Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Jubileum voor Rien van der Velden

Al veertig jaar schieten bij l'Union Liempde

Een echte handboogfamilie. Zo zou je familie Van der Velden kunnen noemen. Rien van der Velden meldde zich veertig jaar geleden aan bij handboogschutterij l'Union in Liempde en na tien jaar volgde zijn vrouw Sjaan, later gevolgd door zoon, schoondochter en kleinkinderen. ,,We staan soms met drie generaties op de baan te schieten", lacht de Liempdenaar die deze week zijn robijnen clubjubileum viert.

Toewijding aan de sport én aan de club kenmerken Van der Velden. Hij is al 34 jaar penningmeester in het bestuur van l'Union en zette zichzelf in de jaren tachtig in voor een eigen clubaccommodatie. Die kwam er ook uiteindelijk. ,,De muren rondom dit gebouw, die heb ik voor 99 procent zelf gemetseld", vertelt de handboogschutter.

,,Voorheen schoot ik met de recurveboog, maar als je ouder wordt, dan is dat best zwaar. De compoundboog schiet dan fijner en daar kan ik 55 pond mee schieten", licht Van der Velden zijn keuze voor zijn huidige handboog toe. Hij is vier keer per week op het clubterrein aan de Heidezoom in Liempde te vinden. Niet alleen om te trainen, ook voor het onderhoud. ,,Als je eenmaal passie hebt voor de sport, steek je er vanzelf zoveel uren in."

Wereldkampioenschap

Van der Velden was jarenlang actief als scheidsrechter. De wereldkampioenschappen voor gehandicapten in Assen in 1990 vormden voor hem het hoogtepunt. Twee weken lang zag hij toe op het onderdeel handboogschieten. ,,Het was fantastisch om deel uit te maken van zo'n groot evenement. De prestaties zijn voor gehandicapten zoveel groter dan voor een gewoon sportman." Een ander gedenkwaardig moment is de keer dat zijn vrouw en zijn zoon allebei kampioen werden tijdens het Nederlands kampioenschap. ,,Uniek in Nederland", glundert hij.

Zelf behaalde Van der Velden ook behoorlijk wat titels. Zo werd hij acht keer clubkoning, twee keer keizer en is hij clubrecordhouder in de recurvediscipline. Daarnaast werd hij met zijn compoundboog regiokampioen. ,,Concentratie en zelfvertrouwen zijn het belangrijkste bij het schieten", onthult hij.

De handboogschutter zet zich graag in voor het werven van jonge leden. ,,Dat is nog best lastig, want er is tegenwoordig zoveel keus aan sport." Toch ziet hij de toekomst positief in. ,,De Nederlandse jeugd behoort nu tot de wereldtop. Hopelijk inspireert dat andere jongeren en trekt de sport straks tijdens de wereldkampioenschappen in 's-Hertogenbosch weer aan."

FOTO LINKS: Rien van der Velden. (Foto: Peter de Koning).