Afbeelding
Foto: Piet van Oers

THEO VAN BREUGEL OVERLEDEN

'Waar is de tijd van de serenade toch gebleven?'

MARC CLEUTJENS

De rode draad in het leven van Theo van Breugel was muziek. De in Boxtel geboren en getogen slagwerker was meer dan zestig jaar officieel verbonden aan de Gildenbondsharmonie, maar was eigenlijk al veel langer betrokken bij dit muziekkorps. Al op zevenjarige leeftijd liep hij als tamboer voor de muziek uit...

Muziek was de allergrootste passie voor Van Breugel, die in 2005 uitbundig gehuldigd werd door 'zijn' Gildenbondsharmonie. Dat hij lid zou worden van die muziekvereniging, stond bij voorbaat vast. Ook Van Breugels vader was een rasmuzikant, net als zijn schoonvader en de 'Gildenbonds' was de plek waar de muziek beoefend werd. Musiceren had altijd voorrang: ,,Verjaardagen die samenvielen met een repetitie gingen niet door; de repetitie werd nooit afgezegd", vertelde hij in 2005 in deze krant.

Van Breugel was een liefhebber van marsmuziek en een warm voorstander van de buitenoptredens. De intocht van Sinterklaas, de slotetappe van de Avondvierdaagse, de Heilig Bloedprocessie, dat waren de mooiste momenten, net als de buitenlandse trips met de harmonie. Zo ook de serenades voor gouden bruidsparen of militairen die terugkeerden uit het buitenland. ,,Waar is de tijd gebleven dat de harmonie uitrukt voor een serenade?", mijmerde hij destijds. Bedroefd constateerde de slagwerker dat mensen er niet meer op zitten te wachten als de harmonie zich op straat vertoont. ,,Nu doen mensen de gordijnen dicht als ze ons horen..."

Ondanks dat Van Breugel al vele jaren rustend lid was, zette hij zich als vrijwilliger gepassioneerd in voor zijn harmonie. Op alle fronten stak hij de handen uit de mouwen, tijdens repetities én concerten. Daarnaast was hij nog altijd verbonden aan ouderenorkest Da Capo en zong hij tot kort voor zijn dood in het Dükerskoor. Hij was groot fan van van zijn kinderen, die de rugbysport beoefenden, en bewonderde zijn kleinkinderen.

Veel inwoners herinneren Van Breugel niet alleen als muzikant, maar vooral ook als de slager van Selissen. Met echtgenote Ans runde hij meer dan 22 jaar een slagerij in de winkelgalerij aan de Van Beekstraat. Honderden vaste klanten vonden dagelijks of wekelijks hun weg naar Theo en Ans waar ze altijd konden rekenen op een kwaliteitsproduct, een gezellige babbel en - voor álle kinderen - een boterhamworstje uit het vuistje. Het was voor de jeugd dé reden om met pa of ma boodschappen te gaan doen...

De herdenkingsdienst vindt vrijdag 11 maart plaats in de Sint-Petrusbasiliek. Theo van Breugel is 73 jaar geworden.