Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

INTERNATIONALE ERKENNING VOOR DRUKKERIJ TIELEN

Mooiste Europese boek komt uit Boxtel

MARC CLEUTJENS

Drukkerij Tielen in Boxtel wordt volgende week tijdens de Leipziger Buchmesse onderscheiden met de Gouden Letter. De prijs is bedoeld voor het boek 'Other evidence: Blindfold' van auteur en vormgever Titus Knegsel dat in een kleine oplage verscheen en een bijzonder verhaal vertelt over de val van Srebrenica.

Uit bijna zeshonderd inzendingen uit 32 landen heeft de internationale jury van 'Schönste Bücher aus aller Welt' aan vier Nederlands boeken prijzen toegekend, waaronder de hoofdprijs. Directeur Jasper Tielen is trots op de onderscheiding die zijn bedrijf kreeg. ,,Mijn vader Pieter belde me vanochtend meteen op toen het nieuws bekend werd", vertelde hij dinsdag. ,,Het is echt uniek voor ons bedrijf dat we het mooiste boek van Europa hebben gemaakt. ,,Ik vergelijk de jurering als een soort schoonheidswedstrijd voor boeken. Als je dan als beste uit de bus komt, dan spreekt daar een enorme waardering uit voor vormgeving, typografie en druk."

Tielen geeft aan dat 'Other evidence: Blindfold' een hele bijzondere publicatie is van een jonge vormgever, die afstudeerde aan kunstacademie Sint-Joost. ,,Het boek valt uiteen in twee delen", vertelt de directeur van de Boxtelse drukkerij. ,,In Blindfold zijn 165 autopsierapporten met bewijsmateriaal van de slachtoffers samengebracht. In 'Other Evidence' staan foto's van blinddoeken die de slachtoffers droegen en hun vindplaatsen. Dat waren doorgaans massagraven."

Of de onderscheiding te maken heeft met het vooral in Nederland gevoelige onderwerp - de val van Srebrenica in het voormalig Joegoslavië deed en doet nog steeds veel stof opwaaien - weet Tielen niet. ,,Ik kan me voorstellen dat een boek over Srebrenica de aandacht trekt, maar de jury heeft ook gekeken naar techniek, vormgeving en typografie." De drukkerij krijgt volgende week in Leipzig ook een bronzen medaille voor de uitgave 'Het Meest Geloofde Sprookje' van De Vormforensen.

De directeur van de Boxtelse drukkerij stuurt een plaatsvervanger naar de feestelijke prijsuitreiking in Leipzig. ,,Ik ben die dag niet beschikbaar omdat ik met vrienden naar Madrid ga om de kwartfinale van de Champions League te bezoeken. PSV speelt dan tegen Atlético Madrid en ik heb kaartjes voor die wedstrijd."

BINDERIJ HEXSPOOR

Een eervolle vermelding verleende de jury in Leipzig aan de publicatie 'Taking off. Henry my neighbor' van Mariken Wessels. Binderij Hexspoor verzorgde het bindwerk van de uitgave, die in een oplage van duizend exemplaren verscheen.


FOTO BOVEN: Jasper Tielen poseert met de twee bekroonde boeken die in zijn drukkerij werden vervaardigd. (Foto: Peter de Koning).