Juichend kwam Xander Koesen zondag over de finish van de Vasaloppet in Zweden. (Foto: Ronald Hoogendoorn).
Juichend kwam Xander Koesen zondag over de finish van de Vasaloppet in Zweden. (Foto: Ronald Hoogendoorn). Foto: Ronald Hoogendoorn

boxtelaar xander koesen voltooit langlauftocht zweden

'Soms voelde ik me Bambi op het ijs'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Hele dorpen liepen uit om een steentje bij te dragen aan het evenement of de deelnemers aan te moedigen. Vijfhonderd meter voor de finish stonden talloze mensen langs de kant, er waren zelfs tribunes opgebouwd. Ik was euforisch toen ik over de eindstreep kwam." Xander Koesen uit Boxtel besloot vorig jaar een nieuwe uitdaging aan te gaan: deelnemen aan de Vasaloppet, een langlauftocht van negentig kilometer dwars door Zweden. Zondag finishte hij na 10,5 uur.

De Boxtelaar vertrok vorige week met een groep naar Zweden om te acclimatiseren en verkenningstochten af te leggen. Zondag was het zover: na negen maanden trainen bracht Xander zijn langlaufkunsten in de praktijk. ,,Het was een helletocht", blikt de sportman terug. ,,Vooraf wisten we al dat we met een massastart te maken hadden. In korte tijd ga je van 56 rijen naar 8 rijen, dus in de beginfase loop je al wat vertraging op. Bovendien heeft het enorm veel gesneeuwd onderweg, waardoor je de langlauflatten amper in sporen van andere deelnemers kon zetten. Ik heb me regelmatig het hert Bambi op het ijs gevoeld", lacht Xander.

Na 10,5 uur kwam de Boxtelaar over de eindstreep. ,,In eerste instantie hoopte ik er een uur korter over te doen. Uiteindelijk heb ik dit doel laten varen en probeerde ik vooral van de omgeving te genieten. Het was geweldig om mee te maken, bovendien leeft het evenement enorm in Zweden. De gastvrijheid bij de pauzeplaatsen en bij de finish is enorm groot. Ik kan de Vasaloppet aanbevelen aan iedereen die een uitdaging zoekt."

Xander reisde met een groep, bestaande uit twintig mensen, af naar Zweden. Alle groepsleden namen deel aan de Vasaloppet namens de Bas van de Goor Foundation, die als doel heeft de kwaliteit van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Vijf mensen haalden de finish helaas niet, de bekende ex-volleyballer Van de Goor kon vanwege een sleutelbeenbreuk niet starten. ,,Dat was jammer, maar de omstandigheden waren zwaar", legt Xander uit. ,,Wat wél mooi is, is dat we geld hebben ingezameld voor de foundation. De teller staat momenteel op zestienduizend euro. Een hartstikke mooi bedrag. En er komt nog steeds geld binnen."