Afbeelding
Foto: Sander van Gils

GEMEENTE EN CAMELOT STAAN TERECHT NA ELEKTROCUTIE

Janneke stierf onder douche in Boxtel

De rechtbank van 's-Hertogenbosch buigt zich deze week over de ware toedracht van de dood van Janneke van Gaal. De 20-jarige studente van mbo-school SintLucas overleed ruim drie jaar geleden in de douche van haar huurwoning aan de Koevoortseweg in het buitengebied van Boxtel. Vast staat dat Janneke overleed door een technisch mankement in het elektriciteitsnet. Maar wie daarvoor verantwoordelijk is, moet door de rechter beoordeeld worden...

De dood van de studente wierp in januari 2013 een donkere schaduw over de open dagen die SintLucas hield. Janneke was derdejaars studente op de vakinstelling en liep op dat moment stage; ter nagedachtenis werd een gedenkplek in de school aan de Burgakker ingericht. Toenmalig directeur Walther Tibosch sprak in een gedenkwoord van een 'zeer verdrietige gebeurtenis'.

Dat deed de gemeente Boxtel vorige week ook in een persbericht, waarin de rechtszaak werd aangekondigd en werd aangegeven dat Boxtel volledige medewerking wil geven aan de zaak. Het feit dat de gemeente drie jaar na dato het medeleven richting de nabestaanden uitsprak, zorgde voor de nodige ophef. Jannekes moeder, Ellen Schenkel, maakte op haar Facebookpagina duidelijk dat Boxtel de voorbije drie jaar niets van zich zou hebben laten horen.

Niet alleen de gemeente Boxtel moet zich als eigenaar van de woning aan de Koevoortseweg verantwoorden, ook leegstandverhuurder Camelot staat terecht en hangt eveneens een veroordeling voor dood door schuld boven het hoofd.

Tijdens de eerste zitting, die maandag werd gehouden, bleek dat er regelmatig problemen waren met het elektriciteitsnetwerk. Huisgenoot Akash Raghoenath merkte al eerder dat tijdens het douchen stroomschokjes te voelen waren.

Het euvel werd, nadat hiervan melding was gemaakt bij Camelot, verholpen maar tijdens de rechtszitting werd duidelijk dat dit niet door een voldoende gediplomeerd elektricien zou zijn gebeurd. Enkele dagen na de reparatie ging het mis en werd Janneke onder de douche geëlektrocuteerd. Na drie jaar vooronderzoek werd vorige week duidelijk dat de zaak aan de rechter kon worden voorgelegd.

VERANTWOORDELIJKHEID

Tijdens de zitting bleek dat de gemeente Boxtel en Camelot met de beschuldigende vinger naar elkaar wijzen. De zegsman van de gemeente oordeelde dat Camelot als beheerder verantwoordelijk was voor een goed functionerend elektriciteitsnet. De directeur van de leegstandverhuurder gaf evenwel aan dat de verantwoordelijkheid bij de gemeente lag omdat die destijds de eigenaar van het pand was.

De moeder van het slachtoffer kwam ook aan het woord in de zitting en stelde dat 'geen kind zo aanwezig is als een kind dat wordt gemist'. Ze gaf ook aan dat de dood van haar dochter te voorkomen was geweest als alle partijen hun werk goed hadden gedaan. Opmerkelijk was dat de bewoner van het pand voordat ze gingen douchen een spanningszoeker gebruikten.

De eerste rechtszitting stond maandag in het teken van de onderzoeksresultaten. Morgen, vrijdag 10 maart gaat de zaak verder en komen zowel de officier van justitie als de advocaten van de gemeente Boxtel en Camelot aan het woord. Dan zal ook duidelijk worden welke strafeis wordt uitgesproken.

FOTO BOVEN: Beeld van de noodlottige avond van 24 januari 2013 aan de Koevoortseweg toen bewoonster \Janneke overleed door elektrocutie. (Foto: Persburo Sander van Gils).

Boxtel

Alzheimercafé

Restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel biedt maandag 21 maart ondderdak aan Alzheimercafé 't Groene Woud. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur en staat in het teken van de zogeheten miMakkusmethode, die leert hoe mensen contact kunnen maken op basis van rust en respect.

De zaal is vanaf 19.00 uur geopend. De toegang is gratis.