Afbeelding
Foto: Henk van Weert

BENELUXLAAN MOET NOG DRAINAGEPIJPEN KRIJGEN

Natte winter lijkt Boxtel nauwelijks te deren

HENK VAN WEERT

De overvloedige neerslag van de afgelopen maanden zorgt ervoor dat het op veel plekken drassig is. En dringt de vraag zich op het in Boxtel-Oost ervoor staat. Deze woonwijk kampt sinds het ontstaan vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw met hoge grondwaterstanden die natte kruipruimtes tot gevolg hebben. Een enkele jaren geleden aangelegd drainagesysteem lijkt te werken.

Dat het nat is, werd afgelopen week mooi duidelijk. Twee voorbeelden: bij het graven liep een plantgat voor een jonge populier in de Liempdse buurtschap Kasteren vol water. Hetzelfde gold voor een kuil die werd gegraven voor de fundering van een aanbouw bij het toekomstige Muziekhuis aan Passage Riche in hartje Boxtel. Maar hoe zit het in Boxtel-Oost?

De hoge waterstand is natuurlijk ook te zien in volle sloten en rivier de Dommel. En wat te denken van de door waterplassen spiegelende weilanden en akkers in het buitengebied.

Tussen 2011 en 2014 werd in de grootste woonwijk van Boxtel een miljoenen euro's kostend drainagesysteem aangelegd. Samen met het graven van een retentievijver (in het Oosterpark) en de plaatsing van bergbezinkbassins, pompgemalen en riooloverstorten moesten de maatregelen leiding tot het terugdringen van de grondwateroverlast.

EXTRA KOLK PLAATSEN

En dat lijkt te werken, zo is te lezen op de


Jeugdprom MuziCool

Het opleidingsorkest van Boxtel's Harmonie repeteert momenteel volop voor de jeugdprom MuziCool. In het Jacob-Roelandslyceum treden de aspirant-muzikanten zaterdagavond 2 april op met lokaal zangtalent. Nohr de Vos, finalist van het Junior Song Festival doet mee, maar ook het koortje van Carolien van Riel. Kaartjes kosten 2,50 euro; bezoekers van 13 jaar en ouder betalen 5 euro. De entreebewijzen zijn te koop bij telefoonwinkel Ring & Go (Rechterstraat) en bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat).

voorpagina. En dat wordt ook bevestigd door wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Ruimte). Hij gaf dinsdag aan slechts één melding te hebben ontvangen van twee hinderlijke waterplassen: aan de Hobbendonkseweg. ,,Ik ben er gaan kijken en inderdaad, bij de bushalte ter hoogte van de brede school Wilgenbroek was het wel heel erg. 24 uur na een regenbui stond het steeds blank. Onze dienst Openbare Werken maakt er een extra kolk zodat het water daar beter weg kan."

Bij een plantsoentje even verderop grijpt de gemeente vooralsnog niet in, vertelt Van Wanrooij. ,,We kunnen daar het troittoir wel ophogen, maar dat heeft dan weer tot gevolg dat het water bij mensen de tuin in loopt. En dat willen we natuurlijk ook niet..."

Zo'n extra kolk plaatsen is overigens wel een lapmiddel, zegt Frits Fastenau, afdelingshoofd Openbare Ruimte van de gemeente Boxtel. En dat helpt zeker niet overal.

,,Zo zullen bijvoorbeeld in de Beneluxlaan en op Hoogheem de problemen nog niet opgelost zijn. Simpelweg omdat daar de drainage nog niet is aangelegd. Bij de Beneluxlaan wachten we ermee tot de voorgenomen verbouwing van winkelcentrum Oosterhof achter de rug is. En de flats van Hoogheem hebben nu eenmaal geen kelders of kruipruimten", aldus Fastenau.

Ondanks dat tijdens de natte maanden nauwelijks klachten binnenkwamen bij de gemeente en de drainage boven verwachting functioneert, is het nog te vroeg om een definitief oordeel te vellen, zegt Fastenau ,,Dat gebeurt pas in 2017." En mocht de gemeenteraad dan besluiten om de drainage verder uit te breiden (een optie die nog altijd openstaat) dan gebeurt dat zeker met ingrijpende wegwerkzaamheden als voorheen, blikt Fastenau vooruit: ,,Dan maken we werk met werk."

FOTO RECHTS: Tussen 2011 en 2014 werd in Boxtel-Oost een kilometerslang netwerk van drainagepijpen in de grond gegraven. Alleen in de eerste twee maanden van dit jaar is daarmee ruim 544.000 kuub hemelwater afgevoerd naar de Dommel. Dat is bijna een/derde van de gemiddelde hoeveelheid op jaarbasis. (Foto: Henk van Weert).