VRAGEN OVER OMVANG BURO NIEUWKOMERS

Bezorgdheid CDA over integratie statushouders

De CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad is bezorgd over de integratie van statushouders. De partij vindt het belangrijk dat deze groep vluchtelingen met een verblijfsvergunning participeert in de samenleving en meteen nadat ze een woning toegewezen heeft gekregen ook goed begeleid en ondersteund wordt.

Het CDA heeft vorige week bij monde van fractievoorzitter Hélène van As en de raadsleden Vera Brouns en Kubra Atalay een reeks vragen gesteld over de opvang en begeleiding van statushouders. Aanleiding was de oproep van burgemeester Mark Buijs om - samen met de gemeente Heusden - een proef te starten met kleinschalige opvang van vluchtelingen. De fractie ondersteunt die oproep maar geeft ook aan dat er voldoende aandacht moet zijn voor statushouders, die al in aanmerking komen voor huisvesting.

Verwijzend naar het opinieartikel dat Buijs met ambtsgenoot Jan Hamming van Heusden schreef in de Volkskrant, vult het CDA aan dat ook voor statushouders moet gelden dat ze meteen na aankomst in een gemeente actief integreren, de taal en gewoonten leren en een zinvolle bijdrage gaan leveren aan de maatschappij. ,,Voor het CDA is het van belang dat ook statushouders op deze manier worden opgevangen en geleid, want alleen bij een goede begeleiding en ondersteuning worden ze zelfredzame burgers en blijven ze niet afhankelijk van gemeentelijke voorzieningen."

VRIJWILLIGERS

De raadsfractie heeft een aantal vragen gesteld aan het gemeentebestuur om helder in beeld te krijgen hoe de opvang en begeleiding van statushouders in Boxtel thans geregeld is. De partij wil onder meer weten of Buro Nieuwkomers van ContourdeTwern wel voldoende capaciteit heeft om alle gevallen adequaat te kunnen behandelen. Ook is het CDA benieuwd op welke manier statushouders op langere termijn begeleid worden.

Ook de inzet van vrijwilligers is onderwerp van aandacht. Met de komst van de minderjarige Eritrese meisjes in september vorig jaar, bleken vele tientallen inwoners bereid om zich als vrijwilliger in te zetten voor de opvang en begeleiding van deze groep vluchtelingen. Na enkele weken kwam de begeleiding tot stand en werden enkele activiteiten met de meiden ondernomen, zoals dansles, sport, kooksessies en uitstapjes. Ook verzorgden enkele vrijwilligers fiets- en verkeerslessen.

De partij wil weten of er duidelijke richtlijnen zijn waarin staat welke taken en verantwoordelijkheden vrijwilligers hebben en of de capaciteit toereikend is om ook statushouders te begeleiden. Daarnaast leeft de vraag of er in de gemeente Boxtel voldoende zinvolle activiteiten gehouden worden om deze groep bezig te houden. Het CDA hecht eraan dat de statushouders Nederlandse taallessen volgen en wil weten hoe ze begeleid worden naar werk.


Steunpunt op zoek

naar vrijwilligers

Het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt vrijwilligers voor Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Af en toe een uurtje samen koffiedrinken, wat praten en vooral plezierig gezelschap is wat twee hoogbejaarde Boxtelaren zeer welkom zou zijn. Het steunpunt zoekt namens de vrijwillige thuishulp kandidaten die zich hierin herkennen. Leeftijd speelt geen rol, wel een luisterend oor en een goed humeur.

Voor een rolstoelbasketballer zoekt ContourdeTwern iemand die hem op de maandagavond wil vervoeren naar en van zijn training in Rosmalen. De training is van 18.30 tot 20.00 uur. Kandidaten dienen een auto te hebben waarin een ingeklapte rolstoel mee kan. Tegenover de brandstofkosten staat een vergoeding.

In de bossen van Oisterwijk ligt Morgenrood: twee vakantiehuizen en een eenvoudig kampeerterrein. De uitspanning biedt natuurkampeerders ruimte, rust en eenvoud. Voor de korte termijn zoekt ContourdeTwern klussers die op de tweede en laatste dinsdag van de maand willen helpen om Morgenrood en het omringende terrein up-to-date te houden.

Meer weten? Bel maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar (0411) 65 58 99 of e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.