Afbeelding
Foto: Henk van Weert

TEGENSTANDERS HEBBEN NOG GEEN CONCREET ACTIEPLAN

Protestactie parkeerplan in de maak

HENK VAN WEERT

Via de Facebookpagina 'Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE' lopen tal van centrumbewoners én -winkeliers te hoop tegen het nieuwe parkeerregime dat het gemeentebestuur komende zomer wil invoeren. Het voornemen om morgen, vrijdagochtend tijdens de weekmarkt een protestactie te houden, blijkt niet haalbaar, meldt woordvoerster Suzanne Schuurmans van telefoonwinkel Ring & Go. De tegenstanders richten hun pijlen op de raadsvergadering van 22 maart.

Maandagavond stak Schuurmans samen met een groep ondernemers en bewoners de koppen bij elkaar om zich te beraden over de manier waarop ze het best in actie kunnen komen. Die actie zal zich richten tegen het parkeerplan dat een meerderheid van de gemeenteraad in december vaststelde. Met uitzondering van het CDA stemden allen fracties vóór een nieuwe parkeerverordening. De fractie Balans liet daarbij echter wel aantekenen tegen de tarieven voor betaald parkeren te zijn. Drie weken geleden stelde het college de achttien voorgenomen verkeersbesluiten vast en pas toen werd het voor veel betrokkenen blijkbaar pas echt goed duidelijk wat de gevolgen zijn. Althans, als je afgaat op de reacties via Facebook.

De parkeerplaatsen in de woonstraten van het centrum zijn straks alleen voor bewoners die een parkeervergunning à 110 euro moeten kopen. Bezoekers van het centrum kunnen kiezen voor een betaalde parkeerplaats in de omgeving van het gemeentehuis, of voor kort parkeren met een parkeerschijf op een van de blauwe zones. En dan zijn er nog gratis parkeerterreinen: Breukelsplein, een deel van Fellenoord en - net buiten het centrum - bij de flats van Hoogheem.

VEELGESTELDE VRAGEN

Bij de tegenstanders leeft onder meer de vrees dat met name de gratis parkeerplekken ontoereikend zijn. ,,Mensen die met de trein naar hun werk gaan en per auto naar het station komen, zullen ervoor kiezen hun auto gratis op het Breukelsplein te zetten", voorspelt Schuurmans. ,,Wij verwachten dat daar anderen nauwelijks nog een plekje kunnen vinden. Zeker omdat ook de mensen die in het centrum werkzaam zijn, daar hun auto neer zullen zetten." Het is slechts één van de problemen die ontstaat, denkt de actiegroep-in-wording. Die werkt nu aan een plan om dinsdag 22 maart voorafgaand aan de raadsvergadering een protestmars naar het gemeentehuis te houden.

De gemeente Boxtel heeft deze week een lijst met veelgestelde vragen gepubliceerd op haar website. Gelet op het beschikbare aantal gratis parkeerplaatsen dat ook bij Hoogheem voorhanden is, deelt de gemeente de angst voor problemen op het Breukelsplein niet, zo is te lezen. Na de invoering van het nieuwe parkeerregime wordt onderzocht waarom automobilisten voor die plek kiezen. 'Het Breukelsplein is met name voorzien voor de werkers in het centrum en voor de centrumbezoekers die er zeker een dagdeel willen doorbrengen. Als blijkt dat mensen de auto daar parkeren om andere redenen, dan overwegen wij ook maatregelen voor parkeerregulering voor het Breukelsplein', zo is te lezen op de website.

FOTO BOVEN: Als blijkt in de toekomst dat treinreizigers hun auto (gratis) op het Breukelsplein parkeren in plaats van (betaald) achter het NS-station, dan is de kans aanwezig dat ook hier het gratis parkeren verdwijnt. (Foto: Henk van Weert).


COLLEGE B. EN W. HONOREERT VERZOEK VAN BALANS NIET

'Info-avond leidt alleen tot stoom afblazen'

De kritiek op het parkeerreguleringsplan via onder meer Facebook was voor oppositiepartij Balans maandag aanleiding om een brief naar het college te sturen. Daarin herhaalt fractievoorzitter Wim van der Zanden zijn pleidooi van vorige week om een openbare informatieavond te houden. B. en W. geeft er geen gehoor aan: ,,Zo'n bijeenkomst leidt alleen tot stoom afblazen."

,,Onze burgers smeken om (achtergrond)informatie. Dit signaal negeert u; dat betreuren wij en vinden wij niet sterk overkomen", schrijft fractievoorzitter Van der Zanden van Balans. Hij kondigt aan zo'n informatieavond in een raadsvergadering via een motie af te willen dwingen. In een grote accommodatie, want de raadzaal is daarvoor intussen wel te klein, verwacht Van der Zanden.

Verkeerswethouder Herman van Wanrooij gaf gisteren aan dat hij niet ingaat op het verzoek van Balans: ,,Zo'n bijeenkomst zou ertoe leiden dat bezoekers alleen stoom kunnen afblazen en dat vinden we niet zo zinvol. We steken er liever op in om mensen met vragen en opmerkingen erop te wijzen dat ze vóór 7 april een zienswijze moeten indienen. Daarin kunnen ze onder meer aangeven waar ze knelpunten verwachten en hoe die mogelijk opgelost kunnen worden. Die suggesties nemen we graag mee bij de vaststelling van de achttien definitieve verkeersbesluiten. We hebben er juist voor gekozen om niet één groot verkeersbesluit te nemen voor het hele centrum, maar het zoveel mogelijk op te splitsen in onderdelen. Zodat we maatwerk kunnen bieden." Alleen wie een zienswijze indient, kan vervolgens ook beroep aantekenen tegen de definitieve verkeersbesluiten", benadrukt Van Wanrooij. Inmiddels zijn veertig zienswijzen ontvangen, dagelijks worden er drie tot vier ingediend.

BOTSING VAN BELANGEN

Als voorbeeld noemt de wethouder de dokterspraktijk en apotheek aan de Bosscheweg. De huisartsen Hans Leenders en Bob van Riel gaven onlangs al in deze krant aan dat ze niet erg gelukkig zijn met de keuze dat bij hen in de straat straks alleen vergunninghouders een auto mogen parkeren. Toen ze daarover in gesprek gingen met de gemeente, hadden ze het gevoel te worden afgescheept met de mededeling dat ze maar zo'n bovengenoemde zienswijze in moesten dienen.

Toch heeft die reactie niets met afschepen te maken, benadrukt wethouder Van Wanrooij. Het is volgens hem echt zo dat mensen verbeterpunten in zo'n zienswijze moeten aandragen en dat het college die vervolgens waar mogelijk zal verwerken in de definitieve plannen. Daarmee is overigens niet gezegd, dat alle wensen gehonoreerd kunnen worden. ,,In het geval van de huisartsenpraktijk ontstaat onvermijdelijk een botsing van belangen. Als we - zoals de dokters en apotheker voorstellen - hier een blauwe zone maken in plaats van parkeervakken voor vergunninghouders, komen de buurtbewoners in de verdrukking..."

SPIJT?

Op de vraag of hij - gelet op de ontstane commotie - achteraf niet spijt heeft over de gevolgde handelwijze, schudt Van Wanrooij resoluut het hoofd. ,,Natuurlijk hebben we bekeken of we het anders hadden moeten aanpakken. We trekken ons de kritiek terdege aan en die laat ons ook zeker niet onberoerd, laat ik dat voorop stellen. Maar de manier waarop de plannen zijn ontwikkeld en jarenlang overleg is gevoerd, zijn zorgvuldig geweest en iedereen heeft er aan deel kunnen nemen. En dat is ook gebéurd. Het enige dat ik mezelf verwijt, is dat we de lijst met veelgestelde vragen die we deze week hebben gepubliceerd, eerder op de website hadden moeten zetten. Al vóórdat we drie weken geleden de brieven naar centrumbewoners de deur uitdeden."