andere takken (huisarts, apothekers, e.d.) gaan naar de gemeente. ,,Om geen verschillen tussen dorpen te krijgen, wordt landelijk een gemeentelijk basispakket vastgesteld", lichtte Van Gerven toe,

De politicus merkt op allerlei momenten dat een groot deel van de samenleving het plan van de SP onderschrijft. ,,Tachtig procent van Nederland is het met ons eens. Er spelen echter belangen die het publieke stelsel tegenwerken. Denk aan de farmaceutische industrie. Die zou minder geld voor de pillen krijgen."

Het oog richten op de mensen, dat was ook de strekking van wethouder Van den Broek over het zorgbeleid in Boxtel. ,,Aandacht, aandacht, aandacht: dat telt. We focussen op de persoonlijke benadering." De komende tijd wordt met name ingezet op mantelzorg, senioren, vrijwilligers en pilots die de Wet Maatschappelijke Ondersteuning raken, zoals Ouderen in Regie en Zorgzaam Boxtel.


Klusjes verrichten

tijdens NLdoet

De veertiende editie van NLdoet, waarbij mensen hun handen uit de mouwen steken voor allerlei organisaties, vindt dit jaar plaats op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart. Via de website van het Oranje Fonds zijn duizenden klussen aangemeld. Ook in Boxtel, Liempde en Gemonde kunnen vrijwilligers op 12 maart op verschillende plekken een dagje meehelpen.

In Boxtel worden allerlei klussen georganiseerd, zoals een opknapdag in de Geitenwei in Selissenwal, een doedag in buurtkamer Forofiet aan het Ronduutje en een werkdag in het nieuwe Muziekhuis van Boxtel's Harmonie aan de Passage Riche. Leerlingen van het Baanderherencollege die de richting Zorg en Welzijn volgen, bieden ouderen van De Zonnebloem in hun aula een verzorgde lunch aan.

De stichting Licht op groen voor kwetsbaarheid in Liempde zoekt vrijwilligers die van 09.30 tot 17.00 uur tijd hebben om een kippenhok en -ren te realiseren aan Den Dries. In Gemonde wordt het volledige buitenterrein van de gilde-accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg opgeknapt.

Een overzicht van alle klussen is te vinden op www.nldoet.nl.



donderdag 24 maart in de rots

Bijeenkomst Ouderen in Regie voor senioren in Boxtel-Oost

Stichting Ouderen in Regie hield in november vorig jaar een enquête onder 245 seniorenhuishoudens in Boxtel-Oost. Om de resultaten toe te lichten en een beeld te krijgen van wat er leeft onder senioren op het gebied van wonen, zorg en onderlinge dienstverlening, wordt op donderdag 24 maart een bijeenkomst georganiseerd. Deze avond is bedoeld voor alle zestigplussers die in Boxtel-Oost wonen.

Tijdens de bijeenkomst in gemeenschapshuis De Rots wordt een toelichting gegeven op de resultaten van de enquête waarin onder meer gevraagd werd of mensen al hadden nagedacht over hun woontoekomst, of ze de regie wilden houden over wonen, welzijn en zorg en of ze mee zouden willen werken aan onderlinge zorg en dienstverlening in hun eigen buurt.

Wethouder Eric van den Broek en vertegenwoordigers van woonstichting Sint-Joseph en gemeenschapshuis De Rots komen aan het woord, daarnaast wordt ook gesproken over veilig wonen, plannen voor een zorgcoöperatie en onderlinge dienstverlening. Bezoekers krijgen vervolgens de kans om over die onderwerpen in groepen van gedachten te wisselen.

Belangstellenden kunnen zich voor de bijeenkomst aanmelden via e-mailadres werkgroepzorgendienstverlening@gmail.com of bij Henny de Haan, telefoonnummer (0411) 67 50 23 of Ans van den Brand, tel. 67 63 27. Voor mensen die niet mobiel genoeg zijn om zelfstandig naar de avond te komen, kan voor vervoer worden gezorgd.


Centrum en
Breukelen:
sterk in delen

Wijkplatform Centrum-Breukelen kondigde eerder al aan een bijeenkomst te organiseren voor bewoners en afgevaardigden van buurtvereniging om van elkaar te kunnen leren en ervaring op te doen. Deze avond wordt op dinsdag 22 maart gehouden en draagt het thema 'Samen leren van elkaar om het woongenot nog meer te verbeteren'.

'Samen sterk in delen', zo luidt de visie van het wijkplatform dat vorig jaar werd opgericht. ,,We zetten deze visie actief voort", laat het bestuur weten. Zo hoopt het platform dat bezoekers op 22 maart hun ervaringen delen met buurtbewoners. Voorbeelden zijn de bewoners die overleg hadden rondom de komst van arbeidsmigranten in de Molenstraat of buurtgenoten die samen het initiatief nemen om activiteiten te organiseren of te zorgen voor meer veiligheid in de buurt. Aanmelden voor de bijeenkomst is mogelijk via e-mailadres wijk.centrumbreukelen@gmail.com. De plaats wordt later bekend.